Η Νόρα Δράκου

Νόρα Δράκου στο GWomen: «Η ζωή με εξάντλησε μέχρι να μου δώσει»

Δημήτρης Ντζάνης

Η Νόρα Δράκου, ανακουφισμένη μετά τα δύο ασημένια μετάλλια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης του Βελιγραδίου, μιλά στο GWomen, λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι στο Παρίσι για την 4η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σαν τη μελωδία της ευτυχίας ήχησαν για τη Νόρα Δράκου οι στιγμές που έζησε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

Οι κόποι ετών ευοδώθηκαν στην πρωτεύουσα της Σερβίας στην 7η συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με τα ασημένια μετάλλια αρχικά στα 50μ. ύπτιο κι έπειτα στα 50μ. ελεύθερο, που συνδυάστηκαν με τα πανελλήνια ρεκόρ στον προκριματικό (24.89) και στον τελικό (24.59), χαρίζοντας στην πρωταθλήτρια του Παναθηναϊκού το εισιτήριο πρόκρισης στο αγώνισμα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Έτσι σε λίγες ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα η 32χρονη από την Πάτρα, εκτός από την παρουσία της με την ομάδα 4Χ100μ. μικτή mixed, θα αγωνιστεί και στο 50άρι ελεύθερο.

 ygros stivos omada

To χαμόγελο ποτέ δεν έλειψε από το πρόσωπό της, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές και συνομιλώντας μαζί της στη media day που διοργάνωσε η ΚΟΕ για τα ολυμπιακά της μέλη, απλά στο πρόσωπό της διέκρινες την ανακούφιση.

«Την εβδομάδα που έζησα στο ευρωπαϊκό, δεν περίμενα να τη ζήσω σε αυτή την ηλικία και έπειτα από τόσα χρόνια, ήξερα ότι ήμουν σε καλή κατάσταση, ήξερα ότι είχα δουλέψει πολύ, ήξερα ότι μπορούσα να κολυμπήσω καλύτερα, ότι μπορώ να διεκδικήσω μετάλλιο σε ευρωπαϊκό, το ένιωθα, απλά έπρεπε να επιμείνω πάρα πολύ» μας είπε η Νόρα Δράκου και πρόσθεσε.

«Δηλαδή, σε κάποιους ανθρώπους τα πράγματα έρχονται εύκολα, σε κάποιους δύσκολα, εγώ θεωρώ ότι η ζωή με εξάντλησε, δηλαδή με πήγε εκεί που δεν πάει, για να μου δώσει αυτά που έπρεπε να μου τα είχα δώσει, νομίζω πέντε, έξι χρόνια πριν. Βέβαια, τώρα για να πω την αλήθεια τα χαίρομαι περισσότερο, δηλαδή έχω χαρεί αυτά το μετάλλια λες και είμαι δέκα ετών και είμαι τριάντα δύο».

«Νιώθω σαν να είμαι 15 ετών ή ότι άρχισα τώρα την κολύμβηση»

Η συνέπεια και η διάρκεια στο πέρασμα του χρόνου, είναι τα στοιχεία που καθιέρωσαν τη Νόρα Δράκου ανάμεσα στις κορυφαίες Ελληνίδες κολυμβήτριες όλων των εποχών, γιατί όχι και την κορυφαία για ένα κορίτσι που ναι μεν βρίσκεται σε προχωρημένη κολυμβητική ηλικία, όμως οι τελευταίες της επιτυχίες δίνουν μεγαλύτερο κίνητρο.

«Ναι, μου ανοίγει την όρεξη, κοιτάξτε ένα μετάλλιο σε ευρωπαϊκό μετάλλιο ήταν ο μεγάλος μου στόχος, γιατί κακά τα ψέματα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή παγκόσμιο πρωτάθλημα θεωρώ είναι αδύνατο να το διεκδικήσω, οπότε σχεδόν όλα όσα μπορούσα να πετύχω, τα έχω κάνει.

Παρόλα αυτά, επειδή βλέπω το σώμα μου να είναι καλά, η όρεξη μου είναι απίστευτη, δηλαδή νιώθω σαν να είμαι 15 ετών ή ότι άρχισα τώρα την κολύμβηση, δεν ξέρω τι θα γίνει».

drakou

«Να επαναλάβω τον χρόνο μου και να μπω στον ημιτελικό, μετά είναι μια άλλη ιστορία»

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Δράκου πρωτοεμφανίστηκε στο Λονδίνο το 2012, με την παρουσία στον ημιτελικό στα 50μ. ελεύθερο (16η θέση με 25.36), έχοντας σημειώσει στον προκριματικό 25.13.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, σε μια μεταβατική περίοδο μετά τα προβλήματα τραυματισμών, ήταν 32η στα 50μ. ελεύθερο (35.36), ενώ προ τριών ετών στο Τόκιο ήταν 11η με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. μικτή mixed. Τώρα στο Παρίσι επιστρέφει και στα 50μ. ελεύθερο.

«Στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά, πολύ πιο δύσκολα από ό,τι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αυτό που θέλω είναι να επαναλάβω τον χρόνο μου αν μπορώ και να μπω στον ημιτελικό, η πρόκριση στον τελικό είναι μια άλλη ιστορία, δεν ξέρω αν μπορώ να τα καταφέρω, αλλά είναι και θέμα ημέρας.

Δηλαδή, στο Βελιγράδι στον προκριματικό έκανα το ρεκόρ, στον ημιτελικό με άλλη ψυχολογία όλα έγιναν λάθος, την άλλη ημέρα στον τελικό ήμουν άλλος άνθρωπος. Σε αυτές τις καταστάσεις παίζει ρόλο η εμπειρία, η ωριμότητα, αλλά πραγματικά απολαμβάνω αυτά που βιώνω, τα ζω σαν να έχω ξεκινήσει τώρα τον αθλητισμό» καταλήγει η Νόρα Δράκου.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]