Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Άλισον Φίλιξ δημιουργεί τον πρώτο βρεφονηπιακό σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού για το Παρίσι 2024
14/07/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Άλισον Φίλιξ δημιουργεί τον πρώτο βρεφονηπιακό σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού για το Παρίσι 2024

Πηνελόπη Γκιώνη

Η δημοφιλής Αμερικανίδα σπρίντερ πρωτοπορεί και φέρνει για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό χωριό έναν βρεφονηπιακό σταθμό, με στόχο τη διευκόλυνση των αθλητών που είναι γονείς.

Η Άλισον Φίλιξ, 11 φορές Ολυμπιονίκης και μητέρα δύο παιδιών, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Pampers για να εγκαινιάσει τον πρώτο βρεφονηπιακό σταθμό στο Ολυμπιακό Χωριό. Ο βρεφονηπιακός σταθμός θα κάνει το ντεμπούτο του στην καρδιά του Athletes' Village Plaza, κεντρικό σημείο της έδρας διαμονής των αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, και υπόσχεται να προσφέρει έναν χώρο για τις μητέρες όπου θα συναντιούνται και θα μπορούν να θηλάζουν τα μωρά τους εν μέσω των αγώνων τους.

«Ήταν πρώτο μου μέλημα να υποστηρίξουμε τις αθλήτριες που είναι μητέρες. Θα είναι ένας χώρος όπου οι οικογένειες μπορούν να ξεφύγουν από όλα αυτά και να έχουν κάποιες από τις ανέσεις του σπιτιού. Μπορούν να παίξουν και να έχουν μέρη για να ταΐσουν τα μωρά τους. Πρέπει να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους», είπε η Φίλιξ μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο NBC Olympics.

Η Φίλιξ εντάχθηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Αθλητών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), απολαμβάνοντας την ευκαιρία να γίνει "φωνή για τις μητέρες-αθλητές", με τον ρόλο της. «Είναι η φροντίδα των παιδιών. Είναι εδώ για να αισθάνονται οι μητέρες και οι οικογένειες ότι υποστηρίζονται. Το να υπάρχει κάποια κανονικότητα είναι σπουδαίο, απλά να υπάρχει ένας πραγματικός χώρος αφιερωμένος σε αυτό», εξήγησε.

Η Φίλιξ είναι τρομερά ευαισθητοποιημένη στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς η ίδια είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης της κόρης της καθώς στις 32 εβδομάδες διαγνώστηκε με μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που ονομάζεται προεκλαμψία, επιπλοκή η οποία χρόνια αργότερα έγινε η αιτία θανάτου της συναθλήτριάς της Τόρι Μπόου. Η Φίλιξ, τότε, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επείγουσα καισαρική τομή και η κόρη της γεννήθηκε πρόωρα με βάρος περίπου 3 κιλών και πέρασε τον πρώτο μήνα της ζωής της σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Η Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης επέστρεψε στα στάδια και τους μεγάλους αγώνες, όμως οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ήταν πολλές: «Ήταν δύσκολο ακόμη και με τρόπους που δεν περίμενα, όπως το να μένεις σε ξενοδοχεία, να πλένεις μπιμπερό, όλα τα πράγματα που πρέπει να φέρεις μαζί σου, να ταΐζεις το μωρό σου στα γήπεδα, ποιος θα προσέχει το μωρό σου. Ήταν δύσκολο, αλλά έμαθα πολλά για το πώς τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα», δήλωσε η Αμερικανίδα σπρίντερ που μετά τη γέννηση της κόρης της, Κάμριν, αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κερδίζοντας χρυσό στα 4Χ400μ και ένα χάλκινο στα 400μ, σηματοδοτώντας την πέμπτη συνεχόμενη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες με μετάλλιο.

«Πρόκειται για μια αλλαγή στην κουλτούρα, ότι η μητρότητα δεν είναι το τέλος. Αν επιλέξεις να γίνεις μητέρα εν μέσω της καριέρας σου, μπορείς ακόμα να πας και να κάνεις απίστευτες επιδόσεις», τονίζει.

«Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα δεν χρειάζεται να σημαίνουν το τέλος της καριέρας για τις αθλήτριες», δήλωσε η Έμμα Τερχό, πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ και δύο φορές Ολυμπιονίκης στο χόκεϊ επί πάγου με τη Φινλανδία και συνέχισε: «Αυτός ο βρεφονηπιακός σταθμός επιτρέπει να συμβεί αυτό, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στις αθλήτριες να επικεντρωθούν στους Αγώνες».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]