japan womens football team

Η Ιαπωνία θέλει να φιλοξενήσει το Μουντιάλ γυναικών και να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον για τις παίκτριές της

Βασιλική Μπαρτζιώτη

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να διεκδικήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών του 2031, σε μία προσπάθεια προβολής του αθλήματος στον υπόλοιπο κόσμο και ανάδειξης των παικτριών της.

Η Ιαπωνία έχει θέσει στόχο να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2031, με σκοπό να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο γυναικών στη χώρα και να μειώσει τη διαφορά με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (JFA), Τσουνεγιάσου Μιγιαμότο, δήλωσε ότι η διοργάνωση αυτής της μεγάλης διοργάνωσης θα μπορούσε να δώσει περισσότερη προβολή στο άθλημα στις χώρες της Ασίας.

Η Ιαπωνία είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το 2011, ωστόσο, από τότε, το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί ραγδαία, αφήνοντάς την πίσω. Ο Μιγιαμότο, ο οποίος ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας ανδρών στο Μουντιάλ του 2002, δήλωσε ότι η φιλοξενία του τουρνουά του 2031 θα μπορούσε να προκαλέσει ανάλογο ενθουσιασμό και για το ποδόσφαιρο γυναικών.

Ωστόσο, οι Ιάπωνες πιθανόν να αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό αναμένεται να υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα, ενώ και η Αγγλία και η Κίνα επίσης ενδιαφέρονται. Παρά τις προκλήσεις, ο Μιγιαμότο παραμένει αισιόδοξος.

Η λίγκα γυναικών της Ιαπωνίας, WE League, που ξεκίνησε το 2021, δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσελκύσει τον ίδιο αριθμό θεατών και εσόδων που απολαμβάνουν τα αντίστοιχα πρωταθλήματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο Μιγιαμότο αναγνωρίζει ότι το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ιαπωνία δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα και σημειώνει πως η χώρα θα μπορούσε να είχε αξιοποιήσει καλύτερα την επιτυχία του 2011.

Ο στόχος του Μιγιαμότο είναι να δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα ποδοσφαίρου στην Ιαπωνία, παρόμοια με αυτήν που παρατήρησε κατά τη θητεία του στην Αυστρία, όταν έπαιζε για την Σάλτσμπουργκ. «Στην Ευρώπη, το ποδόσφαιρο είναι μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων», είπε, τονίζοντας ότι στην χώρα του δεν υπάρχει η αντίστοιχη φιλοσοφία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας πιστεύει στις γυναίκες παίκτριες που αγωνίζονται στην χώρα του και επιθυμεί να αλλάξει σελίδα για το ιαπωνικό ποδόσφαιρο, αξιοποιώντας την εμπειρία του ως πρώην παίκτης και ως πρώην προπονητής. Στα 47 του, είναι ο πρώτος πρόεδρος της JFA που έχει παίξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο και ελπίζει ότι η νέα γενιά ηγετών θα μπορέσει να φέρει αλλαγές, δίνοντας έμφαση στην ισότητα των δύο φύλων στο άθλημα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]