Την πρώτη φορά που η Τζέσικα Γουάτσον προσπάθησε να ξεκινήσει το ταξίδι της με το ιστιοφόρο Ella’s Pink Lady, έπεσε πάνω σε ένα πλοίο μεταφοράς φορτίου με βάρος 63.000 τόνους πριν καλά καλά βγει από το λιμάνι του Σίδνεϊ, με αποτέλεσμα να σπάσει το κατάρτι του δικού της πλοίου. Χωρίς να κάνει καμία δήλωση, επέστρεψε πίσω, επισκεύασε το ιστιοπλοϊκό της και ξεκίνησε ξανά την επόμενη μέρα. «Ήθελα να ξεπεράσω τον εαυτό μου και να καταφέρω κάτι για το οποίο να είμαι περήφανη», είπε στους Los Angeles Times όταν τη ρώτησαν για το κίνητρό της, πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι της. «Και ναι, ήθελα να εμπνεύσω και άλλους ανθρώπους. Δεν μου αρέσει να με κρίνουν για την εμφάνισή μου ή βάση των προσδοκιών των άλλων για το τι μπορεί να κάνει ένα “κοριτσάκι”. Πλέον δεν είναι μόνο το δικό μου όνειρο ή το δικό μου ταξίδι, αλλά ένα κατόρθωμα για όσους έχουν επενδύσει χρόνο και προσπάθεια βοηθώντας με να φτάσω μέχρι εδώ».
Το ταξίδι της Γουάτσον είχε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και πολλούς επικριτές - ακόμα και βετεράνοι της ιστιοπλοΐας έλεγαν πως είναι πολύ μικρή, πολύ ανώριμη, πολύ άπειρη για να καταφέρει να ολοκληρώσει το γύρο της Γης, το «Έβερεστ της ιστιοπλοΐας», και το ατύχημα την πρώτη μόλις μέρα θεωρήθηκε από πολλούς πειστήριο ότι δεν θα άντεχε. Η Γουάτσον ήταν όμως σίγουρη ότι μπορούσε να τα καταφέρει. «Ό,τι αμφιβολία είχα για το αν μπορούσα να τα το διαχειριστώ ψυχολογικά, εξαφανίστηκε. Ήμουν πιο δυνατή, περισσότερο αποφασισμένη και έτοιμη», έγραψε αργότερα στο μπλογκ της.
Η Γουάτσον είχε ξεκινήσει να προετοιμάζεται από μικρή. Η οικογένειά της ζούσε για 5 χρόνια σε πλωτό σπίτι και πριν πάει για ύπνο κάθε βράδυ, η μητέρα της της διάβαζε την ιστορία του Jesse Martin, που είχε κάνει το γύρο το κόσμου με το ιστιοπλοϊκό Lionheart. Η ιστορία ενέπνευσε την 11χρονη Τζέσικα και για τα επόμενα 4 χρόνια έβαλε στόχο να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για την ιστιοπλοΐα - ολοκλήρωσε πιστοποιήσεις στην υπεράκτια ασφάλεια, στις μηχανές πετρελαίου, στις ραδιοεπικοινωνίες, στις πρώτες βοήθειες, ενώ έπλευσε 6 χιλιάδες παράκτια και 6 χιλιάδες ωκεάνια μίλια. Πριν ξεκινήσει το δικό της ταξίδι, δούλεψε στα πληρώματα άλλων πλοίων, διασχίζοντας μάλιστα τη Θάλασσα της Τασμανίας με ένα από αυτά.
Η Γουάτσον έπλευσε μόνη της τους ωκεανούς για 210 ημέρες. Όταν δεν την απασχολούσε η συντήρηση του σκάφους της, έκανε -όπως κάθε 16χρονο- μαθήματα για το σχολείο κι έγραφε στο μπλογκ της, το οποίο ακολουθούσαν εκατοντάδες θαυμαστές. «Μπορεί να έγραφα ότι μια μύγα προσγειώθηκε στην Ella’s Pink Lady και κάποιος θα το έβρισκε ενδιαφέρον», έγραψε, αδυνατώντας να κατανοήσει το μέγεθος τους κοινού της. Το σκάφος της σχεδόν αναποδογύρισε τέσσερις φορές σε μια καταιγίδα στη μέση του Ατλαντικού. Όταν διέσχιζε τον Ειρηνικό, το νερό ήταν τόσο ήρεμο που μπορούσε να απολαύσει τα άλμπατρος που πετούσαν παράλληλα με την πορεία της Ella’s Pink Lady.
Όταν τελικά επέστρεψε στο Σίδνεϊ, την περίμεναν 75.000 άνθρωποι και ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας για να τη συγχαρούν. Οι αρνητικές κριτικές και πάλι δεν έλειψαν· κάποιοι θεώρησαν ότι η Τζέσικα έπρεπε να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση βόρεια του Ισημερινού για να θεωρηθεί το ταξίδι της ολοκληρωμένο. Στις κριτικές εκείνη απάντησε ότι «αν δεν έκανα το γύρο του κόσμου, τότε δεν έχω ιδέα τι έκανα εκεί έξω όλον αυτόν τον καιρό». Για το κατόρθωμά της, η κυβέρνηση της απένειμε το μετάλλιο Order of Australia, την υψηλότερη τιμή που μπορεί να λάβει ένας πολίτης.
Η ταινία True Spirit, σε σκηνοθεσία Sarah Spillane, βασίζεται στο βιβλίο της Γουάτσον με τον ίδιο τίτλο για τη ζωή και το ταξίδι της και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσω Netflix μέσα στο 2022.