Η Ελισον Μπάρκερ

Έλινορ Μπάρκερ: Η ποδηλάτισσα της Μ. Βρετανίας που πήρε το ασημένιο μετάλλιο ενώ ήταν έγκυος

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η δύο φορές Ολυμπιονίκης στην ποδηλασία ανέβηκε στο δεύτερο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ενώ κυοφορούσε αποδεικνύοντας πως η μητρότητα είναι μια βιώσιμη επιλογή για τις επαγγελματίες ποδηλάτισσες.

Η Έλινορ Μπάρκερ κρατά χαμογελαστή τον σύντροφό της αγκαλιά, κι εκείνος δείχνει στον φακό μια φωτογραφία του μωρού τους. Για την ακρίβεια ένα υπερηχογράφημα. «Ο Κάσπερ και εγώ είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανακοινώνουμε ότι περιμένουμε το πρώτο μας παιδί! Πραγματικά δεν μπορούμε να πιστέψουμε πόσο τυχεροί είμαστε και είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που ξεκινάει το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μας.

Θα ήθελα να πω ένα ειλικρινές ευχαριστώ στην Lizzie D, την Dame Laura Kenny και την Sarah Storey (σ.σ. όλες επαγγελματίες ποδηλάτισσες και μαμάδες). Λόγω αυτών των γυναικών (και πολλών άλλων) δεν αμφέβαλα για το μέλλον της καριέρας μου ούτε ένα δευτερόλεπτο. Πάντα ένιωθα δέος για το τί έχει πετύχει ο καθένας τους από τότε που έγιναν γονείς, αλλά μόλις πρόσφατα κατάλαβα πλήρως την πλήρη δύναμη αυτού που έχουν καταφέρει.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την uno-x-team και την britishcycling που δεν δίστασαν να προσφέρουν την πλήρη υποστήριξή τους. Γνωρίζω πλήρως ότι θα βρισκόμουν σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση αν αυτό είχε συμβεί μόλις πριν από λίγα χρόνια, και είμαι τόσο ευγνώμων για τη διαφορά που έχει κάνει η ορατότητα για τις μητέρες αθλήτριες», έγραψε στη λεζάντα της πρώτης φωτογραφίας που ανήρτησε στις 5 Οκτωβρίου, περίπου δύο μήνες αφότου φορούσε στον λαιμό της το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό pursuit των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Την πρώτη φωτογραφία ακολούθησαν κάποιες ακόμα στις οποίες απεικονίζεται εκείνη φορώντας τη στολή της Μεγάλης Βρετανίας. Στην προπόνηση, κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τις συμπαίκτριές της, φορώντας το ασημένιο μετάλλιο στον λαιμό της. «Και για όσους έκαναν τους υπολογισμούς, ναι ήμουν έγκυος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο», έγραψε αποκαλύπτοντας πως όταν ανέβηκε στο δεύτερο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ήταν ήδη έγκυος.

Η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας έφτασε στο Τόκιο προσδοκώντας να υπερασπιστεί το «χρυσό» που κατέκτησε στο Ρίο. Ωστόσο η Γερμανία με τις Φραντσίσκα Μπράουσε, Λίσα Μπρενάουερ, Λίσα Κλέιν και Μίεκε Κρόγκερ ήταν αυτή που στέφθηκε «χρυσή» Ολυμπιονίκης στο ομαδικό πουρσουίτ, επικρατώντας στον τελικό της Βρετανίας, με τις Κέιτι Άρτσιμπαλντ, Νία Έβανς, Λάουρα Κένι, Τζόσι Νάιτ και την εγκυμονούσα Έλινορ Μπάρκερ στη δεύτερη θέση.

Το άθλημα της γυναικείας ποδηλασίας έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια. Από τον σχηματισμό του ημερολογίου WorldTour των Γυναικών και την θέσπιση ενός κατώτατου μισθού για τις ομάδες στο υψηλότερο επίπεδο, μέχρι τις πολυετείς συμφωνίες που προσφέρονται πλέον στους αναβάτες, αντί των μονοετών συμβολαίων, η γυναικεία ποδηλασία αναπτύσσεται κι έτσι οι ομάδες έχουν πλέον περισσότερα μέσα να στηρίξουν τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες. Η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της Μπάρκερ ήρθε ένα μήνα αφότου υπέγραψε συμβόλαιο με την Uno - X, νορβηγική ομάδα ποδηλασίας.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]