annemarierindom

Αν Μαρί Ριντόμ: Ξανά στην κορυφή της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας

Πηνελόπη Γκιώνη

Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια πρωταθλήτρια, Πρωταθλήτρια Ευρώπης και ξανά από την αρχή. Το καμάρι της Δανίας στην ιστιοπλοΐα, Αν Μαρί Ριντόμ, συνεχίζει ακάθεκτη τη συγκομιδή μεταλλίων.

Ακόμη ένα Παγκόσμιο μετάλλιο, ακόμη μία φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο 2020, Αν Μαρί Ριντόμ, έκανε ξανά το «θαύμα» της.

Γεννημένη και μεγαλωμένη σε μία χώρα με 7.300 χιλιόμετρα ακτών και περισσότερα από 400 νησιά, όπου η ιστιοπλοΐα βρίσκεται στο ζενίθ της εδώ και χρόνια, ήταν σχεδόν αναπόφευκτο η Αν Μαρί να μην γνωρίσει έστω και σαν χόμπι το άθλημα που της έκλεψε την καρδιά. Στο μέρος που ποτέ δεν είσαι μακριά από τη θάλασσα βρήκε το πάθος της και το μετέτρεψε σε... χρυσό.

H 19χρονη Αν Μαρί, το 2008, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στον διεθνή ιστιοπλοϊκό κόσμο και έκανε αυτό που λέμε «είσοδο». Εντυπωσιακή είσοδο. Στον πρώτο της μεγάλο αγώνα (Europe World Championship), ανάμεσα στις πιο έμπειρες Ευρωπαίες, κατακτά το πρώτο της μετάλλιο. Αργυρό. Ξεκινάει να συμμετέχει στις μεγάλες ρεγκάτες, αναδεικνύεται Δευτεραθλήτρια κόσμου στην κατηγορία των νεανίδων το 2009 και λίγες μέρες αργότερα παίρνει το χρυσό που είχε χάσει την περασμένη χρονιά στο Europe World Championship. Συνεχίζει στο εξωτερικό. 36η, 14η, 22η, 27η... Ήταν μικρή και μάζευε ακόμη εμπειρία. Λίγο λίγο όμως βρέθηκε εντός πρόκρισης για τους πρώτους της Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λονδίνο το 2012. Η πρεμιέρα της συνοδεύτηκε από την εξαιρετική 13η θέση. Όλα ακολουθούσαν τη φυσική τους πορεία.

Συνέχισε την προσπάθεια, πέρασε ο καιρός και έφτασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 στων οποίων το επίσημο test event, ένα χρόνο πριν (2015), βγήκε πρώτη ενώ την ίδια χρονιά γίνεται Παγκόσμια πρωταθλήτρια, δείχνοντας τα... δόντια της στις αντιπάλους. Ξεκινάει με πολλή φόρα για το Ρίο, δε γινόταν να χάσει την ευκαιρία ενός μεταλλίου. Έτσι, γίνεται για πρώτη φορά Ολυμπιονίκης τερματίζοντας τρίτη και κατακτώντας το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο.

Η διετία 2017-2018 δεν ήταν εύκολη για τη Δανή πρωταθλήτρια, που βέβαια ακόμη κι έτσι δεν έμενε εκτός μεταλλίων συχνά. Το 2019, όμως, ήταν μία μοναδική χρονιά. Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Παγκόσμια πρωταθλήτρια, κορυφαία ιστιοπλόος της χρονιάς. Τι άλλο να ζητούσε κανείς; Το χρυσό Ολυμπιακό ήταν το μόνο που έλειπε από τη συλλογή της.

Η θέση της για τους ερχόμενους Ολυμπιακούς του Τόκιο ήταν εξασφαλισμένη και σκόπευε να κάνει το καλύτερο δυνατό για να ακούσει το Εθνικό ύμνο. Και το πέτυχε. Χρυσή Ολυμπιονίκης στα ράντιαλ και πλέον η συλλογή της ήταν πλήρης.

Έκτοτε, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία με τελευταίας της διάκριση τον Παγκόσμιο τίτλο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ράντιαλ του Τέξας, που ολοκληρώθηκε μόλις χθες.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]