Νεαρές αθλήτριες, που πολλές φορές μπορεί να μην είναι μεγαλύτερες των 18 ετών, απόλυτα συγκεντρωμένες τιθασεύουν κάθε ίντσα του κορμιού τους και παράλληλα κάνουν τα όργανα στα χέρια τους να πετούν και να χορεύουν στον αέρα ρυθμικά ενώ καταλήγουν στις μικρές τους παλάμες, σα να έχουν μαγνήτες. Όλη αυτή η μαγεία μέσα σε πολύχρωμα, μικροσκοπικά κορμάκια, γυαλιστερά μαλλιά τραβηγμένα προς τα πίσω και έντονες εκφράσεις μέσα σε τέσσερις γραμμές αυστηρά ζωγραφισμένες. Μόλις η μουσική τελειώσει, η μαγεία χάνεται πίσω από τους βαθμούς των κριτών που πρόσεχαν μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Πόσο εύκολο να είναι τελικά να είσαιν πρωταθλήτρια της ρυθμικής;
Bravo 🥇 Italy 🇮🇹
— The Olympic Games (@Olympics) September 18, 2022
New Group World Champions in 5 Hoops ! 🎉 Followed by 🥈 Israel 🇮🇱 and 🥉 Spain 🇪🇸.
Let's celebrate by watching their exclusive podium training.#RHYWorlds2022 I @gymnastics
Η Σοφία Ραφαέλι είναι μόλις 17 χρονών, δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί αλλά έχει ήδη βιώσει την πίεση του πρωταθλητισμού και το βάρος των απαιτήσεων. Φορά το κορμάκι της που είναι υφασμένο με τα πιο έντονα χρώματα και τη σημαία της Ιταλίας στο μανίκι και χαμογελάει, φορώντας ακόμη σιδεράκια στα δόντια της, όσο κάνει το πρόγραμμά της. Σε μόλις έναν χρόνο, από τη στιγμή που έκανε το διεθνές ντεμπούτο της στην κατηγορία των γυναικών, κατάφερε τόσα πολλά που στην πραγματικότητα άλλες αθλήτριες μπορεί να μην έχουν πετύχει στην καριέρα τους. Στην πρώτη της κιόλας εμφάνιση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα αγωνίστηκε σε δύο τελικούς και πήρε ένα χάλκινο μετάλλιο. Το πρώτο της Ιταλίας σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής. Το 2022 έκανε τους Ιταλούς να τραγουδούν τον Εθνικό τους ύμνο για εκείνη τέσσερις φορές στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σόφιας για να γράψει ιστορία για τη ρυθμική στη χώρα της. Μαζί με το ομαδικό, μεταμορφώθηκαν σε Farfale (πεταλούδες) και κατέκτησαν ακόμη ένα χρυσό.
Η ίδια ξεκίνησε από την ενόργανη γυμναστική όταν ήταν 4 ετών και 5 χρόνια αργότερα η ίδια ζήτησε να μεταπηδήσει στη ρυθμική αφού όταν έπιασε κορδέλα και μπάλα στα χέρια της και κατάλαβε πως μπορεί να τα συνδυάσει, ενθουσιάστηκε. «Μου άρεσε πολύ να παίζω με αυτά τα props και έπεισα τη μαμά μου να με πάει στη ρυθμική» εξήγησε. Αυτό που κάνει όμως δεν είναι καθόλου εύκολο αφού έχει αποκαλύψει πως προπονείται περίπου ώρες την ημέρα. Το Παρίσι 2024 δεν είναι μακριά και ο στόχος της είναι ξεκάθαρος ενώ μάλιστα η προσπάθειά της, και η όλη η ιταλική επανάσταση στο άθλημα οποίας ηγείται, έχει βρει υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο.
Μέσα στο 2022, όμως, έκαναν και άλλες ταλαντούχες αθλήτριες την εμφάνισή τους σημαίνοντας τη νέα εποχή στο άθλημα.
Στη Βουλγαρία η παράδοση συνεχίζεται με συνέπεια και ξανά βρέθηκαν πρωταθλήτριες της ρυθμικής στην κορυφή. Η Στιλιάνα Νικόλοβα ακολούθησε τα αχνάρια της μητέρας της, η οποία είχε εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής του 1983 και 1985 κερδίζοντας χρυσά μετάλλια. «Η πρώτη μου ανάμνηση στο γυμναστήριο είναι από όταν ήμουν τεσσάρων ετών, έπαιζα με την κορδέλα και μπλεκόμουν συνέχεια ανάμεσα στις πολύ μεγάλες κορδέλες. Δεν ξέρω πότε αποφάσισα να κάνω ρυθμική, νομίζω ήρθε φυσικά» εξηγεί η νεαρή πρωταθλήτρια όσο ξεκινά τη μεγάλη της συλλογή με μετάλλια. Μόνο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 κατέκτησε τέσσερα μετάλλια.
Αξίζει ξεχωριστή μνοία και στο ανσάμπλ της χώρας. Η ομάδα όσο κι αν ανανεώνεται ποτέ δεν αποτυγχάνει να κερδίσει μετάλλια και να βρεθεί στα βάθρα των μεγάλων διοργανώσεων. Το 2022 ήταν οι παγκόσμιες πρταθλήτριες στο σύνθετο ατομικό και το πρόγραμμα με τις τρεις κορδέλες και δύο μπάλες.
Το Ισραήλ μπορεί να «έχασε» την εξαιρετική και μοναδική χρυσή Ολυμπιονίκη στην ιστορία της χώρας, Λινόι Άσραμ, αφού στα 23 της αποσύρθηκε από τη ρυθμική όμως το επόμενο ταλέντο του έκανε ήδη την εμφάνισή του μέσα στο 2022. Μόλις στα 16 της η Ντάρια Αταμάνοφ έχασε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο της στα παγκόσμια πρωταθλήματα αφού τραυματίστηκε αλλά νωρίτερα είχε δείξει ένα πολύ καλό πρόσωπο στα παγκόσμια κύπελλα.
Το 2022 ήταν η χρονιά που έκανε το ντεμπούτο της Ντάρια Βαρμολέεφ στις διεθνείς διοργανώσεις και την κατηγορία των γυναικών και δεν θα μπορούσε να έχει πάει καλύτερα. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Junior του 2019 δεν είχε δείξει καλό πρόσωπο οπότε έκανε το ντεμπούτο της να αξίζει αφού μέσα στο 2022 ανέβηκε πολλές φορές στο βάθρο με σημαντικότερες τις τέσσερις φορές που κατέκτησε μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής της Σόφιας. Ήταν η νεότερη Παγκόσμια πρωταθλήτρια (στις κορίνες) της τελευταίας δεκαετίας! Μάλιστα, μαζί με το ανσάμπλ της Γερμανίας κατέκτησαν και το ασημένιο στο Παγκόσμιο.
Μετά το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο στο ανσάμπλ στο Ρίο 2016, στο να μην προκριθούν στους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020 και ξανά στο βάθρο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η ομάδα της Ισπανίας, σαν να βρίσκεται σε τρενάκι του τρόμου, ανέβηκε ψηλά και έπειτα έκανε μία μεγάλη βουτιά. Το 2022 οι νεαρές πρωταθλήτριες έκαναν το χρέος τους και κατάφεραν να βάλουν ξανά στο βάθρο τη χώρα τους, παίρνοντας χάλκινο στο Παγκόσμιο της Σόφια. Το come back τους σηματοδοτήθηκε.