tina sutej1
26/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Τίνα Σούτεϊ: Για μία θέση στο exclusive club των 5 μέτρων

Πηνελόπη Γκιώνη

Στο επί κοντώ γυναικών το club των αθλητριών που έχουν υπερβεί τα 5μ., είτε σε ανοιχτό είτε σε κλειστό στίβο, είναι πολύ μικρό με αθλήτριες μετρημένες στα δάχτυλα. Η Τίνα Σούτεϊ θέλει να γίνει μία από αυτές.

Η καλύτερη Σλοβένα αθλήτρια αυτή τη στιγμή είναι η αθλήτρια του άλματος επί κοντώ Τίνα Σούτεϊ. Η άλτρια από τη Λιουμπλιάνα κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Τουρκία όμως απογοητεύτηκε γιατί ήθελε το χρυσό για το οποίο ήταν και το απόλυτο φαβορί. Η ίδια, τώρα, θα χρησιμοποιήσει αυτή την απογοήτευση ως κίνητρο για τη σεζόν σεζόν του ανοιχτού όπου έχει θέσει υψηλούς στόχους: Να «σπάσει» το φράγμα των 5 μέτρων.

Η 34χρονη άλτρια έχει διανύσει πολύ καλές σεζόν, έχει καταρρίψει ρεκόρ και έχει βάλει την υπογραφή της στα εθνικά ρεκόρ της χώρας της ενώ έχει ανέβει και σε βάθρα μεγάλων διοργανώσεων. Ακόμη, όμως, δεν έχει νιώσει τη γλύκα του χρυσού μεταλλίου και της νίκης αφού έχει πάρει δύο χάλκινα σε Παγκόσμιο κλειστού και Παγκόσμιο ανοιχτού και ένα ακόμη στο Ευρωπαϊκό ανοιχτού στο Μόναχό, εκεί που το ασημένιο είχε κερδίσει η Κατερίνα Στεφανίδη.

tina sutejΣτο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης, δεν πλησίασε το ατομικό της ρεκόρ στον κλειστό (4.82μ.), μένοντας στο 4.75μ αφήνοντας περιθώρια βελτίωσης και χάνοντας τον Ευρωπαϊκό τίτλο. Κάποια λάθη, κάποια μικρά πράγματα πρέπει να διορθωθούν ή να βελτιωθούν και αυτό είναι όλο, όπως εξηγεί η ίδια: «Έχω αρκετή ταχύτητα, η δύναμή μου δεν είναι απαραίτητη, το θέμα είναι να χρησιμοποιήσω τον πήχη», δήλωσε στο siol.net.

Τώρα προετοιμάζεται για τη σεζόν του ανοιχτού στίβου, η οποία είναι μια διαφορετική ιστορία, αλλά οι στόχοι δεν είναι μικρότεροι. Η σεζόν θα κορυφωθεί με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη (19-27 Αυγούστου) αλλά μέχρι τότε θα ετοιμάζεται δουλεύοντας κυρίως την τεχνική της σε μια σειρά από αγώνες. «Θα πρέπει να γίνω καλύτερη με το κοντάρι. Θα πρέπει να νιώσω ακόμη περισσότερο τα άλματα. Πολλές φορές αργώ στο άλμα, αρχίζω να γυρίζω πολύ αργά και τότε χάνω τη στήριξη. Πρέπει να προπονήσω αυτή την αίσθηση και τότε μπορεί να γίνω σταθερή 4.80μ. και μετά φυσικά ακόμα ψηλότερα και ελπίζω και πιστεύω ακόμα και πάνω από τα πέντε μέτρα», δήλωσε με αρκετή αισιοδοξία.

Η Σούτεϊ δεν πρόλαβε στον κλειστό να δοκιμάσει ακόμη τα νέα της κοντάρια, με τα οποία θέλει να κάνει ένα βήμα μπροστά. Υπήρξαν επιπλοκές με την παράδοση, που την απέτρεψαν από το να κάνει την αλλαγή που ήθελε στον κλειστό, όπως εξήγησε η ίδια: «Παρήγγειλα τα κοντάρια τον Οκτώβριο και περιμέναμε να τους παραλάβουμε τον Δεκέμβριο. Αλλά δεν έγινε, έφτασαν δύο ημέρες πριν από το εθνικό πρωτάθλημα. Αποφάσισα να τα δοκιμάσω εκεί αλλά ήταν πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό για να τα εμπιστευτώ. Έτσι για το πρωτάθλημα αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτά με τα οποία έχω πηδήξει τα τελευταία χρόνια και έχω κερδίσει μετάλλια. Απλά ένιωθα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, δεν ήθελα να πειραματιστώ ακόμα».

Το φράγμα των 5 μέτρων

Στο Εθνικό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στις 18 Φεβρουαρίου στο Τσέλιε, πέρασε τα 4.65μ. με το νέο της κοντάρι αλλά τώρα μπορεί να επικεντρωθεί στο να γνωρίσει το νέο της εξοπλισμό, με τον οποίο θέλει να σπάσει το μαγικό όριο των 5 μέτρων: «Τώρα θα τα δοκιμάσω στην προπόνηση».

Το ρεκόρ της Σλοβένας στον ανοιχτό είναι 4.76μ. και στον κλειστό είναι 4.82μ..

Στο επί κοντώ γυναικών είναι ελάχιστες οι αθλήτριες που έχουν υπερβεί τα 5μ. στην ιστορία του αγωνίσματος. Πιο συγκεκριμένα, μόλις τέσσερις (4) άλτριες τα έχουν καταφέρει και γι’ αυτό το συγκεκριμένο club θεωρείται ελίτ και αυστηρά exclusive. Μάλιστα, η μία και μοναδική που έχει καταφέρει να πηδήξει 5 μέτρα και σε ανοιχτό και σε κλειστό στίβο είναι η θρυλική Ρωσίδα Γελένα Ινσιμπάγιεβα που παραμένει η κορυφαία όλων των εποχών έχοντας και το παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό με 5.06μ. ενώ στην καριέρα της έχει υπερβεί το συγκεκριμένο ύψος οκτώ φορές. Τα άλλα τρία μέλη του… club είναι η Αντζέλικα Σιντόροβα (Ρωσία) με 5.01μ, στον ανοιχτό, η Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) με 5μ. στον ανοιχτό και η Τζένιφερ Σουρ (ΗΠΑ) με 5.03μ. και το παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]