Ναταλία Μολχάνοβα

Ναταλία Μολχάνοβα: Όταν «προτίμησε» να μείνει στα βάθη της Μεσογείου

Δημήτρης Ντζάνης

Η Ναταλία Μολχάνοβα υπήρξε η κορυφαία αθλήτρια στις ελεύθερες καταδύσεις, με τη Ρωσίδα να πληρώνει με τη ζωή της το πάθος της στα νερά της Μεσογείου.

Η ζωή τής Ναταλία Μολχάνοβα ήταν άρρηκτα συνυφασμένη με το νερό και τη θάλασσα. Η Ρωσίδα που άρχισε να ασχολείται με τις ελεύθερες καταδύσεις σε αγωνιστικό επίπεδο σε ηλικία 41 ετών και σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια χάθηκε στον βυθό της Μεσογείου.

Ήταν στις 2 Αυγούστου 2015 όταν επιχείρησε ελεύθερη κατάδυση 30 με 40 μέτρα στη θάλασσα των Βαλαερίδων Νήσων, κοντά στο νοτιότερο από το σύμπλεγμα αυτών, τη Φορμεντέρα.

Ήταν μια ελεύθερη κατάδυση που είχε χαρακτήρα ιδιωτικού μαθήματος χωρίς βατραχοπέδιλα και η Μολχάνοβα δεν επέστρεψε ποτέ στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνων των ημερών πιστεύεται ότι η Μολχάνοβα είχε φτάσει σε βάθος 40 μέτρων χωρίς βάρος, όταν ένα ρεύμα την παρέσυρε.

Από τη στιγμή που δεν εμφανίστηκε στην επιφάνεια, ομάδα διάσωσης αναπτύχθηκε γρήγορα για να την αναζητήσει και να σταματήσει την επιχείρηση τρεις μέρες αργότερα, επειδή δεν υπήρχαν πουθενά ίχνη της.

Θεωρήθηκε νεκρή και η σορός της δεν βρέθηκε ποτέ. Οι βαθιές θάλασσες ήταν η αληθινή της αγάπη, το δεύτερο σπίτι της. Ακόμα και ο γιος της Αλεξέι, είπε στους New York Times στις 5 Αυγούστου 2015: «Φαίνεται ότι θα μείνει στη θάλασσα. Νομίζω ότι θα της άρεσε αυτό».

Αναφερόμαστε στην κορυφαία πρωταθλήτρια στις ελεύθερες καταδύσεις, που πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή το πάθος της.

Γεννημένη στις 8 Μαΐου 1962, στην πόλη Ούφα της Ρωσίας, από πολύ μικρή ερωτεύτηκε το νερό. Αχολήθηκε με την κολύμβηση, πριν αποσυρθεί για δημιουργήσει οικογένεια και να μεγαλώσει την κόρη της Οξάνα τον γιο της Αλεξέι, μετέπειτα πρωταθλητή στις ελεύθερες καταδύσεις.

Ο γάμος της διαλύθηκε και όταν τα παιδιά της μεγάλωσαν η ίδια βρήκε παρηγοριά στην ελεύθερη κατάδυση και δεν άργησε να έρθει η απόφασή της να επιστρέψει στον κόσμο των ανταγωνιστικών αθλημάτων, αυτή τη φορά ως ελεύθερη καταδύτρια.

Η πορεία της Ναταλία Μολχάνοβα να καταδύεται σε μεγάλα βάθη, χωρίς οξυγόνο, ήταν αξιοζήλευτη. Έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 41 ετών το 2003, ξεκινώντας να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Διαβάστε μερικά από τα κατορθώματά της:

*Κατείχε 41 παγκόσμια ρεκόρ, κατακτώντας 23 χρυσά μετάλλια κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καριέρας της.

*Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης του 2007 στο Μάριμπορ, ο χρόνος νίκης της ήταν καλύτερος από το χρυσό μετάλλιο για άνδρες.

*Τον Σεπτέμβριο του 2009, έγινε η πρώτη γυναίκα που πέρασε τα 100 μέτρα σε κατάδυση με σταθερό βάρος.

Η Μολτσάνοβα είχε επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα, βρέθηκε τρεις φορές στην Καλαμάτα (2010, 2011, 2013), καθώς και στην Κρήτη τον Ιούλιο του 2008.

Κατείχε διδακτορικό δίπλωμα στην παιδαγωγική επιστήμη και ήταν πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας ελεύθερης κατάδυσης.

Κάποια από τα προσωπικά της ρεκόρ, που είχε σημειώσει τον Ιούνιο του 2013 στο Βελιγράδι:

*9:02 λεπτά κρατώντας την αναπνοή της
*182 μέτρα οριζόντιας κατάδυσης χωρίς βατραχοπέδιλα
*234 μέτρα οριζόντιας κατάδυσης με βατραχοπέδιλα

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]