lasitskene_mahuchikh
14/11/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Το γράμμα της Ρωσίδας Λασίτσκενε στην Ουκρανή Μάχουτσικ: « Δεν μπορώ να κάνω τίποτα και αυτό μου ραγίζει την καρδιά»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια του ύψους, Μαρία Λασίτσκενε, που από το 2022 δεν αγωνίζεται διεθνώς λόγω του πολέμου της χώρας της με την Ουκρανία, έστειλε γράμμα στην Ουκρανή συναθλήτριά της Γιαροσλάβα Μάχουτσικ.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και μετά από λίγο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε τον αποκλεισμό των Ρώσων από κάθε διεθνή διοργάνωση. Έτσι, η χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο και μία από τις απόλυτες κυρίαρχες του ύψους γυναικών, Μαρίια Λασίτσκενε, έμεινε εκτός. Αντιθέτως, η νεαρή Ουκρανή Γιαροσλάβα Μάχουτσικ κατάφερε να αγωνιστεί κανονικά τότε στο Παγκόσμιο κλειστού περίπου έναν μήνα μετά από την εισβολή (κατέκτησε το χρυσό) και έπειτα, αφού δεν μένει πια στην Ουκρανία, συνεχίζει την καριέρα της και προσθέτει σε αυτή συνεχώς επιτυχίες.

Η Μάχουτσικ, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τότε, τόνιζε πως η Λασίτσκενε δεν έχει επικοινωνήσει μαζί της ποτέ παρά το γεγονός πως αγωνίζονταν πολύ συχνά μαζί και πως είχαν μοιραστεί το βάθρο σε Παγκόσμιο και Ολυμπιακούς. Πρόσφατα, αποκάλυψε τί της έγραψε σε εκείνη την επιστολή και εξέφρασε το παράπονό της που δεν είχε ακούσει από εκείνη νωρίτερα όπως αναφέρει το sports.ru που δημοσίευσε πρόσφατα την επιστολή της Ρωσίδας.

«Μου έγραψε. “Συγγνώμη που δεν σου έγραψα νωρίτερα, νόμιζα πως δεν το χρειαζόσουν αυτό, γιατί να το χρειάζεσαι. Η υποστήριξή και οι κουβέντες μου είναι προαιρετικές”.

Έκατσα και το σκέφτηκα. Για να μου γράψει μετά από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που είχα κάνει τόσες συνεντεύξεις που έλεγα πως δεν υπήρχε καμία αντίδραση από εκείνη, λογικά αντέδρασε σε αυτές τις δηλώσεις. Γιατί αρκετά μέσα ενημέρωσης έγραφαν πως δεν έχει αντιδράσει καθόλου παρ’ όλο που αγωνιζόμασταν μαζί, στο ίδιο αγώνισμα. Και μόνο μετά από αυτά μου έγραψε.

Θα ήταν διαφορετικό αν μου είχε γράψει τον Φεβρουάριο του 2022. Γιατί τότε τα κορίτσια ήταν σε καταφύγια, όπως ήμουν κι εγώ αλλά δεν υπήρχε τότε καμία ανταπόκριση. Πρώτα έστειλε επιστολή στον Τόμας Μπαχ (σ.σ. Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τους ίδιους τους Ρώσους που δεν μπορούσαν να αγωνιστούν.

Με υποστήριζε, ως αθλήτρια και ως το κορίτσι που αγωνιζόταν μαζί του. Αλλά έπειτα μου έγραψε: «Ξέρω πως δεν θα με καταλάβεις». Εγώ είχα αυτή την επιθυμία, περίμενα κάτι από εκείνη. Αλλά μετά το Παγκόσμιο, ήταν πολύ αργά για μένα. Απλά το είπα σε όλους, σε όλες τις συνεντεύξεις μου, και γι’ αυτό μου έγραψε. Αυτή την αίσθηση έχω», αναφέρει η Μάχουτσικ.

Η Λασίτσκενε έγραψε στην Μάχουτσικ τα εξής: «Συγχώρεσέ με για την αδυναμία μου, δεν μπορούσα να βρω τις λέξεις. Φοβόμουν πως το δικό μου «Πως είσαι;» θα σε έκανε ακόμη πιο θυμωμένη, γιατί ξέρω πως η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ξεκάθαρη. Και ήμουν σίγουρη πως καμία κουβέντα από μένα δεν θα μαλάκωνε τον πόνο και τις ανησυχίες σου. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα και αυτό μου ραγίζει την καρδιά.

Δεν δικαιολογώ σε καμία περίπτωση τον εαυτό μου, θα ήθελα απλά να προσπαθήσεις να με καταλάβεις. Έκανα ένα λάθος αλλά εκείνη τη στιγμή πίστευα πως οι λέξεις μου δεν θα βοηθούσαν σε τίποτα. Αλλά η σιωπή μου δεν είναι συγκατάθεση (σ.σ. Σε όσα συμβαίνουν).

Δεν πιστεύω πως θα με καταλάβεις… Διαβάζω ξανά όλα αυτά και αντιλαμβάνομαι πως αυτές οι λέξεις δεν θα κάνουν τίποτα ευκολότερο».

Αξίζει να θυμίσουμε πως η Λασίτσκενε είναι τρεις φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια και χρυσή Ολυμπιονίκης ενώ έχει χάσει αρκετές διοργανώσεις, λόγω του αποκλεισμού της χώρας της μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ που είχε ξεσπάσει το 2015. Η Μάχουτσικ είναι η «διάδοχός της» καθώς τώρα είναι αυτή που πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή του ύψους γυναικών.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]