Η Εριν Κένεντι

Εριν Κένεντι: «Ο καρκίνος με έκανε να καταλάβω το… προνόμιο του να μεγαλώνω»

Κώστας Ευθυμιάδης

Η παραολυμπιονίκης της κωπηλασίας, Εριν Κένεντι, ανοίχτηκε για την σοβαρή περιπέτεια υγείας της και την ανάρρωσή της από τον καρκίνο, σε μία πορεία που μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες, την έκανε να συνειδητοποιήσει πως έπρεπε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης της.

Τον Μάιο του 2022 η Εριν Κένεντι, η παραολυμπιονίκης της κωπηλασίας από την Βρετανία ένιωθε πως ο κόσμος της ανήκει. Εννέα μήνες πριν είχε κερδίσει το μετάλλιο στο Τόκιο, μαζί με δύο παγκόσμιους τίτλους και έναν στο Ευρωπαϊκό.

Στα 29 της όμως, άκουσε τους γιατρούς να της λένε πως ο καρκίνος την έχει «χτυπήσει» στον μαστό. «Ηταν σε μία στιγμή της ζωής μου που ένιωθα ατρόμητη. Όταν έκανα την εξέταση δεν πίστευα ότι θα βρουν κάτι. Έμεινα έκπληκτη με τα αποτελέσματα» ανέφερε στην συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην ΔΟΕ.

Γνώριζε ότι η ψυχολογία θα έπαιζε μεγάλο ρόλο κατά τις χημιοθεραπείες και αναζήτησε τρόπους για να μην την πάρει από κάτω όλο αυτό.

«Είχα πολλές σκέψεις, λυπόμουν τον εαυτό μου, ένιωθα θυμό… Και το εισέπραττε ο κόσμος. Κι ενώ ξέρω ότι είναι άνθρωπος θετικός, είχα την πτώση μου. Όμως είχα και υποστήριξη και έπρεπε να βρω έναν τρόπο να βγάλω μία θετικότητα πίσω. Από το να αναρωτιέμαι γιατί χτύπησε εμένα ο καρκίνος, άρχισα να αναρωτιέμαι πως θα τον νικήσω. Υπάρχει κόσμος που φοβάται να ανοιχτεί με αυτή την ασθένεια» ανέφερε η Κένεντι που δεν άφησε λεπτό να πάει χαμένο και ξεκίνησε αμέσως χημειοθεραπεία.

«Αυτή η διαδικασία δεν είναι… βόλτα στο πάρκο. Και ήταν μία στιγμή που γνώριζα πως η ζωή μου αλλάζει για πάντα και σε σημαντικό βαθμό. Το πιο τρομακτικό σημείο για μένα, αλλά και όποιον νοσεί από καρκίνο, είναι ότι δεν γνωρίζουμε πως θα είναι το μέλλον μας» σχολίασε η παραολυμπιονίκης της κωπηλασίας.

«Σε πρώτο στάδιο το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μιλήσεις γι’ αυτό, όταν μόλις σου έχει συμβεί. Βγάζει έντονα συναισθήματα και αβεβαιότητα. Όμως βάζεις τους ανθρώπους σου στο περιβάλλον σου, αν και ξέρεις πως είναι σκληρό γιατί δεν υπάρχουν και πολλές απαντήσεις, όσες ερωτήσεις κι αν κάνουν. Απλά πρέπει να το περάσουν μαζί σου» είπε για το πως αντιμετώπισαν οι δικοί της άνθρωποι την ασθένειά της.

Η χημειοθεραπεία αφήνει πολλά στίγματα, αλλά έρχεσαι σε... ειρήνη με αυτό

Ένα άλλο μέρος της διαδικασίας που ήταν δύσκολο γι’ αυτήν, ήταν ότι έπρεπε να ξεφορτωθεί τα μαλλιά της που ήταν το σήμα κατατεθέν της. «Πάντα είχα μαλλιά… πριγκίπισσας και είχα το τελετουργικό μου πριν τον αγώνα. Ήθελα μέχρι και δωρεά να τα κάνω. Πίστευα ότι θα μου απάλυνε αυτό τον πόνο από το τραύμα που περνούσα, αλλά κι αυτό ήταν ένα τραύμα γιατί έπρεπε να τα ξεφορτωθώ για τις χημειοθεραπείες. Και είναι και το… μετά, ένα δύσκολο κομμάτι, γιατί βλέπουν στον δρόμο μία γυναίκα φαλακρή και αμέσως συμπεραίνουν πως είναι άρρωστη και φέρονται αναλόγως. Δεν μου άρεσε να με βλέπουν σαν άρρωστη. Πάντως όσο περνούσε ο καιρός το συνήθιζα και με ένοιαζε λιγότερο το πως με βλέπει ο κόσμος. Ήρθα σε ειρήνη με την ιδέα»

Αφού οι χημειοθεραπείες πέτυχαν, η Κένεντι χρησιμοποίησε αυτή την περιπέτεια με το να ενημερώσει τις γυναίκες για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουν όλο αυτό το «ταξίδι» της περιπέτειας της υγείας τους, ειδικά αυτούς που φοβούνται να κάνουν τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους.

«Σημαντικό είναι να μην αφήνουν στίγματα να κυριαρχούν μέσα τους. Να ξέρουν ποιος είναι ο φυσιολογικός δρόμος γι’ αυτές. Να μην νιώθουν ντροπή για συμπτώματα που αφορούν τον καρκίνο. Κάθε είδους καρκίνου, όχι μόνο του μαστού. Και να έχουν την αυτοπεποίθηση ώστε να κάνουν την εξέταση και να δουν πως θα το αντιμετωπίσουν. Ειδικά για τις γυναίκες και τον καρκίνο στο μαστό, ας ελέγχουν κάθε μήνα την υγεία τους, γιατί τα στήθη αλλάζουν για τους λόγους που γνωρίζουν. Δεν είναι χάσιμο χρόνου» λέει… φωναχτά η Κένεντι που σημειώνει ότι σημαντικό ρόλο στο να νικήσει τον καρκίνο έπαιξε η φυσική της κατάσταση.

Η γυμναστική με κράτησε ζωντανή και τώρα σκέφτομαι το Παρίσι»

«Το να παραμένεις σε φόρμα είναι τεράστια υπόθεση. Αυτό με κρατούσε πάντα υγιή. Και μου είπαν ότι για τις χημειοθεραπείες έπαιξε μεγάλο ρόλο» είπε και κατέληξε:
«Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνεις πράγματα που δεν αγαπάς. Και όλο αυτό με έκανε να καταλάβω ότι είναι προνόμιο να μεγαλώνω. Ακόμη κι αν δεν είχα την κωπηλασία, θα έβρισκα ένα άλλο πάθος για να εξερευνήσω στη ζωή μου».

Η Κένεντι προς το παρόν… παθιάζεται με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024, όπου θέλει να προσθέσει άλλο ένα μετάλλιο στην συλλογή της… Μετά την περιπέτεια της υγείας της, θα είναι και το σημαντικότερο της καριέρας της…

«Ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα…. Απλά όμως θέλω πάρα πολύ να είμαι εκεί»…

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]