Παίκτριες της Εθνικής ομάδας τάε κβον ντο της Ιταλίας αποφάσισαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους και τη στήριξή τους προς τις Ιρανές γυναίκες και τον αντικυβερνητικό τους αγώνα, κάνοντας την κίνηση-σύμβολο που έχει γίνει πια γνωστή παγκοσμίως.
Μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, η οποία πιστεύεται πως σκοτώθηκε από τη λεγόμενη «αστυνομία ηθικής» λόγω του ότι δε φορούσε "σωστά" τη μαντήλα της, έχει ξεσηκωθεί κύμα διαμαρτυριών στο Ιράν αλλά και σε πολλά σημεία του κόσμου με στόχο τη θέσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Πολλές γυναίκες με δημόσιο βήμα, αλλά και απλές διαδηλώτριες, έχουν κόψει τα μαλλιά τους δημόσια θέλοντας να στηρίξουν έτσι τον αγώνα των γυναικών του Ιράν.
Με την ίδια αφορμή οι τέσσερις πρωταθλήτριες του τάε κβον ντο Μαριστέλα Σμιράλια, Παουλίνα Αρμέρια, Σάρα Αλ Χαλγουανί και Ναταλία Ντ' Άντζελο έκοψαν τούφες από τα μαλλιά τους και δήλωσαν: «Υποστήριξη σε όλες τις γυναίκες στο Ιράν και στον κόσμο που υφίσταται ισχυρή καταστολή, που αγωνίζονται σκληρά για να ζήσουν μία όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή όπως τη ζούμε εμείς».
«Μην "κλείνετε" τη φωνή μας. Μαζί για την ελευθερία των γυναικών» λένε οι τέσσερις πρωταθλήτριες και κλείνουν το βίντεό τους με το δημοφιλές σύνθημα του συγκεκριμένου κινήματος: «Women, Life, Freedom» (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία).
Το βίντεο κοινοποιήθηκε από τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της ιταλικής ομοσπονδίας τάε κβον ντο (Federazione Italiana Taekwondo).
Le azzurre del #taekwondo 🇮🇹 a sostegno delle Donne che in #Iran stanno subendo una forte repressione. Con forza, stanno combattendo per vivere una vita il più normale possibile, cosí come la viviamo noi. Non spegnete questa voce! 🇮🇷🎀 #itatkd #IranianProtests2022 #MahsaAmin pic.twitter.com/jhgKdF3qWI
— Federazione Italiana Taekwondo (@taekwondofita) October 13, 2022
Αξίζει να αναφέρουμε πως λέγεται ότι αυτή η διαμαρτυρία, που έχει κρατήσει περισσότερες από 40 ημέρες, είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στο Ιράν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Πολλές γυναίκες έχουν βγάλει τις χιτζάμπ τους ή έχουν κόψει/ξυρίσει δημόσια τα μαλλιά τους ως μια πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στους σκληρούς περιορισμούς του Ιράν στην ελευθερία των γυναικών.
Η ομάδα Iran Human Rights εκτιμά ότι τουλάχιστον 234 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 29 παιδιά, έχουν σκοτωθεί κατά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.