Stephanie Zambra

Στέφανι Ζάμπρα: Η μεγαλύτερή της διάκριση δεν ήταν η υποψηφιότητα για το βραβείο Πούσκας

Βασιλική Μπαρτζιώτη

Η Στέφανι Ζάμπρα πριν δέκα χρόνια έφτασε μία ανάσα πριν την κατάκτηση του βραβείου Πούσκας, ωστόσο οι δράσεις της για το ποδόσφαιρο γυναικών και η παρακαταθήκη της είναι αυτά που θα μείνουν ανεξίτηλα μετά την απόσυρσή της από τη δράση.

Η Στέφανι Ζάμπρα ολοκλήρωσε την καριέρα της με έναν ιδανικό τρόπο, σκοράροντας στον τελευταίο της αγώνα με τη Σάμροκ Ρόβερς, απέναντι στη Σέλμπουρν. Το 1-1 στο «Tallaght Stadium» το Σάββατο (12/10)σήμανε το τέλος μιας εντυπωσιακής πορείας για την ίδια, που διήρκεσε πάνω από 15 χρόνια και περιλάμβανε διακρίσεις τόσο στην Ιρλανδία όσο και στο εξωτερικό.

Η Ζάμπρα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του ιρλανδικού ποδοσφαίρου, εκπροσωπώντας τη χώρα της 58 φορές και σημειώνοντας 14 γκολ για την εθνική της ομάδα. Το τελευταίο της γκολ, ένα φανταστικό σουτ σε συνεργασία με τη συμπαίκτριά της Τζόι Ραλφ, έβαλε έναν ξεχωριστό επίλογο στην καριέρα της, και θύμισε ένα τέρμα που έντεκα χρόνια νωρίτερα την είχε κάνει γνωστή παγκοσμίως.

Το 2013, σε έναν αγώνα της Peamount United απέναντι στην Wexford Youths, η Ζάμπρα σκόραρε ένα άπιαστο γκολ που γρήγορα έγινε viral. Μετά από πάσα της συμπαίκτριάς της στην εθνική Ιρλανδίας, Άιν Ο’Γκόρμαν, η 35χρονη κοντρόλαρε τη μπάλα, την πέρασε πάνω από το κεφάλι της και την έστειλε με βολέ στην κάτω γωνία του τέρματος. Αυτό το γκολ ήταν η αφορμή ώστε να συζητηθεί περισσότερο τόσο η ίδια, όσο και το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ιρλανδία.

Η απήχηση του γκολ αυτού ήταν τεράστια, με ειδήσεις από όλη την Ευρώπη να το προβάλλουν και να προτείνεται τελικά για το περίφημο βραβείο Πούσκας. Παρά την απώλεια του βραβείου, καθώς κέρδισε αυτό του Χάμες Ροντρίγκες στο Μουντιάλ του 2014, η Ζάμπρα κατάφερε να συγκεντρώσει το 33% των ψήφων, κάτι που ήταν τεράστιο επίτευγμα, ειδικά για το ποδόσφαιρο γυναικών που έπαιρνε ελάχιστη προβολή τότε σε σχέση με το τώρα.

Η Στέφανι Ζάμπρα δεν περίμενε ποτέ ότι θα βρισκόταν στο επίκεντρο μιας τέτοιας διάκρισης. Ήταν μια στιγμή που την έβγαλε από την ανωνυμία και της έδωσε ευκαιρίες σε τομείς όπως η τηλεόραση, όπου άρχισε να σχολιάζει αγώνες και να αναλύει τακτικές. Η πιο σημαντική της συνεισφορά, ωστόσο, ήρθε το 2017, όταν αντιστάθηκε μαζί με άλλες παίκτριες της εθνικής ομάδας της Ιρλανδίας απέναντι σε αποφάσεις της Ομοσπονδίας που υπονόμευαν το άθλημα και περιόριζαν την ανάπτυξή του.

Η δράση αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αλλάξει η αφήγηση γύρω από το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ιρλανδία. Η Ζάμπρα, μαζί με την Ο’Γκόρμαν και την αρχηγό της ομάδας Έμμα Μπερν, απαιτούσαν καλύτερες συνθήκες για τις παίκτριες, καλύτερες αμοιβές, τονίζοντας ότι υπήρχε ακόμη πολύς δρόμος για να επιτευχθεί η ισότητα. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε από τότε, διενθής παίκτρια παραδέχεται πως χρειάζεται συνεχής πίεση και δουλειά προκειμένου να γίνει η αλλαγή και να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στον αθλητισμό.

Η καριέρα της Στέφανι Ζάμπρα δεν ήταν απλώς γεμάτη γκολ και διακρίσεις, αλλά χαρακτηρίστηκε από την αφοσίωσή της στο να κάνει την αλλαγή για το ποδόσφαιρο γυναικών.Το τελευταίο της γκολ ήταν ο ιδανικός επίλογος για μια καριέρα γεμάτη πάθος και αφοσίωση σε έναν σκοπό. Η Ιρλανδία και οι ποδοσφαιρίστριές της θα θυμούνται περισσότερο την παρακαταθήκη της 35χρονης και τις δράσεις της εκτός γηπέδου και λιγότερο το ότι έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση ενός από τα πιο σημαντικά βραβεία στο ποδόσφαιρο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]