ambra sabbatini
16/07/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Στίβος: Déjà vu από Τόκιο στο Παγκόσμιο ΑμΕΑ του Παρισιού με τη χρυσή τριάδα από την Ιταλία

Πηνελόπη Γκιώνη

Déjà vu , το ήδη ιδωμένο, αυτό που πιστεύουμε πως έχουμε ξαναδεί όταν συμβαίνει μπροστά μας. Αυτό συνέβη και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ΑμΕΑ και στον τελικό των 100μ. γυναικών Τ63.

Η τριάδα που αποτελείται από τις Άμπρα Σαμπατίνι, Μαρτίνα Καϊρόνι και Μόνικα Κοντραφάτο, με σειρά τερματισμού, κυριάρχησε στο βάθρο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και μας θύμισε όσα είχαν συμβεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Όπως και Αγώνες του Τόκιο το 2021, έτσι και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Παρισιού το 2023.

Ο στίβος άλλαξε αλλά όχι το τελικό αποτέλεσμα για τις Ιταλίδες. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Παρισιού, το βάθρο των 100 μέτρων γυναικών της κατηγορίας Τ63 μιλάει μόνο ιταλικά, καθώς οι Άμπρα Σαμπατίνι, Μαρτίνα Καϊρόνι και Μόνικα Κοντραφάτο υπογράφουν ένα ακόμη θρυλικό κατόρθωμα, κυριαρχώντας στον κόσμο όπως συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια.

Η σειρά του τερματισμού ήταν πανομοιότυπη με εκείνη των Παραολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, με τη Σαμπατίνι να φτάνει μάλιστα μέχρι και το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία της (13.98), παίρνοντας το από την Καρόνι που ωστόσο κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο με 14.35. Το βάθρο συμπλήρωσε στη συνέχεια η Κοντραφάτο, η οποία πήρε το χάλκινο με 14.67.

Μετά τον αγώνα η Σαμπατίνι ακούστηκε τρομερά χαρούμενη, όπως αναφέρει το eurosport, δηλώνοντας πως δεν το περίμενε αυτό το ρεκόρ: «Δεν έχω λόγια, δεν το περίμενα καθόλου αυτό, ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας. Πρέπει ακόμα να συνειδητοποιήσω ότι έκανα το ρεκόρ, ήταν ένας στόχος που έψαχνα εδώ και πολύ καιρό. Επαναβεβαίωσα τον εαυτό μου και είναι σπουδαίο γιατί ήταν δύσκολο. Βελτιώθηκαν τόσο πολύ, η Μαρτίνα είχε κάνει ένα απίστευτο ρεκόρ και προσπάθησα να πλησιάσω αρκετές φορές, η Μόνικα έκανε ατομικό ρεκόρ φέτος, όλοι μας μεγαλώσαμε πολύ».

Η αθλήτρια από το Λιβόρνο, που είναι γεννημένη το 2002, η οποία κατέχει επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα Τ63 με 29.87, επιβεβαίωσε έτσι τη θέση της στο θρόνο της ταχύτητας, ενώ οι Καϊρόνι και Κοντραφάτο επισφράγισαν μια σεζόν με τεράστιες χρονομετρικές βελτιώσεις.

Η Καϊρόνι με τη σειρά της τόνισε: «Πολλά έχουν αλλάξει από το Τόκιο, επειδή δύο χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είμαστε ακόμα εδώ και ακόμα στην ίδια θέση. Ήταν ένας αγώνας υψηλού επιπέδου, προσωπικά δεν είμαι ικανοποιημένη, πιθανόν να υπήρχε λίγη ακαμψία. Το συναίσθημα μετά από τόσα χρόνια είναι ακόμα εκεί, ειδικά όταν είσαι αυτή που πρέπει να νικήσεις. Αλλά είμαι ούτως ή άλλως χαρούμενη που ηττήθηκα έτσι, γιατί νομίζω ότι μόνο έτσι μπορώ να το χωνέψω».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]