ambra sabatini
09/09/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Στίβος: Η Σαμπατίνι ξεχώρισε σε έναν δραματικό τελικό, στον οποίο δεν τερμάτισε ποτέ

Πηνελόπη Γκιώνη

Πάντα οι αγώνες των 100μ είναι εντυπωσιακοί και συγκεντρώνουν τα βλέμματα των θεατών, όπως και συνέβη στα 100μ γυναικών της κατηγορίας Τ63 στο Παρίσι αφού ο τερματισμός ήταν δραματικός.

Ο τελικός των 100 μέτρων γυναικών της κατηγορίας Τ63, που αφορά αθλητές/τριες με απώλεια ποδιού από το γόνατο και κάτω, ήταν ο τελευταίος αγώνας του προγράμματος στίβου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και, δυστυχώς, σημαδεύτηκε από μία δραματική πτώση.

Όλα ξεκίνησαν καλά, με τη χρυσή Ολυμπιονίκη του Τόκιο την Ιταλία Άμπρα Σαμπατίνι αλλά και τις δύο συναθλήτριές της από την ιταλική ομάδα, Καϊρόνι και Κοντραφάτο, να συμμετέχουν στον τελικό και να θέλουν να επαναλάβουν την τεράστια επιτυχία του Τόκιο όταν είχαν ανέβει και οι τρεις στο βάθρο με την Σαμπατίνι να αναδεικνύεται χρυσή Παραολυμπιονίκης.

Σε αυτή την κούσα, όμως, τα πράγματα δεν πήγαν έτσι. Η κούρσα ξεκίνησε και οι τρεις Ιταλίδες τα πήγαιναν καλά, με την Σαμπατίνι να ανεβάζει ταχύτητα και να ανεβαίνει στην πρώτη θέση. Λίγα βήματα πριν τον τερματισμό, όπου όπως όλα έδειχναν το νήμα θα έκοβε η Σαμπατίνι, η νεαρή αθλήτρια παραπάτησε με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία της και να πέσει. Η πτώση της, επηρεάσε και τη συναθλήτριά της, Κοντραφάτο, που έτρεχε στον διπλανό διάδρομο, αφού η Σαμπατίνι έπεσε πάνω της. Το χρυσό παρέμεινε στα χέρια της Ιταλίας αφού πρώτη τερμάτισε τελικά η Καϊρόνι.

Λίγο μετά, και ενώ οι υπόλοιπες 100άρες που είχαν τερματίσει την κούρσα έτρεξαν προς την Σαμπατίνι για να δουν αν είναι καλά, η ίδια πήγε προς την Κοντραφάτο και της ζητούσε συγγνώμη που την έριξε κάτω και της στέρησε το μετάλλιο. «Μου ζήτησε συγγνώμη κλαίγοντας αλλά δεν χρειαζόταν. Αυτό μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα», είπε η Κοντραφάτο.

Η Σαμπατίνι διαχειρίστηκε την κατάσταση με απίστευτη ψυχραιμία και θετική σκέψη, τονίζοντας από τη μία πως νιώθει πληγωμένη με το αποτέλεσμα αλλά πως ήδη βάζει στο μυαλό της το Λος Άντζελες 2028: «Είμαι σοκαρισμένη. Ήμουν εκεί ψυχικά και σωματικά, ήμουν έτοιμη. Ήμουν εκεί, στη γραμμή του τερματισμού, έβλεπα τη γραμμή, την άγγιζα. Δυστυχώς, χτύπησα και τη Μόνικα και λυπάμαι. Ήταν κακό, ήθελα να δώσω το μετάλλιο στους γονείς μου και σε όποιον ήταν εδώ, αλλά δεν μπορούσα να το κάνω. Έχω αντέξει πολλά, θα αντέξω και αυτό. Είμαι χαρούμενη για την Μαρτίνα (Καϊρόνι), το αξίζει. Έχω τόσες πολλές ευκαιρίες μπροστά μου, τώρα ξεκινάω μια πορεία προς το Λος Άντζελες», είπε.

Αργότερα, η ιταλική ομοσπονδία έκανε ένσταση για την Κοντραφάτο υποστηρίζοντας πως αν δεν είχε πέσει λόγω της Σαμπατίνι θα είχε κατακτήσει το χάλκινο και η οποία λίγο αργότερα έγινε δεκτή και έτσι στο βάθρο ανέβηκαν δύο Ιταλίδες, στο πρώτο και το τρίτο σκαλί.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]