sara carbonero

Σάρα Καρμπονέρο: «Απέφευγα να λέω τη λέξη ''καρκίνος'', είμαι όμως ακόμα εδώ, έξι χρόνια μετά»

Βασιλική Μπαρτζιώτη

Η Σάρα Καρμπονέρο μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τη μάχη της με τον καρκίνο, δίνοντας δύναμη και ελπίδα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

«Απέφευγα να πω τη λέξη ''καρκίνος'' πιστεύοντας πως αν δεν την ονοματίζω, δεν θα είναι πραγματικότητα», είπε η Σάρα Καρμπονέρο εμφανώς συγκινημένη, αναφερόμενη στην πιο δύσκολη μάχη που κλήθηκε να δώσει στη ζωή της.

Η Ισπανίδα αθλητικογράφος, μίλησε για πρώτη φορά για την ασθένειά της, στο συνέδριο του περιοδικού «ELLE», όπου και βραβεύτηκε, θέλοντας μέσα από τη δική της εμπειρία να δώσει δύναμη σε γυναίκεςκαι σε άνδρες που δίνουν το δικό τους αγώνα με την επάρατη νόσο.

«Αυτό το βραβείο είναι για όσους υποφέρουν από αυτή τη σοβαρή ασθένεια. Να θυμάστε πως πάντα υπάρχει ελπίδα και φως στο τέλος του τούνελ. Εγώ είμαι εδώ, έξι χρόνια μετά, χάρη στην ιατρική και την αγάπη των ανθρώπων μου. Άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο εγώ, γι’ αυτό τούς αφιερώνω το βραβείο», είπε η γνωστή δημοσιογράφος, η οποία είχε διαγνωσθεί το 2019 με καρκίνο των ωοθηκών.

Η ίδια είχε μιλήσει το 2022 και όσο ακόμα συνέχιζε τις θεραπείες της για τη μάχη που έδινε, ανεβάζοντας μάλιστα στα προσωπικά της social media φωτογραφίες με τα μαλλιά της κομμένα μετά τις χημειοθεραπείες στις οποίες είχε υποβληθεί. Η ίδια χειρουργήθηκε μόλις τρεις εβδομάδες μετά το έμφραγμα του τότε συζύγου της, Ικέρ Κασίγιας, ο οποίος είχε σταθεί στο πλευρό της καθ΄όλη τη διάρκεια της θεραπείας της.

Δύο χρόνια μετά τη σοβαρή αυτή δοκιμασία, η Σάρα Καρμπονέρο μίλησε για την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής της, λέγοντας:

«Είναι η πρώτη φορά που μιλάω ανοιχτά και δημόσια για αυτό. Απέφευγα να πω τη λέξη καρκίνος πιστεύοντας πως αν δεν την ονοματίζω δεν θα είναι πραγματικότητα. Μου πήρε χρόνο για να το αποδεχτώ και να κατανοήσω πως είναι ένας μαραθώνιος, πως πάντα θα είμαι ασθενής ογκολόγων και θα ζω με την αβεβαιότητα. Έμαθα όμως να το αποδέχομαι και να εκτιμώ τον χρόνο που είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Η δύναμη της αγάπης είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να γιατρέψει τα πάντα».

Δεν είναι κακό να δείχνουμε ευάλωτοι, απεναντίας! Όταν διαγνώστηκα με καρκίνο, ήμουν σε κατάσταση σοκ. Ήμουν 35 ετών, ζούσα μια υγιή ζωή και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί σε μένα. Το μυαλό μου ήταν γεμάτο ‘γιατί’. Θέλω, λοιπόν, τώρα να απευθυνθώ σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση και να τους πω ότι μπορούν σε 10-15 χρόνια μετά από αυτό να είναι ακόμη ζωντανοί και δυνατοί. Αυτό έκαναν μαζί μου και κάποιοι άλλοι δίνοντάς μου δύναμη να συνεχίσω».

Η 40χρονη αθλητικογράφος, έχοντας πλέον βγει νικήτρια από τη μάχη με τον καρκίνο, συνεχίζει να εργάζεται πάνω στο αντικείμενο με το οποίο ασχολείται εδώ και 24 χρόνια, μιλώντας με κάθε ευκαιρία για το ότι η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία. Ως μία γυναίκα με μεγάλη επιρροή στην Ισπανία, χρησιμοποιεί τη φωνή της για να δώσει δύναμη και ελπίδα σε όσους την έχουν χάσει, θυμίζοντάς τους ότι «η δύναμη της αγάπης είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να γιατρέψει τα πάντα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]