Μπορεί να είναι μόλις 21 ετών αλλά το όνομά της έχει πλέον γραφτεί στα ιστορικά βιβλία του ελληνικού αθλητισμού. Η τρικαλινή πρωταθλήτρια, Φένια Τζέλη, που διαπρέπει στο τάε κβον ντο, έχει βρεθεί ήδη σε... δύο Ολυμπιακούς Αγώνες. Μία φορά στους Ολυμπιακούς νέων, το 2018 στο Μπουένος Άιρες, και μία στους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020. Στους πρώτους, μάλιστα, κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα με ένα μετάλλιο, χάλκινο. Στους δεύτερους, κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο της Ολυμπιονίκη αφού κατετάγη 7η. Και η 7η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες δε μπορεί να είναι ποτέ τυχαία υπόθεση.
Η Φανή ή Φένια, όπως συνηθίζουν να τη φωνάζουν, απέδειξε πως έχει όλο το θάρρος που χρειάζεται ένας αθλητής για να προκριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες αφού κατάφερε να πάρει την πρόκριση στην τελευταία της ευκαιρία και να γίνει η μοναδική εκπρόσωπος της χώρας στο άθλημα, στο Τόκιο. Ο πρωταθλητισμός, που μόνο εύκολος δεν είναι, την έχει αλλάξει και την έχει δυναμώσει, όπως θα μας πει παρακάτω, ενώ εξηγεί πως η εμπειρία της στο Μπουένος Άιρες ήταν αυτή που την έκανε να αντιληφθεί πως τότε ξεκινά ο πρωταθλητισμός για εκείνη.
Πως ξεκινά κανείς τάε κβον ντο; Πως ξεκίνησες εσύ;
«Συνήθως τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν σε μικρή ηλικία, γύρω στα πέντε με έξι θα έλεγα. Αλλά δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία που πρέπει κάποιος να ξεκινήσει τάε κβον ντο. Μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή θέλει ο καθένας, σε ό,τι ηλικία και να βρίσκεται. Εγώ ξεκίνησα, βέβαια, από πολύ μικρή ηλικία περίπου έξι ετών».
Τι σε έκανε να το αγαπήσεις;
«Το τάε κβον ντο δεν είναι πως το αγάπησα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα αλλά ήταν σταδιακό. Όσο περνούσε ο καιρός και γνώριζα καλύτερα το άθλημα καταλάβαινα ότι είναι το άθλημα που όντως με ενδιαφέρει να ασχοληθώ ως χόμπι στην αρχή και στη συνέχεια, που μεγάλωνα και πήγαινα σε διάφορες φιλικές συναντήσεις με τον σύλλογο μου, κατάλαβα ότι μου αρέσει ακόμα περισσότερο».
Ο πρωταθλητισμός στο άθλημα διαφέρει με αυτό που έμαθες στην αρχή; Η προπόνηση και οι απαιτήσεις αλλάζουν το άθλημα;
«Ο πρωταθλητισμός στο άθλημα μου εννοείται πως διαφέρει από αυτό που έμαθα όταν πρωτοξεκίνησα γιατί στην αρχή μαθαίνεις γενικά για το άθλημα, να σέβεσαι και να πειθαρχείσαι. Οι προπονήσεις και οι απαιτήσεις εννοείται πως αλλάζουν όταν ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό αλλά δεν αλλάζουν το ίδιο το άθλημα».
Μέχρι στιγμής, αν και σε νεαρή ηλικία, έχει βρεθεί σε... δύο Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη διοργάνωση των νέων μάλιστα κατέκτησες το χάλκινο μετάλλιο. Είναι αυτή η στιγμή μία από αυτές που σε έχουν διαμορφώσει σαν αθλήτρια; Πως ήταν εκείνη η εμπειρία;
«Νομίζω πως σαν αθλήτρια με έχει διαμορφώσει η επιτυχία στην Ολυμπιάδα νέων περισσότερο διότι βρισκόμουν σε μία πολύ μικρή ηλικία, ήταν από τις πρώτες μου σημαντικές και μεγάλες διοργανώσεις και όταν κατάφερα πέρα από την πρόκριση να κατακτήσω και το χάλκινο μετάλλιο ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μένα και εκεί κατάλαβα ότι τώρα ξεκινάω το κομμάτι του πρωταθλητισμού».
Όσον αφορά στο Τόκιο, άρπαξες την τελευταία ευκαιρία και πήρες την πρόκριση. Πόσο θάρρος ήθελε αυτό για να το κάνεις; Ήσουν αγχωμένη;
«Θάρρος ήθελε γενικότερa όλη η προετοιμασία για την πρόκριση, να αντέξω όλη την πίεση και αντιμετωπίζω τις δύσκολες καταστάσεις. Όσον αφορά στο άγχος, την ημέρα των Αγώνων εννοείται πως είχα αλλά σε επίπεδο που μπορούσα να το διαχειριστώ και να μην με επηρεάσει αρνητικά».
Και εκεί κατέλαβες την 7η θέση. Περίγραψε μου λίγο πως ήταν οι Ολυμπιακοί για εσένα. Σε ικανοποίησε η εμφάνισή σου; Τι θα άλλαζες αν μπορούσες;
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μεγαλύτερη διοργάνωση που θα μπορούσε να συμμετέχει ένας αθλητής και για εμένα αυτό είναι πολύ σημαντικό, που κατάφερα να βρίσκομαι εκεί. Μέχρι και να φύγω από το Ολυμπιακό χωριό δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι όντως βρισκόμουν στην Ολυμπιάδα και τι είχα καταφέρει μέχρι τότε. Θεωρώ πως είχα μία ικανοποιητική εικόνα και πως να κατακτά κάποιος την έβδομη θέση στην Ολυμπιάδα είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα ωστόσο δεν ξέρω αν θα άλλαζε κάτι διότι έκανα ότι καλύτερο μπορώ μπορούσα παρ' όλο που επικρατούσε αρκετό άγχος την ημέρα εκείνη».
Τώρα πια είναι στο μυαλό σου το Παρίσι 2024; Είναι εφικτή πιστεύεις η πρόκριση;
«Εννοείται πως υπάρχει στο μυαλό μου και Ολυμπιάδα στο Παρίσι το 2024. Σίγουρα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος όπως ήταν για μένα και το 2020 η Ολυμπιάδα στο Τόκιο θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και ελπίζω να καταφέρω να προκριθώ και για την Ολυμπιάδα του 2024».
Έχεις αλλάξει μέσα σε αυτά τα χρόνια του πρωταθλητισμού;
«Βέβαια έχω αλλάξει, με έχει βοηθήσει πάρα πολύ ο πρωταθλητισμός. Με έχει κάνει να είμαι πιο δυνατή, να εμπιστεύομαι περισσότερο τον εαυτό μου, να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και πάνω απ’ όλα να μπορώ να ανταπεξέρχομαι σε δύσκολες καταστάσεις».
Ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή της αθλητικής σου καριέρας;
«Μέχρι στιγμής στην αθλητική μου καριέρα ξεχωρίζω σαν ανάμνηση την ημέρα της Ολυμπιακής πρόκρισης, διότι αυτή η μέρα είναι πολύ σημαντική και πολύ ιδιαίτερη για μένα. Είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μου διάκριση μέχρι την Ολυμπιάδα και είχα δουλέψει πάρα πολύ σκληρά όλους αυτούς τους μήνες ώστε να καταφέρω να προκριθώ».
Πως είσαι έξω από το τάε κβον ντο;
«Έξω από το τάε κβον ντο γενικότερα είμαι σαν κάθε άλλη κοπέλα. Ασχολούμαι με τις σπουδές μου κάτι το οποίο είναι σημαντικό για μένα να τις τελειώσω και να καταφέρω να πάρω το πτυχίο μου, έχω τις παρέες μου με τις οποίες κάνουμε πολλά πράγματα μαζί όπως και με την οικογένεια μου».
Υπάρχει κάποιο περιστατικό από τα ταξίδια σου που να έχει «καρφωθεί» στη μνήμη σου;
Ένα από τα περιστατικά που μου έχει μείνει στο μυαλό και δεν είναι ευχάριστο είναι την ημέρα που μπήκαν αγωνιστώ στην Ολυμπιάδα που λόγω της Covid-19 μπήκα σε ένα άδειο στάδιο, δεν υπήρχε κανείς πέρα από τα άτομα που αγωνιζόντουσαν εκείνη την ημέρα. Επίσης δεν ήταν η οικογένεια μου και ο προπονητής μου δίπλα μου σε μία από τις σημαντικότερες μέρες που έχω ζήσει μέχρι τώρα.
Έχεις νιώσει ποτέ διάκριση λόγω του φύλου σου;
Μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχω νιώσει καμία τέτοια διάκριση λόγω του φύλου μου, ούτε στην καθημερινότητά μου ούτε στην αθλητική ζωή. Θεωρώ, όμως, πως αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για μένα αλλά για κάθε γυναίκα η οποία ασχολείται με τον πρωταθλητισμό.
Ο πρωταθλητισμός στην Ελλάδα είναι δύσκολη υπόθεση. Πως τα καταφέρνεις εσύ και δεν αφήνεις την κατάσταση να σε επηρεάσει;
Θα συμφωνήσω πως ο πρωταθλητισμός στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολος, κι εμένα με έχει επηρεάσει πάρα πολλές φορές αρνητικά όλο αυτό. Η αγάπη μου για το άθλημα, όμως, με έκανε να μπορέσω να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση και να συνεχίσω να κάνω αυτό το οποίο μου αρέσει τόσο πολύ και αγαπώ.
Ποιος είναι ο πιο κοντινός και ποιος ο πιο μακρινός σου στόχος;
Θα ξεκινήσω με τον πιο μακρινό μου στόχο ο όποιος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι 2024 και θα ήθελα να καταφέρω να συμμετέχω και στην επόμενη Ολυμπιάδα. Τώρα, όσον αφορά στον πιο κοντινό στόχο, είναι αυτή την εβδομάδα το γκραν πρι που θα αγωνιστώ.