faith_kipyegon
18/10/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Η Κίπγιεγκον εμπνεύστηκε από την Φρέιζερ Πράις και έκανε όσα ονειρευόταν, με την κόρη της στο πλευρό της

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Φέιθ Κίπγιεγκον είναι το φαβορί για το βραβείο της κορυφαίας της χρονιάς, και δικαίως αφού μετά από τρία παγκόσμια ρεκόρ και δύο παγκόσμια μετάλλια απέδειξε το μεγαλείο της. Πριν από αυτά, όμως, έδειχνε σε όλο τον κόσμο πως η εγκυμοσύνη δεν είναι απαγορευτική για μία αθλήτρια αλλά το αντίθετο…

Μέσα στο 2023 το όνομα της Φέιθ Κίπγιεγκον ακουγόταν πολύ συχνά στα λημέρια του στίβου. Η καταπληκτική Κενυάτισσα δρομέας σε κάθε κούρσα της έκανε και ένα μικρό θαυματάκι καταλήγοντας να έχει βάλει την υπογραφή της σε τρία παγκόσμια ρεκόρ, να κατακτήσει δύο παγκόσμιους τίτλους αλλά και το διαμάντι. Η Κίπγιεγκον έκανε μία ονειρική σεζόν, έχοντας πάνω της -ανάμεσα στα πολλά μάτια που την παρακολουθούν- το αγαπημένο βλέμμα της ζωής της: αυτό της κόρης της.

Η Κίπγιεγκον είχε αποφασίσει πως μετά το Παγκόσμιο του 2017 θα κάνει ένα διάλειμμα ώστε να γίνει μητέρα καθώς το ήθελε πολύ. Τον Ιούνιο του 2018 έφερε στον κόσμο την κόρη της, Εϊλίν. Το πλάνο της κινούνταν κατά γράμμα και ήξερε πότε να επιστρέψει σε προπονήσεις για να μπορέσει να βρεθεί ξανά στο επίπεδό της. Το 2019 προκρίθηκε για το Παγκόσμιο της Ντόχα και περίπου 15 μήνες μετά τη γέννηση της κόρης της, αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια κόσμου στα 1500μ..

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα επιστρέψω από το διάλειμμα μητρότητας και να πάρω στην Ντόχα το αργυρό μετάλλιο. Ελπίζω να παρακινήσω τις γυναίκες και να τους δείξω πως όλα είναι δυνατά στη ζωή. Θέλω να του δείξω τον δρόμο», έλεγε τότε η ίδια.

Η συνέχεια για την Κίπγιεγκον ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή αδού κατέκτησε κι άλλο χρυσό Ολυμπιακό, κι άλλο παγκόσμιο τίτλο και κατέρριψε κι άλλα ρεκόρ όσο η κόρη της της έλεγε με θαυμασμό «Αρέσεις πολύ στον κόσμο». Αυτή ίσως να ήταν και η μεγαλύτερη ανταμοιβή της δρομέα όμως αργότερα αποκάλυψε πως κλειδί στην απόφασή της έπαιξε μία εξίσου εντυπωσιακή αθλήτρια με μεγάλη καριέρα και οικογένεια. Η Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις ενέπνευσε με τη δική της ιστορίας επιστροφής στη δράση μετά από εγκυμοσύνη, και επέμβαση καισαρικής όπως ακριβώς και η Κίπγιεγκον, μία άλλη πρωταθλήτρια να γίνει σπουδαία.

«Η Σέλι Αν με παρακίνησε ακόμη περισσότερο για να πάρω το διάλειμμά μου για την εγκυμοσύνη και έπειτα να επιστρέψω. Πήρα κουράγιο, ότι μπορούσαμε ακόμη να κερδίσουμε χρυσά μετά από την απουσία λόγω εγκυμοσύνης και αυτό θα μπορούσε να είναι ενθάρρυνση για πολλές ακόμη αθλήτριες. Αυτό έδειξε και σε άλλες δρομείς πως είναι πιθανό να επιστρέψουν και να φτάσουν στη νίκη.

Απέδειξα πως μπορείς να το κάνεις αυτό το διάλειμμα και μετά να επιστρέψεις ακόμη πιο δυνατή. Πριν γεννήσω την Εϊλίν δεν είχα κάνει κανένα παγκόσμιο ρεκόρ αλλά τώρα είμαι εδώ με την Εϊλίν και το παγκόσμιο ρεκόρ. Θέλω να είμαι έμπνευση για πολλούς», δήλωσε η ίδια μιλώντας στο Olympics.com.

Η Φέιθ Κίπγιεγκον είναι μεταξύ των 11 υποψηφίων για την κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς στον στίβο και αποτελεί το μεγαλύτερο φαβορί.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]