Θεωρούμενη ως ανερχόμενη ομάδα για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, το «χρυσό» αποτέλεσμα εξακολουθεί να εκπλήσσει το έθνος που κέρδισε το τελευταίο του παγκόσμιο μετάλλιο γυμναστικής στο ομαδικό γυναικών το 1966.
Με ένα ισχυρό μείγμα δύναμης και ευκίνητης χάρης στις επιδόσεις τους, οι 14χρονες Γιαμαγκούτσι, Μιζούνο Μίκα και Νακαμούρα Χαρούκα συγκέντρωσαν 104.230 βαθμούς, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης ομαδικής βαθμολογίας στις ασκήσεις εδάφους, όπου οι ασκήσεις των Νακαμούρα και Μιζούνο επιβεβαίωσαν επίσημα ότι η Ιαπωνία θα προχωρούσε μπροστά από τις ασημένιες ΗΠΑ. «Στο τελευταίο προπονητικό καμπ, οι προπονητές και οι γυμνάστριες είχαμε μια συνάντηση. Σημειώσαμε το χρυσό μετάλλιο ως στόχο μας. Ήταν ομαδική δουλειά, αυτό προσπαθούσαμε να δείξουμε», εξήγησε η Γιαμαγκούτσι και συνέχισε: «Γι' αυτό είχαμε πολύ καλή συγκέντρωση. Η ομάδα εδώ νοιάζεται, η μία για την άλλη. Γι' αυτό δεν είχαμε πολύ άγχος και μπορέσαμε να το απολαύσουμε».
Σε μια μέρα που η δοκός ισορροπίας αποδείχθηκε εμπόδιο στις ελπίδες σχεδόν όλων των ομάδων, η Ιαπωνία δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Η «ζημιά» μετριάστηκε από τη σταθερή εμφάνιση της Γιαμαγκούτσι, η οποία απέσπασε 13.333 βαθμούς, την υψηλότερη βαθμολογία της ημέρας στο όργανο. Η επιεικής μορφή της διοργάνωσης, η οποία επιτρέπει στις ομάδες να αφαιρούν τη χαμηλότερη βαθμολογία τους σε κάθε όργανο από το σύνολο της ομάδας, άφησε περιθώρια. Η Γιαμαγκούτσι, μια 14χρονη που σκοπεύει να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους, είχε την ισχυρότερη ατομική εμφάνιση της διοργάνωσης, συγκεντρώνοντας 52.065 βαθμούς για να προκριθεί στην πρώτη θέση του τελικού στο σύνθετο ατομικό. Επίσης, το 13.166 της Μιζούνο ήταν η υψηλότερη βαθμολογία στις ασκήσεις εδάφους.
Δεν έλειψε ούτε από αυτή τη διοργάνωση το... αμερικανικό όνειρο
Η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε από νωρίς το ρυθμό με 102.198β., παρά τα πολλά απρόβλεπτα λάθη. Αν και τουλάχιστον μία γυμνάστρια είχε δυσκολίες σε κάθε όργανο, οι Στέισι, Χανγκ και Ριβέρα ήταν ευτυχείς που ολοκλήρωσαν τη βραδιά τους στο βάθρο. «Σίγουρα δεν ήταν ο καλύτερός μας αγώνας ως ομάδα, αλλά είμαι πραγματικά χαρούμενη που δεν τα παρατήσαμε ποτέ και συνεχίσαμε να πιέζουμε μέχρι τέλους. Είμαι πραγματικά περήφανη για εμάς», δήλωσε η Στέισι, η αθλήτρια που προκρίθηκε με την καλύτερη βαθμολογία (13.566β.) στο άλμα. Η μακρά αναμονή μέσα από πέντε ομίλους για να μάθουν σε ποια θέση θα βρεθούν ήταν «πραγματικά δύσκολη». Για να περάσει η ώρα, η ομάδα καθόταν στις κερκίδες και… κρατούσε σκορ.
Η χάλκινη Ιταλία παραλίγο να «πιάσει» τις ΗΠΑ στον δεύτερο όμιλο, όπου η Γκάντι απέσπασε την καλύτερη βαθμολογία στο μονόζυγο με 13.366 βαθμούς, πριν οι φιλοδοξίες της ομάδας για τον τίτλο ακυρωθούν από τη δοκό ισορροπίας. Η Περότι και η Μαράνο συνέβαλαν σημαντικά στην ιταλική προσπάθεια, με την Περότι να σημειώνει τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία στο σύνθετο ατομικό με 51.598β.. Η Ιταλία συγκέντρωσε συνολικά 101.996 πόντους, μόλις 0,202 πίσω από τις ΗΠΑ.