austin_killips

Η British cycling στα χνάρια της World Athletics απαγορεύει όλες τις τρανς γυναίκες από τους ελίτ αγώνες

Πηνελόπη Γκιώνη

Οι εξελίξεις στο ζήτημα των τρανσέξουαλ αθλητριών και τη συμμετοχή τους σε ελίτ αγώνες γυναικών είναι συνεχείς και όλο και περισσότερες ομοσπονδίες λαμβάνουν μέτρα κατά τους.

Η World Athletics ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο πως οι τρανς αθλήτριες αλλά και όσους έχουν υπερανδρογονισμό, δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα να συμμετέχουν σε αγώνες. Η WA έκανε σαφές τότε πως το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές έχουν περάσει ανδρική εφηβεία, τους δίνει πλεονέκτημα σε βάρος των cis γυναικών. Εκείνη η απόφαση είχε χαιρετηθεί από μεγάλο μέρος του αθλητικού κοινού αλλά δεν έλειψαν και τα σχόλια που έκαναν λόγο για τρανσφοβική συμπεριφορά.

Τώρα, και η βρετανική ομοσπονδία ποδηλασίας εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των τρανς αθλητριών από τους αγώνες ελίτ γυναικών. Η προτεινόμενη πολιτική θα αποκλίνει από εκείνη του διεθνούς οργανισμού ποδηλασίας (UCI), που επιτρέπει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης. Οι νέοι κανόνες πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από το τέλος Μαΐου.

Η British cycling ανέστειλε την πολιτική της τον Απρίλιο του περασμένου έτους εν μέσω του σάλο που προκλήθηκε από την Έμιλι Μπρίτζις, μια τρανσέξουαλ γυναίκα που επρόκειτο να αγωνιστεί σε έναν αγώνα ελίτ γυναικών. Εάν επιβεβαιωθούν οι νέοι περιορισμοί, αυτό θα σήμαινε ότι η Bridges δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί σε αγώνες γυναικών για την ομάδα GB στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμη και με μειωμένη τεστοστερόνη.

Η πολιτική θα έχει επίσης ως στόχο να διασφαλίσει την ένταξη και τις ευκαιρίες για τις ποδηλάτριες.

Μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η British cycling να έχει μια ανοιχτή κατηγορία και μια κατηγορία γυναικών για αγώνες ελίτ που θα περιορίζεται σε εκείνες τις ποδηλάτισσες που γεννήθηκαν γυναίκες. Εάν επιβεβαιωθεί, η ποδηλασία θα ακολουθήσει το παράδειγμα του τριάθλου στη Βρετανία.

Θα ευθυγραμμιζόταν επίσης το άθλημα με την προσέγγιση που ζήτησε η κυβέρνηση μετά τη σύνοδο κορυφής των αθλητικών φορέων τον Ιούνιο για να συζητηθεί το θέμα. Οι υπουργοί προέτρεψαν τους αρμόδιους οργανισμούς των αθλημάτων να υιοθετήσουν την «ξεκάθαρη άποψη της κυβέρνησης ότι ο ελίτ και ανταγωνιστικός γυναικείος αθλητισμός πρέπει να προορίζεται για άτομα που έχουν γεννηθεί στο γυναικείο φύλο».

Το θέμα των διεμφυλικών αθλητριών που αγωνίζονται σε αγώνες ποδηλασίας γυναικών ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά τη νίκη που πέτυχε το περασμένο Σαββατοκύριακο η 29χρονη Όστιν Κίλιπς στον αμερικανικό γύρο της Gila, έναν αγώνα πέντε σταδίων που έχει εγκριθεί από την UCI. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αγώνα ποδηλασίας που κερδίζει τρανς αναβάτης.

Σε αντίθεση με την κολύμβηση ή τον στίβο, η UCI επιτρέπει στις τρανσέξουαλ γυναίκες που έχουν περάσει την ανδρική εφηβεία να λάβουν μέρος σε αγώνες ελίτ γυναικών, εάν είχαν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης 2,5 νανογραμμομόρια ανά λίτρο για τα δύο προηγούμενα χρόνια (οι άνδρες έχουν συνήθως 10 έως 35 nmol/L, ενώ τα επίπεδα μιας γυναίκας είναι συνήθως 0,5 έως 2,4 nmol/L).

Η British Cycling ανέστειλε τον Απρίλιο την πολιτική της για τις τρανσέξουαλ, εν αναμονή μιας αναθεώρησης που υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν μέχρι την άνοιξη. Η αναστολή ακολούθησε τη διαμάχη σχετικά με την 22χρονη Μπρίτζις, η οποία συμμετείχε στο βρετανικό εθνικό πρωτάθλημα όμνιουμ εναντίον πολλών άλλων Ολυμπιονικών, συμπεριλαμβανομένης της πέντε φορές χρυσή Ολυμπιονίκη, Λόρα Κένι.

Μια ομάδα εργασίας που συστάθηκε για να συμφωνήσει τη νέα πολιτική ανέλαβε να μιλήσει με τις ποδηλάτισσες, την κοινότητα των τρανσέξουαλ και άλλους οργανισμών αθλημάτων της Βρετανίας, καθώς και με τα μέλη της British Cycling.

Όταν η British Cycling ανακοίνωσε την αναθεώρηση, τόνισε τη σημασία της ομάδας εργασίας να εξετάσει «τις απόψεις εκείνων που πιθανόν θα επηρεαστούν, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων αδειών αγωνιστικής άδειας γυναικών και των μελών των τρανς και μη δυαδικών κοινοτήτων».

Πρόσθεσε: «Μόλις καταρτιστεί η νέα πολιτική, θα ζητήσουμε στη συνέχεια από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να αναλάβουν τη δέουσα επιμέλεια τόσο για τη διαδικασία ανάπτυξης της πολιτικής μας όσο και για τυχόν νομικές επιπτώσεις, πριν ζητήσουμε την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Βρετανικής Ποδηλασίας.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]