zineb

Ζινέμπ Ρεσίσε: «Έσπασε» τα ταμπού κι έγινε η πρώτη γυναίκα μάνατζερ στον αραβικό κόσμο

Βασιλική Μπαρτζιώτη

Η Ζινέμπ Ρεσίσε έκανε την αρχή για την ενασχόληση περισσότερων γυναικών με το μάνατζμεντ στο ποδόσφαιρο και στοχεύει στο να γίνει ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις χώρες της Σαουδικής Αραβίας και της Ευρώπης.

Το ποδόσφαιρο γυναικών γνωρίζει πλέον ραγδαία ανάπτυξη, με χορηγούς να επενδύουν όλο και περισσότερους πόρους στο άθλημα, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η συμμετοχή των γυναικών και σε άλλους τομείς, όπως τα διοικητικά των συλλόγων. Παρά τη σημαντική πρόοδο, υπάρχει ακόμη ένα πεδίο που παραμένει ανδροκρατούμενο: ο χώρος του μάνατζμεντ.

Στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συγκεκριμένα, οι καταγεγραμμένοι μάνατζερς ποδοσφαίρου της FIFA είναι όλοι άνδρες, με μόλις μία εξαίρεση. Υπάρχει μια γυναίκα που προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα: η Ζινεμπ Ρεσίσε. Η πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια του Μαρόκου, αποφάσισε να ακολουθήσει αυτήν την καριέρα το 2023 μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στα γήπεδα.

Η Ρεσίσε, η οποία εργαζόταν ταυτόχρονα σε επιχειρήσεις, όπως η General Electric, αξιοποίησε τις γνώσεις της από τον χώρο του business και στο νέο της ρόλο. Αφού ολοκλήρωσε την καριέρα της ως παίκτρια στον Abu Dhabi Country Club, ίδρυσε τη δική της εταιρεία μάνατζμεντ, εκπροσωπώντας τόσο άνδρες όσο και γυναίκες αθλήτριες. Η απόφασή της να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα ήταν αναμενόμενη για την ίδια, καθώς ακόμα κι όταν έπαιζε είχε παρατηρήσει την έλλειψη γυναικών σε αυτούς τους ρόλους, ειδικά στις χώρες του αραβικού κόσμου όπου και μεγάλωσε.

«Έχω ήδη νεαρές παίκτριες που απευθύνονται σε μένα, ή μερικές φορές οι ίδιοι οι γονείς τους με ρωτούν για το πώς θα μπορούσαν να προωθήσουν την κόρη τους και να ξεκινήσει μία καριέρα στο ποδόσφαιρο. Τώρα προσπαθώ να κλείσω συμφωνίες για κάποιους παίκτες και να τούς μετακινήσω σε διαφορετικές αγορές και νομίζω ότι το υπόβαθρο που έχω με βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό», είπε σε συνέντευξη της στο «Arabyia News».

Η ίδια δεν είχε ποτέ μάνατζερ στα πρώτα της χρόνια ως ποδοσφαιρίστρια και είχε αναγκαστεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την καριέρα της μόνη της, χωρίς να έχει κάποιον να συμβουλευτεί και να την εκπροσωπήσει. Αυτό την ώθησε να δημιουργήσει ένα δίκτυο επαφών παγκοσμίως και πλέον έχει σκοπό να βοηθήσει κι άλλες παίκτριες να πετύχουν τα όνειρά τους, καθοδηγώντας τες σε κάθε βήμα τους.

Παράλληλα, η Ρεσίσε είναι πρότυπο για πολλές νέες γυναίκες που επιθυμούν να εισέλθουν στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου, ακολουθώντας τα δικά της βήματα. Η Ραφαέλα Πιμέντα, μια Βραζιλιάνα «σούπερ-μάνατζερ» που ανέλαβε την εταιρεία του διάσημου Μίνο Ραϊόλα μετά το θάνατό του, αποτελεί μία από τις λίγες γυναίκες που έχουν καταφέρει να κάνουν σημαντική διαφορά στον τομέα αυτό.

Το έργο της Ρεσίσε δεν περιορίζεται μόνο στην εκπροσώπηση των αθλητών, αλλά βοηθά επίσης συλλόγους και ομοσπονδίες να αναπτύξουν στρατηγικές που θα τους βοηθήσουν να προωθήσουν το ποδόσφαιρο στην χώρα τους. Με την άνοδο των γυναικείων διοργανώσεων, όπως το AFC Women’s Champions League, η ίδια πιστεύει πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες γυναίκες αθλήτριες από την Ασία να παίρνουν μεταγραφές σε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, όπου οι οικονομικές και αθλητικές ευκαιρίες είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τις αραβικές χώρες.

Η ανάπτυξη των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων για γυναίκες στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, αλλά η Ζινέμπ Ρεσίσε δηλώνει αισιόδοξη για το ότι θα υπάρξει πρόοδος. Πιστεύει πως η παρουσία μάνατζερ είναι ζωτικής σημασίας για να αναδειχθούν τα νεά ταλέντα, ενώ στόχος της σε αυτόν τον νέο ρόλο είναι το να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του ποδοσφαίρου στον Κόλπο και στις μεγάλες ποδοσφαιρικές αγορές της Ευρώπης.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]