αλεσια ζεκινι gwomen sports summit

Αλέσια Ζεκίνι στο GWomen Summit: «Μην σταματήσεις τον εαυτό σου όταν αποτύχεις, προσπάθησε ξανά»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Αλέσια Ζεκίνι, η γυναίκα που έχει κάνει τη βαθύτερη βουτιά του κόσμου, βρέθηκε στο GWomen Sports Summit και μίλησε για όνειρο, πάθος, πείσμα.

Όταν ήταν 11 ετών, διηγείται η Ιταλίδα Παγκόσμια πρωταθλήτρια των καταδύσεων Αλέσια Ζεκίνι, ξεκίνησε τις καταδύσεις. Το να κρατά την αναπνοή της την εξίταρε τόσο που την έκανε να θέλει η ελεύθερη κατάδυση να γίνει το επάγγελμά της, να ζει από το πάθος της.

Στα 18 της, μετά από μεγάλο «αγώνα» εκτός νερού, αγωνίστηκε στο πρώτο της εθνικό πρωτάθλημα στην Ιταλία πετυχαίνοντας έτσι το πρώτο της όνειο καθώς όπως εξήγησε: «Τα όνειρα πρέπει να είναι πράγματα που μπορούμε να κάνουμε». Το να αγωνίζεται δίπλα στους κορυφαίους ήταν ένα ακόμη όνειρο που έκανε πραγματικότητα όταν ήταν 18 ετών. Κατέκτησε δύο αργυρά μετάλλια και πήρε τη δύναμη για να ονειρευτεί ακόμη μεγαλύτερα πράγματα.

Όμως… όλοι οι κορυφαίοι ήταν άνδρες. Εκτός από μία γυναίκα, τη Ρωσίδα Ναταλία Μολχάνοβα που ήταν η γυναίκα που είχε κάνει τη βαθύτερη βουτιά στον κόσμο, πριν χαθεί για πάντα στα βάθη της Μεσογείου.

«Το να έχεις ένα όνειρο, ένα πάθος είναι τόσο σημαντικό»

Κανείς, ούτε οι γονείς της, δεν πίστευαν πως μπορεί να ζει από την ελεύθερη κατάδυση όμως η ίδια είχε άλλα σχέδια, όμως εξήγησε μιλώντας στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για το δεύτερο GWomen Sports Summit.

«Αφού κάποιος το έκανε, μπορώ κι εγώ να το κάνω αυτό σκεφτόμουν. Για μένα ήταν εύκολο καθώς ερχόμουν από τη Μεσόγειο και η Καραϊβική φαινόταν πιο εύκολη, πιο θερμή.

Είναι σημαντικό να έχεις ένα όνειρο, κάτι να σου δίνει χαρά. Πέρασα από πολύ δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μου. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε ό,τι μπορούμε να κάνουμε. Το να έχεις ένα όνειρο, ένα πάθος είναι τόσο σημαντικό.

Και προσπαθώ να απολαμβάνουμε κάθε απλό πράγμα στη ζωή μου».

Ακολούθησαν 17 παγκόσμια πρωταθλήματα και 38 μοναδικές φορές που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ: «Πίσω από την επιτυχία βέβαια υπάρχουν τόσες αποτυχίες. Που είναι σημαντικές γιατί σταματάς και σκέφτεσαι τι έκανα λάθος και αυτές οι “κόκκινες κάρτες” θα σε βοηθήσουν.

Μην σταματήσεις τον εαυτό σου όταν αποτύχεις, προσπάθησε ξανά και ξανά. Σας εύχομαι να έχετε ένα όνειρο και να το ακολουθείτε».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]