Η επιτυχία της Νάφι Τιάμ με τα δύο συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια την έκανε τη μόλις δεύτερη αθλήτρια του επτάθλου που καταφέρνει να πάρει δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, μετά την Τζάκι Τζόινερ Κέρσι η οποία έχει κερδίσει τρία (19984, 1988, 1992). Η δύναμή της ανυπέρβλητη, η θέλησή της απύθμενη και το ταλέντο της μοναδικό. Γι’ αυτό και έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία τεράστια συλλογή μεταλλίων, με κορυφαία τα δύο χρυσά Ολυμπιακά αλλά και πολλές διακρίσεις στην Ευρώπη. Μάλιστα, η κυριαρχία της στην Ευρώπη έχει αμφισβητηθεί μόνο από τη Βρετανή Καταρίνα Τζόνσον Τόμπσον.
Στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού, στο Τόρουν 2021, η Τιάμ είχε κερδίσει τον δεύτερο τίτλο της στη διοργάνωση και είχε κάνει το 1-2 μαζί με τη Νουρ Βίντς. Αυτή τη στιγμή ως κάτοχος του τίτλου θα επιδιώξει να παραμείνει στην κορυφή αν και ο αγώνας στην Κωνσταντινούπολη θα είναι ο πρώτος της για τη σεζόν και το 2023. Μάλιστα θα είναι και ο πρώτος αγώνας που θα δώσει υπό την καθοδήγηση του νέου της προπονητή, του Μίκαελ Βαν ντερ Πλάτσεν, με τον οποίο ξεκίνησε να συνεργάζεται μετά την επιτυχία της στο Ευρωπαϊκό ανοιχτού στο Μόναχο τον περασμένο Αύγουστο.
Η Τιάμ έχει δηλώσει ξανά πως ο στόχος της, πλέον, είναι τα ρεκόρ. Και όταν εκείνη αναφέρεται σε ρεκόρ μιλά για ρεκόρ Ευρώπης και κόσμου. Στον κλειστό έχει ατομικό 4904 και βρίσκεται στο Νο9 όλων των εποχών και μάλλον ο πρώτος της στόχος είναι να «σπάσει το φράγμα των 5000 βαθμών, πράγμα που αν πετύχει θα μπει στη «χρυσή» τετράδα των αθλητριών που το έχουν πετύχει.
Ίσως το Ευρωπαϊκό που πλησιάζει να είναι μία καλή ευκαιρία αλλά η ίδια βλέπει τη συγκεκριμένη διοργάνωση σαν τεστ: «Δεν θα πω ψέματα, μετά από όλους αυτούς τους μήνες σκληρής δουλειάς έχω απορία να δω σε τι σημείο βρίσκομαι. Γι’ αυτό και θα προσπαθήσω να διασκεδάσω και να αγωνιστώ στο πένταθλο στην Κωνσταντινούπολη. Το βλέπω σαν μία τέλεια ευκαιρία να τεστάρω τη φόρμα μου, όσο παράλληλα παίρνω ένα πολύ σημαντικό feedback για τη σεζόν του ανοιχτού» δήλωσε στο sporza.be.
Νωρίτερα η Τιαμ έκανε προετοιμασία στη Νότια Αφρική, για την οποία δήλωσε: «Ήταν ωραία και για την ακρίβεια μου άνοιξε τα μάτια. Δεν είμαι ακριβώς προετοιμασμένη για ένα πένταθλο κλειστού στίβου καθώς ακόμη προσαρμόζομαι στο νέο προπονητικό μου πρόγραμμα. Είμαι όμως πολύ περήφανη με τη δουλειά που έχω ήδη κάνει και είμαι πολύ περίεργη να δω πως θα μεταφραστεί αυτό στο τρέξιμό μου, στα άλματά μου και στις ρίψεις μου».
Και σε αυτή τη διοργάνωση θα αγωνιστεί μαζί με τη συμπατριώτισσά της, Παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού, Νούρ Βιντς, και θα έχουν την ευκαιρία να ανέβουν ξανά παρέα στο βάθρο. Το μεγάλο τους εμπόδιο για φέτος είναι από την Πολωνία και ονομάζεται Αντριάνα Σούλεκ.