allyson felix tori bowie
18/06/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Άλισον Φίλιξ: Καλύτερη ιατρική υποστήριξη των μαύρων γυναικών στις ΗΠΑ μετά το θάνατο της Τόρι Μπόουι

Πηνελόπη Γκιώνη

Για ακόμη μία φορά η θρυλική Αμερικανίδα σπρίντερ "φωνάζει" για την ανάγκη βελτίωσης της ιατρικής περίθαλψης που δέχονται οι μαύρες γυναίκες στις ΗΠΑ, με αφορμή το τραγικό γεγονός του θανάτου της Τόρι Μπόουι.

Η πολυμεταλλιούχος Άλισον Φίλιξ κάλεσε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των Ηνωμένων Πολιτειών να μειώσει τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας των μαύρων γυναικών, μετά τον θάνατο της συμπατριώτισσας και συναθλήτριάς της, Τόρι Μπόουι.

Η Τόρι Μπόουι, μέλος της ομάδας 4Χ100μ σκυταλοδρομίας γυναικών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο το 2016, πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 32 ετών λόγω επιπλοκών που προέκυψαν κατά τον τοκετό και συγκεκριμένα εκλαμψίας, ενώ βρισκόταν μόνη στο σπίτι της. Η Άλισον Φίλιξ ήταν επίσης σε εκείνη την ομάδα του Ρίο 2016 και υπέφερε επίσης από επιπλοκές στον τοκετό, κάτι για το οποίο δεν έχει σταματήσει ποτέ να μιλά.

Η έκθεση αυτοψίας από το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Όραντζ ανέφερε ότι η Μπόουι: «βρισκόταν σε διαδικασία τοκετού τη στιγμή του θανάτου της» και αναφέρει επίσης ότι θα μπορούσε να έχει υποστεί αναπνευστική δυσχέρεια ή εκλαμψία, μια σπάνια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

«Η ιατρική κοινότητα πρέπει να κάνει το καθήκον της. Υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες γυναικών που πεθαίνουν και δεν έχουν ακουστεί. Οι γιατροί πρέπει πραγματικά να ακούσουν τον πόνο των μαύρων γυναικών. Είμαι αισιόδοξη ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Είμαι αισιόδοξη ότι η Tori, που στάθηκε στο βάθρο στο Ρίο, με χρυσό στο λαιμό της και γλυκύτητα στην ψυχή της, δεν θα πεθάνει μάταια. Θα ήθελα πολύ να αποκτήσω άλλο ένα παιδί. Αυτό είναι κάτι που ξέρω σίγουρα. Αλλά θα είμαι εδώ για να μεγαλώσω αυτό το παιδί; Αυτή είναι μια πολύ πραγματική ανησυχία. Και αυτό είναι ένα τρομακτικό πράγμα. Είμαστε στην Αμερική του 2023 και οι μαύρες γυναίκες πεθαίνουν ενώ γεννούν. Είναι παράλογο», δήλωσε η επτά φορές Ολυμπιονίκης στους TIMES.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας σκυταλοδρομίας του 2016, η Τιάνα Μπαρτολέτα, περιέγραψε επίσης λεπτομερώς την εμπειρία της μετά το θάνατο της Μπόουι καθώς η ίδια μπήκε για τοκετό στις 26 εβδομάδες με ιατρική οδηγία και τη διαθήκη της, καθώς δεν ήταν "καθόλου σίγουρη" ότι θα επέστρεφε στο σπίτι.

Η «κατάρα» της 4Χ100μ. γυναικών των ΗΠΑ στο Ρίο

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]