anna_ntountounakh

Όταν η Άννα Ντουντουνάκη κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης

Δημήτρης Ντζάνης

Σαν σήμερα στις 18 Μαΐου 2021 η Άννα Ντουντουνάκη γινόταν η πρώτη Ελληνίδα κολυμβήτρια που κατακτούσε χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το πετύχαινε στα 100μ. πεταλούδα και στη διοργάνωση της Βουδαπέστης.

Στην Άννα Ντουντουνάκη έμελλε η μεγάλη στιγμή, να γίνει η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κοολύμβησης.

Ήταν ακριβώς πριν από δύο χρόνια, στις 18 Μαΐου 2021 όταν η αθλήτρια από τα Χανιά έγραφε τη δική της «χρυσή» ιστορία στον τελικό στα 100μ. πεταλούδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.Αννα Ντουντουνάκη

Έχοντας ταυτόχρονη άφιξη με τη Μαρί Βατέλ, στα 57.37 η πρωταθλήτρια από τα Χανιά ανέβαινε μαζί με τη Γαλλίδα στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο αγώνισμα, με τη Σουηδή, Λουίζ Χάνσον να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.

Η Ντουντουνάκη, που είναι μέλος της Team Future της Bwin, πραγματοποίησε εξαιρετικές εφανίσεις εκείνο το διήμερο στη Βουδαπέστη στα 100μ. πεταλούδα, υπό τις τεχνικές οδηγίες του Τάσου Καράμπελα.

Στα προκριματικά σημείωσε τον 7ο καλύτερο χρόνο (58.31), στα ημιτελικά ισοφάριζε το πανελλήνιο ρεκόρ με 57.77 και στον τελικό κατέβαινε στα 57.37. Ένα πανελλήνιο ρεκόρ που βελτίωνε δύο μήνες αργότερα με 57.25 (25/7) στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, καταλαμβάνοντας την 9η θέση και χάνοντας την είσοδο στον τελικό για έξι εκατοστά του δευτερολέπτου.

Όπως και να έχει η επιτυχίας της 27χρονης στη Βουδαπέστη ήταν πρωτόγνωρη για την ελληνική κολύμβηση σε επίπεδο γυναικών και όχι μόνο.

Μέχρι τότε η ελληνική κολύμβηση είχε να επιδείξει όλα κι όλα τρία χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όλα από άνδρες: Τα δύο από τον Άρη Γρηγοριάδη, το άλλο από τον Ανδρέα Βαζαίο.

«Μόλις τερμάτισα, για δέκα δευτερόλεπτα προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω αυτό που έγραφε ο ηλεκτρονικός πίνακας. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα πάρω το χρυσό μετάλλιο. Ήλπιζα σε ένα μετάλλιο, αλλά δεν περίμενα ότι θα είναι το χρυσό. Αντίθετα ήμουν σίγουρη για το νέο ρεκόρ» δήλωνε μετά τη «χρυσή» κούρσα της.

Aπό τη Σοφία Δάρα, μέχρι την Έλλη Ρουσσάκη και τη Νέρι Νιανγκουάρα

Η Άννα Ντουντουνάκη με την επιτυχία της στη Βουδαπέστη ενσάρκωσε τα όνειρα μεγάλων αστεριών της γυναικείας κολύμβησης στη χώρα μας, που πρωταγωνίστησαν σε εποχές που έμοιαζε σχεδόν απαγορευτική και μόνο η ιδέα να διεκδικήσεις και να κατακτήσεις -χρυσό-μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια, από το 1981 στο Σπλιτ όταν η Σοφία Δάρα γινόταν η πρώτη Ελληνίδα κολυμβήτρια που μετείχε σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλληματος (8η στα 800μ ελεύθερο), μέχρι να φθάσουμε στην Άννα Ντουνουνάκη και το χρυσό μετάλλιο στη Βουδαπέστη.

Πιο πίσω στο χρόνο, το 1970 στη Βαρκελώνη ήταν οι Μαίρη Ιωαννίδου, Μάρθα Μπερή, Βασιλική Ηλιοπούλου, Ελένη Αυλωνίτου, Αργυρώ Μπεριστιάνου και Νατάσα Κωνσταντινίδου, που γινόντουσαν οι πρώτες Ελληνίδες κολυμβήτριες που μετείχαν σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Το 1987 στο Στρασβούργο, η Έλλη Ρουσσάκη «άγγιζε» το μετάλλιο με την 4η θέση στα 200μ πεταλούδα, ενώ το 1999 στην Κωνσταντινούπολη η Κάτια Σαρακατσάνη είχε δύο τελικούς στα 200μ μικτή ατομική (6η) και 400μ μικτή Ατομική (7η), με την Κατερίνα Μπλιάμου να μετέχει και σε τρίτο γυναικείο τελικό (8η στα 200μ ύπτιο).

Στο Ελσίνκι το 2000 ήταν η σειρά της Τόνιας Μαχαίρα να μετάσχει σε τελικό (8η στα 100μ ελεύθερο).

Για να φτάσουμε στο Βερολίνο το 2002, όπου είχαμε άλλους δύο τελικούς με τη σκυτάλη 4Χ100μ ελεύθερο που ήταν 5η (Νέρι Νιανγκουάρα, Έλενα Κωστή, Ζαμπία Μελαχροινού, Ζωή Δημοσχάκη) και τη σκυτάλη 4χ200 ελεύθερο που ήταν 7η (Ζωή Δημοσχάκη, Ζαμπία Μελαχροινού, Εύη Τσάγκα, Μαριάννα Λυμπερτά).

Στη Μαδρίτη, το 2004, ήλθε και το πρώτο μετάλλιο για Ελληνίδα κολυμβήτρια και ήταν η Νέρι Νιανγκουάρα που το κατακτούσε (χάλκινο στα 100μ ελεύθερο). Η ίδια άλλωστε ήταν και η μοναδική που συνέχισε να συλλέγει μετάλλια, το 2006 στη Βουδαπέστη (χάλκινο στα 100μ ελεύθερο) και το 2012 στο Ντέμπρετσεν (χάλκινο στα 50μ. ελεύθερο).

*Τα ιστορικά στοιχεία αντλήθηκαν από τον υπεύθυνο γραφείου Τύπου της ΚΟΕ, Φώντα Χήτα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]