nikola_olyslagers
16/08/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Ολισλάγκερς: Με τις συμβουλές της Βλάσιτς και τις σημειώσεις της για ένα ακόμη χαμόγελο στο Παγκόσμιο

Πηνελόπη Γκιώνη

Το διαφορετικό στυλ της πριν και μετά τα δίμετρα άλματα, το χαμόγελο της και ο ιδιαίτερος τρόπος που διαχειρίζεται τους αγώνες κρατώντας σημειώσεις, την έχουν κάνει να ξεχωρίσει. Η Νίκολα Ολισλάγκερς μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά ακόμη κι αν δεν ανέβει στο βάθρο, του Παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου στη Βουδαπέστη.

Μετά τον τελικό του ύψους στο Τόκιο το 2021, όλοι είχαν μια κοινή απορία: Τί έγραφε η Νίκολα Ολισλάγκερς (πρώην ΜακΝτέρμοτ) στο σημειωματάριό της ανάμεσα στα άλματα; Η Αυστραλή εκείνη τη μέρα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, αφήνοντας τρίτη την ταλαντούχα Γιαροσλάβα Μάχουτσικ και δίνοντας τον χώρο στη Ρωσίδα Μαρία Λασίτσκενε να πάρει το χρυσό μετάλλιο που της άξιζε.

Λίγο καιρό αργότερα, με το ίδιο ακριβώς χαμόγελο, αντικρίζει τον πήχη και συνεχίζει να «πετά» πάνω από τα 2 μέτρα. Η Ολισλάγκερς έγινε η πρώτη Αυστραλή που πηδά πάνω από τα 2 μέτρα και τώρα θέλει να φέρει τον τίτλο, που κέρδισε η συμπατριώτισσά της Ελέανορ Πάτερσον στο Όρεγκον, ξανά στην Αυστραλία από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Η 26χρονη υψίστρια φέτος έχει δείξει πως είναι αρκετά σταθερή στα 2 μέτρα, έχει φετινό ρεκόρ 2.02μ. (όσο και το ατομικό της) και ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στο ερχόμενο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης.

Μάλιστα, λίγες εβδομάδες πριν είχε επισκεφθεί και τη δεύτερη πατρίδα της την Κροατία, από όπου έχει καταγωγή. Εκεί, είχε την ευκαιρία να προπονηθεί υπό το βλέμμα μίας εκ των κορυφαίων αλτριών του ύψους όλων των εποχών, της Μπλάνκα Βλάσιτς. Οι χρυσές συμβουλές της Κροάτισσας Παγκόσμιας πρωταθλήτριας ίσως φανούν πολύ χρήσιμες στο χαμογελαστό κορίτσι από την Αυστραλία. Η ίδια είχε πειστεί από μικρή πως θα μπορούσε κι εκείνη να πηδήξει τόσο όμορφα όσο η Βλάσιτς, αφού ήταν το όνειρό της να της μοιάσει.

Το άχαρο παιδί που νίκησε με το χαμόγελό του

Από μικρή, η Ολισλάγκερς ήταν ψηλή για την ηλικία της αλλά λόγω έλλειψης συντονισμού δεν ήταν καλή στα αθλήματα. Ξεκίνησε τον στίβο στο σχολείο όταν ήταν επτά ετών, κέρδισε την πλειοψηφία των αγωνισμάτων από τη σφαιροβολία έως τα 200 μέτρα και έτσι οι γονείς της την έγραψαν στο Little Athletics.

Την τελευταία δεκαετία, κάθε χρόνο ισοφάριζε ή βελτίωνε το ρεκόρ της σε ύψος, παρέχοντας ένα καθαρό διάγραμμα προόδου. Σε ηλικία 17 ετών, έκανε το διεθνές ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων του 2014 και ακολούθησε μια τέταρτη θέση στην Παγκόσμια πανεπιστημιάδα του 2015. Τον Ιούλιο του 2017 έκανε ατομικό ρεκόρ με 1.90μ. στο Μπρίσμπεϊν και λίγο αργότερα έλαβε πρόσκληση να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου, όπου δυστυχώς έκανε τρία άκυρα.

Το 2018 ήταν η έκπληξη. Μεταλλιούχος στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες Gold Coast 2018, αλλά αυτό ήταν απλώς το εφαλτήριο για την πρωτοποριακή σεζόν του 2019, όπου βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ κατά πέντε εκατοστά υπερβαίνοντας το 1.96μ.. Το ύψος αυτό την έφερε στην τρίτη θέση όλων των εποχών στην Αυστραλία, ήταν όμως το υψηλότερο άλμα από Αυστραλή εδώ και 25 χρόνια και όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Το 2020 αντιμετώπισε τις προκλήσεις των ταξιδιών και των αγώνων στην Ευρώπη και έδωσε 7 αγώνες σε διάστημα 6 εβδομάδων, ξεπέρασε το 1.90μ. σε κάθε αγώνα, συμπεριλαμβανομένου ενός ατομικού ρεκόρ στα 1.98μ., μόλις 1 εκατοστό κάτω από το ρεκόρ Αυστραλίας που τότε ήταν 1.99μ. και το κατείχε η Ελέανορ Πάτερσον.

Η συνέχεια ήταν το το φράγμα των 2 μέτρων, το νέο εθνικό ρεκόρ, το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο με 2.02μ., η τρίτη θέση στον τελικό του Diamond League και μία θέση ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου.

Η Ολισλάγκερς στη Βουδαπέστη θα στοχεύσει να βρεθεί ξανά στο βάθρο, φορώντας αυτό το τόσο μεταδοτικό χαμόγελο που έχει.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]