Χίμα Ντας: Πέντε facts για την βολίδα από το Άσαμ
12/06/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Χίμα Ντας: Πέντε facts για την βολίδα από το Άσαμ

Γιάννης Αρώνης

Η Χίμα Ντας αποτελεί την μεγαλύτερη ελπίδα της Ινδίας για το Παγκόσμιο Στίβου στο Γιουτζίν τον Ιούλιο, και αυτά είναι πέντε στοιχεία που πρέπει να ξέρετε για την σπρίντερ από το Άσαμ!

Γεννημένη την ένατη μέρα της νέας χιλιετίας, η Χίμα Ντας δεν έχει κλείσει καν τα 23 της χρόνια. Παρ' όλα αυτά έχει γράψει ήδη την δική της σελίδα στην ιστορία του ινδικού στίβου. Και μπορεί ένας τραυματισμός στον οπίσθιο μηριαίο να της στέρησε την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το περασμένο καλοκαίρι, όμως η ίδια προετοιμάζεται πυρετωδώς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα φιλοξενηθεί στο Γιουτζίν των ΗΠΑ από τις 15 έως τις 24 του προσεχούς Ιουλίου.

Είναι η γρηγορότερη στα 400 στην ιστορία της Ινδίας

Το 2018 έγινε η πιο γρήγορη γυναίκα για την πατρίδα της στην απόσταση των 400 μέτρων, όταν με χρόνο 50.79 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς στην Τζακάρτα. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι στον τελικό η τότε 18χρονη Ντας κατέρριψε τη δική της επίδοση, αφού είχε προλάβει να κάνει ινδικό ρεκόρ από τον προκριματικό γύρο με 51 δευτερόλεπτα, εκθρονίζοντας την Μαντζίτ Κορ μετά από σχεδόν 15 χρόνια!

«Υπάρχει μεγάλη πίεση πριν τους αγώνες, τη νιώθω και σχεδόν πάντα φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω. Όταν όμως μπαίνω στο στάδιο και πατάω το ταρτάν, όλο το άγχος εξαφανίζεται» είχε δηλώσει μετά από αυτή την ιστορική επίδοση.

Είναι αξιωματικός της Αστυνομίας στην γενέτειρά της!

Η Ντας δεν ξεχωρίζει όμως μόνο στα κουλουάρ του στίβου, αφού από τον περασμένο Φεβρουάριο ανήκει και βαθμό στην ομοσπονδιακή αστυνομία της πολιτείας όπου γεννήθηκε! Συγκεκριμένα, η 23χρονη αθλήτρια κατέχει τον βαθμό της αναπληρώτριας υπαστυνόμου στο σώμα του Άσαμ!

«Όσοι με γνωρίζουν σίγουρα δεν εξεπλάγησαν από αυτό το γεγονός, αφού ήταν ένα όνειρο που είχα από πολύ μικρή ηλικία. Από όταν πήγαινα σχολείο θυμάμαι τον εαυτό μου να θέλει να γίνει αστυνομικός, κάτι που ήταν επιθυμία και της μητέρας μου. Μου αγόραζε παιδικά όπλα με τα οποία μου άρεσε να παίζω, και πάντα μου έλεγε να καταταγώ στην αστυνομία του Άσαμ, να υπηρετώ τους πολίτες και να γίνω καλός άνθρωπος».

Ανήκει ήδη στο πάνθεον της ιστορίας του στίβου της Ινδίας

Η Χίμα Ντας μπορεί να είναι μόλις 22 ετών, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα γενιά Ινδών αθλητών. Τον Ιούλιο του 2018, η Ντας κέρδισε το πρώτο χρυσό της Ινδίας σε αγώνες στίβου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών της IAAF, όταν τερμάτισε σε 51.46 στον τελικό των 400 μέτρων. Μάλιστα, η επίδοσή της αυτή την έκανε την πρώτη Ινδή δρομέα που κέρδισε μετάλλιο οποιουδήποτε χρώματος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων και Νεανίδων. Οι μόνοι που είχαν προηγηθεί ήταν ο Νίρατζ Τσόπρα (χρυσό το 2016 στον ακοντισμό), η Ναβτζίτ Ντίλον (χάλκινο το 2014 στη δισκοβολία) και η Σίμα Πούνια (χάλκινο το 2002, επίσης στη δισκοβολία).

Δεν είναι η μοναδική κορυφαία σπρίντερ για την Ινδία

Συναθλήτρια της Ντας είναι η κατά τέσσερα χρόνια γηραιότερη Ντούτι Τσαντ, κάτοχος του εθνικού ρεκόρ στα 100 μέτρα των γυναικών με τον χρόνο των 11 δευτερολέπτων και 17 εκατοστών. Η βραχύσωμη (1.50 ύψος) Τσαντ έγινε το 2019 η πρώτη Ινδή που κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμια διοργάνωση στα 100 μέτρα ανεξαρτήτως φύλου, όταν θριάμβευσε στην Πανεπιστημιάδα που είχε φιλοξενηθεί στη Νάπολη. Την ίδια χρονιά έγινε και η πρώτη Ινδή αθλήτρια που μίλησε ανοιχτά ως μέλος της LGBTQ+ κοινότητας, δημοσιοποιώντας την ομοφυλοφιλία της.

Η πρώτη της αγάπη ήταν το ποδόσφαιρο!

Πριν την καριέρα της στον στίβο ήταν φανατική φίλη του ποδοσφαίρου. Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στην χώρα της είχε τονίσει σχετικά: «Μεγαλώνοντας έπαιζα ποδόσφαιρο ως επιθετικός. Ήθελα πολύ να φορέσω τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Ινδίας μια μέρα, αλλά ειλικρινά, δεν ήξερα καν αν υπήρχε καν εθνική ομάδα γυναικών. Ακόμα και τώρα, δεν ξέρω αν υπάρχουν! Παρεμπιπτόντως, έχω αρκετά γκολ στο Άσαμ με το όνομά μου»!

Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ αν το ποδόσφαιρο γυναικών έχασε ένα μεγάλο ταλέντο, αλλά σίγουρα ο στίβος κέρδισε ένα!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]