Οξάνα Τσουσοβίτινα: Η αθλήτρια που νίκησε το χρόνο

Οξάνα Τσουσοβίτινα: Η αθλήτρια που νίκησε το χρόνο

Δημήτρης Ντζάνης

Η «γιαγιά» της γυμναστικής στο Τόκιο και σε ηλικία 46 ετών αγωνίστηκε για 8η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε μια καριέρα μεγαλύτερη των 25 ετών σε πρωταγωνιστικό επίπεδο, που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς θέλει να είναι και στους Ασιατικούς Αγώνες του 2022!

Σε ένα άθλημα όπως η γυμναστική, όπου η αθλητική ζωή ολοκληρώνεται σε πολύ νεαρή ηλικία, η Οξάνα Τσουσοβίτινα αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, ουσιαστικά η Ουζμπέκα είναι μια μοναδική περίπτωση στα χρονικά του αθλητισμού. Ολοκλήρωσε την μακρόχρονη καριέρας της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σε ηλικία 46 ετών, παρακαλώ, όχι όμως από ό,τι φαίνεται και την πορεία της ως αθλήτρια.


Γεννημένη στις 19 Ιουνίου 1975 η Οξάνα Τσουσοβίτινα είχε το κουράγιο και τη θέληση να αγωνίζεται στην ενόργανη γυμναστική σε ηλικίες που κανείς δεν φανταζόταν πως θα μπορούσε να συμβεί.

Το 1988 η Τσουσοβίτινα, σε ηλικία 13 ετών έγινε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στις νεάνιδες και από την επόμενη χρονιά άρχισε τις διεθνείς παρουσίες της που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 στο κέντρο γυμναστικής Ariake του Τόκιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Σε οκτώ Ολυμπιακούς Αγώνες

Η παρουσία της ως ελίτ πρωταθλήτρια ξεπέρασε τα 25 χρόνια και η Τσουσοβίτινα φυσιολογικά έσπασε όλα τα κοντέρ με τα επιτεύγματά της.

Είναι η μόνη αθλήτρια που αγωνίστηκε σε οκτώ Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι μία από τις δύο μόνο γυναίκες αθλήτριες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάτω από τρεις διαφορετικές εθνικές ομάδες: την ομάδα της Ρωσίας το 1992, την πατρίδα της το Ουζμπεκιστάν που εκπροσώπησε σε πέντε διοργανώσεις (1996, 2000, 2004, 2016, 2020• και τη Γερμανία (2008 και το 2012).

Η Τσουσοβιτίνα έχει επίσης πάρει μέρος σε 16 παγκόσμια πρωταθλήματα, τέσσερις Ασιατικούς Αγώνες και τρεις Αγώνες Καλής Θέλησης!

Την τροπαιοθήκη της κοσμούν 32 μετάλλια από διεθνείς διοργανώσεις, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μέχρι και τους ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης. Από όλα αυτά ξεχωρίζει το χρυσό από το ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.


Παντρεμένη με τον Ουζμπέκο ολυμπιονίκη της πάλης, Μπαχτοντίρ Κουρμπάνοφ από το 1997, απέκτησαν ένα γιο τον Αλισερ, ο οποίος σε ηλικία τριών ετών διεγνώσθη με οξεία λευχαιμία. Αναζητώντας την καλύτερη ιατρική περίθαλψη, βρέθηκε με τον σύζυγό της στη Γερμανία, μετακομίζοντας στην Κολονία. Με χρηματικά έπαθλα από τη γυμναστική και τη βοήθεια της παγκόσμιας κοινότητας της γυμναστικής, η Τσουσοβιτίνα μπόρεσε να εξασφαλίσει θεραπεία στον γιο της. Το 2006 πήρε τη γερμανική υπηκοότητα και συνέχισε να πρωταγωνιστεί στην ενόργανη γυμναστική αγωνιζόμενη για τη Γερμανία σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ


Η αποχώρηση και oι σκέψεις για νέα επιστροφή

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, η Τσουσοβίτινα είχε δηλώσει την αποχώρησή της από τη ενεργό δράση, ήταν 37 ετών και ήθελε να ασχοληθεί με την προπονητική. Όμως το σαράκι την έτρωγε, για την πατρίδα της το Ουζμπεκιστάν δεν είχε κατακτήσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο.

Έτσι συνέχισε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 και πέρυσι στο Τόκιο, όπου δεν μπόρεσε να προκριθεί στον τελικό της δοκού. Όλοι τότε πίστεψαν πως ήταν η τελευταία της παράσταση, αλλά φευ. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ανακοίνωσε πως θα έκανε άλλη μια προσπάθεια για τη χώρα της, θέτοντας ως στόχο του Ασιατικούς Αγώνες του 2022, που είναι προγραμματισμένη να γίνουν στην πόλη της Κίνας, Χανγκζού από τις 10 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. H Τσουτοβίτινα ζει στην Τασκένδη και όπως ανακοίνωσε προ ημερών προετοιμάζεται για το πρωτάθλημα της χώρας της!
.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]