iapichinolarissa
29/05/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Η Λαρίσα Ιαπικίνο ολοταχώς για το ρεκόρ της μητέρα της

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Ιταλίδα πρωταθλήτρια Λαρίσα Ιαπικίνο έχει ήδη συστηθεί στο κοινό του στίβου και σκοπεύει να γίνει η καλύτερη... οικοδέσποινα στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στη Ρώμη, όσο ο θρύλος του μήκους και μητέρα της, Φιόνα Μέι, θα την παρακολουθεί με αγωνία.

Στο χαμόγελό της βλέπει κανείς ένα πρόσωπο γνώριμο. Στην αποφασιστικότητα που ξεχειλίζει από τα μάτια της λίγο πριν εκτελέσει το άλμα, θυμάται κανείς μια άλλη εποχή. Η Λαρίσα Ιαπικίνο έχει πάρει όλα τα καλά χαρακτηριστικά από την πρωταθλήτρια μητέρας της, Φιόνα Μέι, έχει ήδη το εθνικό ρεκόρ Ιταλίας στον κλειστό και πλέον βρίσκεται στο σημείο που κάνει μεγάλα όνειρα.

Η νεαρή πρωταθλήτρια του μήκους έχει δηλώσει επανειλημμένα πως όταν μπήκε για πρώτη φορά σε στάδιο ένιωσε πως βρίσκεται στο φυσικό της περιβάλλον ενώ, όσο παράδοξο κι αν μπορεί να ακουστεί, η αγάπη της για τον στίβο γεννήθηκε όταν παρακολούθησε την Γκενζέμπε Ντιμπάμπα να τρέχει 1500μ σε έναν αγώνα Diamond League. Ωστόσο, το γονίδιο της μητέρας της την οδήγησε στο μήκος.

Όμως, η Ιαπικίνο δεν αγωνίζεται όπως η μητέρα της αφού πρώτα έμαθε μήκος και βρήκε η ίδια το προσωπικό της στυλ και έπειτα εξερεύνησε τα άλματα της μητέρας της για να διαπιστώσει πως έχουν δύο εντελώς διαφορετικά στυλ και πως αυτό που τις ενώνει είναι το πείσμα και η αποφασιστικότητα.

Η μόλις 22 ετών Ιαπικίνο θαυμάζει τη μητέρα της για όσα έκανε ως αθλήτρια αλλά και για όσα έκανε ως μητέρα της: «Η μαμά είναι μαμά, πως θα μπορούσα να αποφύγω να μιλήσω για εκείνη; Αγχώνεται πάρα πολύ όταν αγωνίζομαι, φωνάζει, χοροπηδάει, στο Ευρωπαϊκό Κ20 στο Μπόρας δεν μπορούσα να την αντέξω» λέει γελώντας πριν μιλήσει για τη μεταξύ τους σύγκριση: «Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη αλλά και λίγο ανούσια καθώς είμαστε σε δύο πολύ διαφορετικές εποχές. Αν είχε γεννηθεί στο σήμερα, θα είχε καταφέρει πολλά περισσότερα λόγω των καλύτερων εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού». Παράλληλα, η Ιαπικίνο τονίζει και πως ο στόχος της είναι το εθνικό ρεκόρ της μητέρας της (7.11μ) και πως και εκείνη θέλουν να έρθει η στιγμή της κατάρριψης: «Τα ρεκόρ είναι για να «σπάνε» και η μαμά μου με παροτρύνει συνεχώς για να καταρρίψω το ρεκόρ της, δεν θα την ενοχλούσε».

Σε λίγες μέρες, το ιστορικό στάδιο Ολίμπικο θα γεμίσει Ιταλούς φιλάθλους που θα ανυπομονούν να χειροκροτήσουν τα δικά τους παιδιά που θα στοχεύσουν σε διακρίσεις και βάθρα. Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και η Λαρίσα Ιαπικίνο.

Η νεαρή άλτρια του μήκους που έχει δείξει ήδη το ταλέντο της, ονειρεύεται τώρα το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου (7-12/6) λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η Ιαπικίνο, που στο τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο, έχει ήδη ξεκινήσει τη σεζόν της με 6.86μ και σκοπεύει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Το εθνικό ρεκόρ της χώρας ανήκει στη μητέρα της, το οποίο έκανε τέσσερα χρόνια (1998) πριν έρθει στον κόσμο η κόρη της Λαρίσα (2002). Και τώρα η Ιαπικίνο στοχεύει να το «πάρει» από τη μητέρα της αλλά να το κρατήσει εντός της οικογένειας.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]