ντζανη g women

Μητέρα και ποδοσφαιρίστρια: Η εμπειρία της Στέλλας Ντζάνη

Με αφορμή την έρευνα του Gazzetta Women για τη μητρότητα στον αθλητισμό, η Στέλλα Ντζάνη μοιράστηκε τη δική της εμπειρία ως μητέρα που μεγαλώνει το παιδί της ενώ παράλληλα αγωνίζεται στον Παναιτωλικό.

Η Αθηνά Παπαφωτίου, έκανε την αρχή ώστε να ανοίξει ο φάκελος της μητρότητας στον αθλητισμό, μιλώντας για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα στον Γιάννη Βρούτση, στο 3ο GWomen Summit. Με αφορμή την τοποθέτηση της αρχηγού του Παναθηναϊκού, το Gazzetta Women ξεκίνησε μία έρευνα που έριξε φως στα όσα ισχύουν στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.

Μία από τις αθλήτριες που έχει τοποθετηθεί και στο παρελθόν πάνω σε αυτό το ζήτημα, η Στέλλα Ντζάνη, έδωσε τη δική της οπτική μιάς και συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει το παιδί της.

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ

Η διεθνής επιθετικός, η οποία έχει παίξει μεταξύ άλλων στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, έμεινε έγκυος το 2016, όταν το ποδόσφαιρο γυναικών ήταν ακόμα σε νηπιακό στάδιο. «Ήμουν εν ενεργεία παίκτρια στη Γλυφάδα και ταυτίζομαι με αυτό που η είπε Αθηνά», λέει αρχικά στο Gazzetta. «Τότε ήμουν εν ενεργεία και στην Εθνική και είπα στον Ομοσπονδιακό τεχνικό ότι πρέπει να σταματήσω γιατί θέλω να κάνω οικογένεια. Η αλήθεια είναι ότι τότε δεν υπήρχαν συμβόλαια στο ποδόσφαιρο γυναικών, μετά άρχισαν όλες οι παίκτριες να υπογράφουν συμφωνητικά. Και ναι, σε κάθε συμβόλαιο που κάνω κάθε χρόνο γράφει ότι σε περίπτωση εγκυμοσύνης παύει να ισχύει», προσθέτει.

Ένα βασικό ζήτημα είναι η άγνοια ή η αδιαφορία. Ο ΠΣΑΠΠ επισκέπτεται τα τελευταία χρόνια τις ομάδες και ενημερώνει τις παίκτριες για τα δικαιώματά τους, ωστόσο κάποιες επιλέγουν να τον αγνοήσουν. «Δεν γνώριζα ότι υπάρχει αυτός ο κανονισμός της FIFA που μου λέτε. Ο όρος υπάρχει σε κάθε συμβόλαιο που υπογράφουμε. Μας είχε κάνει ενημέρωση ο ΠΣΑΠΠ, αλλά νομίζω ότι ίσως δεν ασχολούνται οι παίκτριες με αυτό το κομμάτι και δεν καταλαβαίνω τον λόγο, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αν τραυματιστώ, δεν θα πληρωθώ; Θα πληρωθώ. Αν μείνω έγκυος, γιατί όχι; Ακολουθούν αυτό που έχουν υπογράψει ή δεν έχουν καν συμφωνητικό, γιατί είναι και αρκετές παίκτριες που δεν έχουν υπογράψει κάτι».

Όσον αφορά την επιστροφή της στους αγωνιστικούς χώρους, η Ντζάνη δεν δυσκολεύτηκε, ωστόσο οι συνθήκες την οδήγησαν στο να αλλάξει επίπεδο. «Βρισκόμουν σε υψηλό επίπεδο, γιατί ήμουν τότε στην καλύτερή μου κατάσταση. Ωστόσο, μετά επέστρεψα σε ομάδα της β' εθνικής, λόγω υποχρεώσεων με το παιδί κοίταξα να βρω ομάδα που με εξυπηρετούσε και ήταν κοντά στο σπίτι και τη δουλειά μου. Για μένα ήταν εύκολη η επάνοδος, όταν είσαι αθλήτρια το σώμα δεν ξεχνά και επανέρχεται πιο γρήγορα. Ήταν κάτι που το ήθελα πολύ».

Για τη Στέλλα, ο επαγγελματικός δρόμος του αθλητισμού γυναικών, για τον οποίο μίλησε και ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης στο GWomen Summit είναι ο μεγάλος στόχος. Μέχρι τότε όμως, τι θα γινόταν αν μαζικά οι παίκτριες αρνούνταν να υπογράψουν τον όρο; «Σίγουρα, ο μεγαλύτερος στόχος είναι να γίνει το πρωτάθλημα επαγγελματικό. Νομίζω ότι γενικά τα συμβόλαιά μας δεν έχουν και πολύ μεγάλη ισχύ. Θα σου αναφέρω ότι κι εγώ στο παρελθόν έχω μείνει απλήρωτη από ομάδα. Αν όλες οι παίκτριες δεν δεχόμασταν να υπογράψουμε τα συμφωνητικά, πιστεύω ότι κάτι θα γινόταν. Αλλά τώρα, οι περισσότερες παίκτριες δεν δίνουν σημασία σε αυτόν τον όρο ή δεν τις ενδιαφέρει, γιατί πιστεύω ότι λίγες σκέφτονται για οικογένεια ενώ είναι εν ενεργεία ποδοσφαιρίστριες. Αν δεν δέχονταν όλες οι παίκτριες, τότε θα αναγκάζονταν και οι ομάδες να βγάλουν τον όρο».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]