Ολυμπιακός και Εθνικός πόλο γυναικών
04/04/2022
ΠΟΛΟ

Μία πόλη, δύο ομάδες, δύο ευρωπαϊκά: Το ιστορικό νταμπλ από τα κορίτσια του Πειραιά

Δημήτρης Ντζάνης

Ο Πειραιάς γιορτάζει για τις δύο ευρωπαϊκές κούπες που του χάρισαν σε τέσσερις ημέρες ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός στην υδατοσφαίριση γυναικών.

Ο Πειραιάς γιορτάζει από χθες ένα ιστορικό νταμπλ για τα αθλητικά δρώμενα της πόλης. Οι γυναικείες ομάδες υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού και του Εθνικού σε διάστημα τεσσάρων ημερών κατέκτησαν τα δύο ευρωπαϊκά Κύπελλα, απογειώνοντας το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Την αρχή έκανε ο Εθνικός την Τετάρτη στο Εθνικό κολυμβητήριο Πειραιά, κατακτώντας το 2ο Len Trophy της ιστορίας του στους διπλούς τελικούς με την Ντουναουιβάρος και χθες ακολούθησε ο συμπολίτης του Ολυμπιακός. Νίκη με 11-7 επί της Σαμπαντέλ για τον 3ο συνολικά και 2ο διαδοχικό τίτλο στην Εuroleague.

Είναι η 3η φορά που η ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση σαρώνει τα πάντα σε μια σεζόν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Πρώτα ήταν τo 2003 η Γλυφάδα (Champions Cup) με τη Βουλιαγμένη (Len Trophy), για να επαναληφθεί το νταμπλ το 2010 με τη Βουλιαγμένη (Champions Cup) και τον Εθνικό (Len Trophy), αντίστοιχα. Όμως ελληνικό νταμπλ από την ίδια πόλη πρώτη φορά είχαμε.

H 4η πόλη με δύο ευρωπαϊκούς τίτλους σε μια σεζόν

Στο παρελθόν και στην εποχή κυριαρχίας των ιταλικών ομάδων, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι Ιταλοί κατακτούσαν τα ευρωπαϊκά τρόπαια σε άνδρες και γυναίκες την, ίδια χρονιά, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ποζίλιπο Νάπολι και την Οριτσόντε Κατάνια που αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης το 1998 και το 2005, αντίστοιχα.


Όμως, σαν τον Πειραιά, μόλις τρεις είναι οι πόλεις που έχουν δει τις ομάδες τους να κατακτούν ευρωπαϊκούς τίτλους. Το 2012 το Ρέκο, μια μικρή πόλη που ανήκει στην περιφέρεια της Γένοβα, είδε την Προ Ρέκο να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης σε άνδρες και γυναίκες.

Ανάλογο επίτευγμα σε Champions και Euroleague έχει να επιδείξει και η Βαρκελώνη το 2014 με τις Μπαρτσελονέτα και Σαμπαντέλ.

Τέλος και σε επίπεδο Len Trophy (Len Cup πλέον για τους άνδρες) δύο ομάδες της Βουδαπέστης, η Φερεντσβάρος στους άνδρες και η Ουίπεστ στις γυναίκες, κατέκτησαν τα τρόπαια του 2017.


Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]