Δυναμικές γυναίκες, γυναίκες που τολμούν, που είναι ο εαυτός τους και που κάθε μέρα παλεύουν για να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους τους, όλες ενώθηκαν και είπαν τις ιστορίες τους για ακόμα μία χρονιά στο Gazzetta Women Summit.
Το μοναδικό συνέδριο γυναικείου αθλητισμού φέτος συνέδεσε τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, δίνοντας βήμα σε όσες επιθυμούν με το δικό τους τρόπο να κάνουν την αλλαγή και να δώσουν δύναμη στις νέες γενιές να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.
Το 3ο GWomen Summit ξεκίνησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στις αθλήτριες Αθηνά Παπαφωτίου και Διονυσία Αλεξανδρή με τον Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Και οι τρεις μίλησαν για την ανισότητα στον αθλητισμό με τις δύο αθλήτριες του Παναθηναϊκού να μιλούν για το πώς βιώνουν μέσα από την καθημερινότητά τους την ανισότητα στον αθλητισμό με μεγάλο τους αίτημα που δεν είναι άλλο από το να γίνει ο γυναικείος αθλητισμός επαγγελματικός.
Μάλιστα, η Αθηνά Παπαφωτίου μέσα από την συζήτηση έκανε ξεκάθαρο το μεγαλύτερο μειονέκτημα του γυναικείου μη επαγγελματικού αθλητισμού, το οποίο δεν είναι άλλο από τη μη ενθάρρυνση της μητρότητας στις γυναίκες αθλήτριες λέγοντας πως «υπογράφω συμβόλαιο το οποίο αν μείνω έγκυος, αυτόματα ακυρώνεται».
Ακολούθησαν η Τζένη Μπαλατσινού με την Άννα Ντουντουνάκη, οι οποίες μίλησαν για τον ρόλο των ΜΜΕ στην ενίσχυση της ορατότητας και την ενδυνάμωση των αθλητριών. Η σύμβουλος του Jenny.gr στάθηκε στο γεγονός ότι η γυναίκα στον αθλητισμό μοντελοποιείται από τα ΜΜΕ λόγω της ομορφιάς της, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κολύμβηση να κάνει ειδική μνεία στα σχόλια τα οποία... γεμίζουν τα social media, τα οποία πολλές φορές λειτουργούν αρνητικά στην ψυχολογία των αθλητών.
Σε συνέχεια των δηλώσεων της Άννας Ντουντουνάκη για τα σχόλια στα social media, οι Δρ. Μαρίνα Κουταρέλλη, Αναστασία Μαρινάκου, Δώρα Γκουντούρα και Ιωάννα Μπερίου δημιούργησαν ένα πολύ ωραίο πάνελ μιλώντας για τα social media και το πόσο μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία των αθλητριών.
Οι δύο αθλήτριες του πάνελ μίλησαν για τη... σχέση που έχουν με τα προσωπικά του social media, δίνοντας τη δική τους οπτική πάνω στην χρήση τους. Αμφότερες, όμως έκαναν ξεκάθαρο πως τα social media επηρεάζουν τις ίδιες ως έξτρα εισόδημα, αλλά δεν κρίνουν τις επιδόσεις τους μιας και γι' αυτές απαιτείται τεράστια προσπάθεια και θυσίες.
Το τελευταίο πάνελ πριν το διάλειμμα του 3ου GWomen Summit αποτέλεσαν οι Ναταλία Τσαλίκη και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Οι δύο γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις οι οποίες είχαν κεντρικό θέμα την ηλικία. Τόσο η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο βάδην, όσο και η μεγάλη ηθοποιός δήλωσαν ακομπλεξάριστες με το γεγονός ότι ο αριθμός της ηλικίας του μεγαλώνει.
Μάλιστα τόνισαν πως το γεγονός ότι μεγαλώνουν έχει τη σημασία του, καθώς τις έχει διδάξει πολλά πράγματα με την οπτική τους να διαφέρει σε σχέση με τα χρόνια που ήταν νεότερες.
Μετά το διάλειμμα, σειρά είχαν τα social media και η ρητορική μίσους που εκφράζεται μέσω αυτών.
Η Κατερίνα Στεφανίδη, απευθείας από το Κολοράντο όπου ζει μόνιμα, μίλησε στο 3ο GWomen Summit για την έννοια της αποτυχίας και το πώς αυτή συνδέεται με τη χρήση των social media. Η ίδια μίλησε για το hate speech, που μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και μετά από τις επιτυχίες μιας αθλήτριας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εξω υπάρχει κόσμος που θεωρεί ως αποτυχία μια 2η, 3η ή 4η θέση, όπως η δική μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, ίσως τους κακομάθαμε. Όταν μοιραστείς κάποια πράγματα μέσα από τα social media, όπως έναν τραυματισμός, υπάρχει κόσμος που θα πει "άρχισαν οι δικαιολογίες"».
Στο θέμα των social media και της ρητορικής μίσους στάθηκε και η Ελεονώρα Μελέτη, η οποία μίλησε για το πώς η Ευρωβουλή έχει προσεγγίσει το θέμα αυτό, στεκόμενη και στις δικές της εισηγήσεις. Η ίδια είπε ότι είναι απαραίτητο το να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει τα θύματα αυτών των φαινομένων.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, δύο δυναμικές γυναίκες ένωσαν τις φωνές τους και μίλησαν για το πόσο ελεύθερες είναι οι επιλογές των γυναικών, σε μία κοινωνία που διέπεται από επιταγές και «πρέπει». Η Κατερίνα Λέχου, πλέον δεν επηρεάζεται από ένα σχόλιο που ακούει ή βλέπει από κάποιον άγνωστο, ωστόσο αυτό ήρθε μετά από συνεχή δουλειά με τον εαυτό της. Αυτό συμβούλεψε και τις νεαρές γυναίκες να κάνουν ώστε να απαλλαγούν από τις κοινωνικές προσδοκίες.
Λίγο πριν το τέλος, ακόμα δύο καλεσμένες του GWomen Summit μοιράστηκαν τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, για να αναφερθούν στην ευτυχία του να είναι κανείς ο εαυτός του μέσα σε μία κοινωνία που είναι γεμάτη στερεότυπα. Η Τάμτα, είπε χαρακτηριστικά «εγώ είμαι αυτή που είμαι και σε όποιον αρέσει», υπογραμμίζοντας ότι η καθεμία θα πρέπει να έχει το θάρρος να χαράξει το δικό της δρόμο και να ζήσει όπως θέλει.
Αυτό το κάνει πράξη και η Γεωργία Καλτσή, συνομιλήτριά της, που μετά το ατύχημα που την καθήλωσε στο αναπηρικό αμαξίδιο έπρεπε να μάθει να ζει διαφορετικά. Η ίδια συνέχισε να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα και να πετυχαίνει τους στόχους της, παρά τα όσα άκουγε για το αν μπορεί να τα καταφέρει ή οχι.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο κομμάτι της αναπηρίας στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση που τυγχάνει ένα ΑΜΕΑ στην χώρα μας, λέγοντας και τη δική της εμπειρία: «Ήξερα ότι θα είναι εντελώς διαφορετικά και πιο δύσκολα μετά το ατύχημα. Χρειαζόμαστε ομαδική δουλειά για να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να έχουμε τον ίδιο στόχο, χωρίς να καταπατάμε τα δικαιώματα κανενός. Για κάθε άνθρωπο, η επιτυχία δεν σημαίνει το ίδιο. Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια».
Τέλος, το Gazzetta Women Summit, φιλοξένησε την Άννα Κανδαράκη, Ψυχολόγο και Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το πώς από την αρχαιότητα οι γυναίκες έπρεπε να ανταποκριθούν σε πολλούς ρόλους, πράγμα που προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στους ώμους τους. Η ίδια επεσήμανε τη σημασία της εσωτερικής αναζήτησης ώστε να ζει μία γυναίκα πιο ελεύθερη σήμερα.
Η βραδιά έκλεισε με ερωτήσεις του κοινού στην κα. Κανδαράκη, με τους παρουσιαστές να δίνουν ραντεβού για του χρόνου, στο επόμενο συνέδριο του Gazzetta Women.