voinea sabrina

Γυμναστική: Από Βοϊνέα σε… Βοϊνέα, για το χρυσό όνειρο στην ενόργανη

Πηνελόπη Γκιώνη

Έπρεπε να περάσουν 37 χρόνια για να δούμε ξανά μία Βοϊνέα να ανεβαίνει στο βάθρο με την ομάδα της Ρουμανίας. Από το 1988 και τους Ολυμπιακούς της Σεούλ όταν η Καμέλια Βοϊνέα γινόταν αργυρή Ολυμπιονίκης στα 18 της στο τώρα, το 2022, όταν η κόρη της, Σαμπρίνα Βοϊνέα, έγινε δευτεραθλήτρια Ευρώπης στα 15 της.

Το 2007 στην Κοστάντα της Ρουμανίας, η πρωταθλήτρια της ενόργανης Καμέλια Βοϊνέα έφερνε στον κόσμο την κόρη της, Σαμπρίνα. Από εκείνη τη μέρα έχουν περάσει μόλις 15 χρόνια όμως η Σαμπρίνα Μανέκα-Βοϊνέα έχει ήδη κερδίσει τρία Ευρωπαϊκά μετάλλια, μεταξύ των οποίων και ένα χρυσό. Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά και… η συνέχεια θα γραφτεί στην ιστορία της ενόργανης.

Η 15χρονη ελπίζει να ξαναφέρει τη δόξα στη ρουμανική γυμναστική και να ακολουθήσει τα βήματα της Ολυμπιονίκη μητέρας της, η οποία είναι τώρα μία από τις προπονήτριές της. Οι προσδοκίες για εκείνη είναι τεράστιες, λόγω της επιτυχημένης μητέρας της, όμως είναι ακόμη τόσο μικρή σε ηλικία που η άγνοια κινδύνου της δεν της επιτρέπει να νιώσει φόβο για κάτι τέτοιο.

«Η μητέρα μου ήταν μαχήτρια πρώτα απ' όλα. Μου αρέσει η φιλοδοξία της και επιθυμώ να πετύχω ακόμη περισσότερα από ό,τι εκείνη», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Olympics.com η νεαρή πρωταθλήτρια, που έκανε το ντεμπούτο της στην κατηγορία των γυναικών μόλις φέτος. Βέβαια, η αναφορά στο όνομα της 15χρονης αθλήτριας δεν είναι τυχαία ούτε οφείλεται μόνο στο διάσημο επίθετό της. Το ντεμπούτο της στις γυναίκες, που έγινε στο Παγκόσμιο κύπελλο της Ντόχα, συνοδεύτηκε από ένα χρυσό μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας και ένα χρυσό στις ασκήσεις εδάφους.

Όπως ήταν λογικό, το hype γύρω από την πρώτη της εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών ήταν μεγάλο…

Η Ρουμανία έχει μεγάλη ιστορία στη γυμναστική, κυρίως στις γυναίκες. Είναι το έθνος που χάρισε στον κόσμο τη Νάντια Κομανέτσι και το τέλειο 10άρι της στο Μόντρεαλ το 1976 και το έθνος που κέρδισε χρυσά ομαδικά μετάλλια στο Λος Άντζελες το 1984, στο Σίδνεϊ το 2000 και στην Αθήνα το 2004. Αλλά είναι επίσης ένα έθνος που δεν έχει ανέβει στο Ολυμπιακό βάθρο από το Λονδίνο το 2012, όπου πήρε χάλκινο στο σύνθετο ομαδικό πριν η Σάντρα Ιζμπάσα κατακτήσει το χρυσό στο άλμα και η Καταλίνα Πονόρ το ασημένιο στο έδαφος. Η Ρουμανία δεν προκρίθηκε καν με πλήρη ομάδα στους Ολυμπιακούς του 2016 ή του 2020.

Οι φιλόδοξες σκέψεις πως η Βοϊνέα θα μπορούσε να φέρει ξανά τη Ρουμανία στο βάθρο, ενισχύθηκαν από τις αισιόδοξες δηλώσεις της ίδιας: «Ο στόχος μου είναι να έρθω με τουλάχιστον δύο μετάλλια. Τουλάχιστον δύο μετάλλια στο Ευρωπαϊκό, και στο Παγκόσμιο, και στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Η προπονήτρια και μητέρα της, συμφώνησε: «Γι' αυτό δουλεύουμε και αυτό θέλουμε. Θέλουμε να πάμε εκεί και να πάρουμε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η Σαμπρίνα Βοϊνέα ερωτεύτηκε τη γυμναστική, με τον τρόπο που συμβαίνει σε τόσα πολλά παιδιά πρώην γυμναστών που έγιναν προπονητές: η Καμέλια την έπαιρνε μαζί της στο γυμναστήριο σε νεαρή ηλικία καθώς προπονούσε. Δεν μπορούσε να κρατήσει την κόρη της μακριά από τα στρώματα.

«Από μικρή ηλικία, παρακολουθούσα [τη μαμά μου] στην τηλεόραση και μου άρεσαν οι ασκήσεις της και προσπάθησα να πάρω κι εγώ το παράδειγμα της και να πετύχω ακόμη περισσότερα. Και ακόμα την παρακολουθώ για να δω τι πρόοδο είχε από τότε που ήταν στην ηλικία μου, πώς μεγάλωσε στο γυμναστήριο και ούτω καθεξής. Εύχομαι η καριέρα μου στη γυμναστική να είναι πλήρης, να συνεχίσω να προπονούμαι με τη μητέρα μου. Όπως έχω πει τόσες φορές και θα το ξαναπώ, δεν μπορώ να προπονηθώ χωρίς τη μητέρα μου», εξηγεί η νεαρή πρωταθλήτρια.

Αυτή η ισχυρή σχέση ως κόρη και μητέρα είναι πλεονέκτημα, λένε και οι δύο, που έρχεται με μια ανομολόγητη κατανόηση.

Στην κόρη της, η Καμέλια Βοϊνέα ίσως βλέπει και λίγο από τον εαυτό της, ενώ η Σαμπρίνα Βοϊνέα ελπίζει να φτάσει στα ύψη της μαμάς της: «Είναι πολύ φιλόδοξη, έχει θράσος. Πάντα την πιέζω. Είμαι δίπλα της, της δίνω αυτοπεποίθηση», δήλωσε η αργυρή Ολυμπιονίκης και εξήγησε: «Ήθελε να φτάσει εδώ γιατί όταν έμπαινε στο γυμναστήριο, ήθελα μόνο να γυμνάζεται, να είναι υγιής και να αναπτύσσεται. Τώρα, θέλω να γίνει μια δυνατή γυναίκα και μια γυναίκα που θα φέρει όσο το δυνατόν περισσότερα μετάλλια στη Ρουμανία».

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ρουμανία έχει κατέβει με δυνατή ομάδα στο Ευρωπαϊκό, η οποία απαρτίζεται από την ταλαντούχα 16χρονη Άνα Μπαρμπόσου, την Αμαλία Γκιγκοάρτα και τη Λίλια Κοσμάν.
Από Olympics.com

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]