Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αν κανείς έλεγε πως μία γυναίκα μπορεί να τρέξει τον μαραθώνιο γρηγορότερα από 2 ώρες και 10 λεπτά, που αποτελούσε ένα μακρινό φράγμα, θα ακουγόταν σαν ένα πολύ φανταχτερό όνειρο. Σήμερα, όμως, οι αθλήτριες έχουν πιέσει τόσο πολύ τους εαυτούς τους και έχουν καταρρίψει όρια που ποτέ δεν μπορούσαν να διανοηθούν πως θα αγγίξουν. Η Ρουθ Τσεπνγκέτις είναι μία από αυτές τις γυναίκες.
Πριν από έναν χρόνο και μερικές μέρες, γράφαμε πως η Τίγκιστ Ασέφα από την Αιθιοπία έστειλε το παγκόσμιο ρεκόρ στη στρατόσφαιρα όταν είχε τερματίσει τον μαραθώνιο σε 2:11:53- μία επίδοση πέρα για πέρα τρομερή. Τώρα, η Κενυάτισσα Τσεπνγκέτις διέλυσε αυτό το μοναδικό ρεκόρ και το έκανε ακόμη πιο «διαστημικό», τερματίζοντας σε 2:09.56! Αξίζει να σημειώσουμε πως το πέρασμά της στα 21 χιλιόμετρα ήταν εντυπωσιακό, στα 1:04:16.
Στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το περασμένο καλοκαίρι, η Σίφαν Χασάν αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης κάνοντας Ολυμπιακό ρεκόρ με τον εξαιρετικό χρόνο 2:22:55, που είναι 13 λεπτά και 1 δευτερόλεπτα πιο αργό από το νέο παγκόσμιο ρεκόρ.
WORLD RECORD: In her third @BankofAmerica #ChicagoMarathon win, Ruth Chepngetich breaks the world record in an unofficial time of 2:09:57! Congratulations Ruth! pic.twitter.com/YJJP8j0oxQ
— Chicago Marathon (@ChiMarathon) October 13, 2024
Η επίδοση της Τσενγκέτις βαθμολογείται με 1339 πόντους, σύμφωνα με το ranking system της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, βαθμολογία που αντιστοιχεί σε 2:00:26 για τον μαραθώνιο των ανδρών - με το παγκόσμιο ρεκόρ αυτή τη στιγμή να είναι 2:00:35 από τον αδικοχαμένο Κέλβιν Κίπτουμ, από το 2023 στον οποίο και αφιέρωσε το ρεκόρ της.
Η Τσεπνγκέτις τερμάτισε 10η στο σύνολο του αγώνα, στον μαραθώνιο του Σικάγο, δηλαδή ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες (μόλις 9 άνδρες κατάφεραν να τρέξουν γρηγορότερα από εκείνη) και αξίζει να δούμε δίπλα δίπλα το νέο παγκόσμιο ρεκόρ και τα ελληνικά ρεκόρ στο αγώνισμα.
Η Ελλάδα δεν φημίζεται για τις αποστάσεις της και είναι λίγοι και λίγες όσες έχουν μπορέσει να διακριθούν λόγω των επιδόσεών τους. Αυτή τη στιγμή, το πανελλήνιο ρεκόρ στους άνδρες παραμένει ανέγγιχτο από το 1988 και τον κορυφαίο Σπύρο Ανδριόπουλο, ο οποίος είχε τερματίσει σε 2:12:04. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως αν αγωνιζόταν στο σήμερα, με τις υπάρχοντας συνθήκες και τη βελτίωση αυτών που έχουν συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο του μαραθωνίου, θα μπορούσε να έχει τρέξει πολύ γρηγορότερα και να έχει κάνει παγκόσμιο ρεκόρ. Η πιο πρόσφατη καλύτερη επίδοση από Έλληνα άνδρα είναι από τον Κωνσταντίνο Γκελαούζο το 2022, όταν είχε τερματίσει σε 2:14:15.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες, η διάσταση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ακόμη μαραθωνοδρόμος που να έχει “σπάσει” το φράγμα των 2:30 μιας και το πανελλήνιο ρεκόρ είναι 2:33:40 και κρατά από το 1998 και την Μαρία Πολύζου. Η πιο πρόσφατη καλύτερη επίδοση -των τελευταίων ετών- είναι το 2:34:26 της Αλεξίας Παππά από το 2020.
Σε σχέση με ελληνικές επιδόσεις σε αγωνίσματα που είναι ίσως πιο δημοφιλή στη χώρα μας, το 2:09:56 αντιστοιχεί σε 8.92μ στο μήκος ανδρών ενώ το πανελλήνιο ρεκόρ είναι 8.66μ από τον Λούη Τσάτουμα ενώ 1339 πόντου αντιστοιχούν σε άλμα στα 6.26μ στο επί κοντώ ανδρών (όσο είναι και το παγκόσμιο ρεκόρ του Μόντο Ντουπλάντις) και στα 5.22μ στο επί κοντώ γυναικών, με τα πανελλήνια ρεκόρ να είναι 6.00μ (Εμμανουήλ Καραλής) και 4.91μ (Κατερίνα Στεφανίδη) αντίστοιχα.