dina_pouryounes_langeroudi

Ντίνα Πουριούνες: Η Ιρανή πρόσφυγας που δίνει τον αγώνα της και εμπνέει

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Ντίνα Πουριούνες προσπάθησε να κερδίσει ακόμη ένα μετάλλιο, στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες της Πολωνίας, όμως δεν τα κατάφερε. Ακόμη κι έτσι, συνεχίζει να δίνει τον δικό της αγώνα και να μοιράζει αισιοδοξία στους πρόσφυγες που ψάχνουν το κίνητρο για να συνεχίσουν.

Παρά τη γενναία μάχη που έδωσε στην κατηγορία των -46 κιλών την Παρασκευή 23 Ιουνίου, η αθλήτρια τάε κβον ντο της ομάδας προσφύγων της ΕΟΕ Ντίνα Πουριούνες δεν θα συνεχίσει την προσπάθειά της να κερδίσει το χρυσό στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023 στην Πολωνία.

Η 31χρονη, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης Kyorugi 2023, ξεκίνησε την ημέρα με νίκη στον γύρο των 16, κερδίζοντας τη Σέρβα Λάνα Κομνένοβιτς με 2 γύρους έναντι 1 για να προκριθεί στα προημιτελικά. Ωστόσο, η ήττα από την Ιταλίδα Σοφία Ζαμπέτιστην οκτάδα άφησε την Ιρανή πρόσφυγα να χρειάζεται να κερδίσει τον επαναληπτικό της αγώνα για να έχει ελπίδες για το χάλκινο μετάλλιο. Παρά τις προσπάθειές της, δεν μπόρεσε να νικήσει την Μινάγια Ακμπάροβα από το Αζερμπαϊτζάν και φεύγει από τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες χωρίς μετάλλιο.

Παρ' όλα αυτά, η Πουριούνες συνεχίζει περήφανα να κάνει αυτό που αγαπά και να αποδεικνύει πως ο αθλητισμός είναι για όλους και πως μπορεί να ενώσει τους πάντες.

Στο τάε κβον ντο από τριών ετών, στο Ιράν…

Το ταξίδι της Πουριούνες στο τάε κβον ντο ξεκίνησε όταν ήταν μόλις τριών ετών και στέφθηκε εθνική πρωταθλήτρια πριν φύγει από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για την Ολλανδία, το 2015.

Έκτοτε, έχει γίνει μία από τις καλύτερες αθλήτριες του αθλήματος στην κατηγορία της, με έναν κατάλογο μεταλλίων που περιλαμβάνει το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2018 και δύο χρυσά μετάλλια στο Turkish Open του 2017 και 2018 και στο Dutch Open του 2018 και 2019.

Έχει τη διάκριση να είναι η πρώτη πρόσφυγας αθλήτρια που αγωνίστηκε ποτέ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τάε κβον ντο ενώ έγινε και Olympian όταν αγωνίστηκε στο Τόκιο 2020 στην κατηγορία -49kg.

«Ο αθλητισμός μου δίνει γαλήνη και αυτοπεποίθηση» είχε δηλώσει πριν από τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. «Ελπίζω [οι πρόσφυγες] να έχουν κίνητρο να προσπαθήσουν να πετύχουν τους στόχους τους και να γίνουν επιτυχημένοι», είπε όπως γράφει το Olympics.com.

Αν και ο δρόμος της Πουριούνες Λανγκερούδη για να γίνει Ολυμπιονίκης δεν ήταν εύκολος, έχει μιλήσει για το ρόλο που έπαιξε ο αθλητισμός της στο να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τις προκλήσεις της ζωής της. «Σε κάνει δυνατό, φροντίζει την ψυχική αλλά και τη σωματική σου υγεία», επεσήμανε.

Η Πουριούνες είναι μία από τις τέσσερις αθλήτριες της ομάδας προσφύγων της ΕΟΕ που αγωνίζονται στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023 μαζί με τους Φαρίντ Βαλιζαντέχ, Σίντι Νγκάμπα και Κάσρα Μεχντιπουρνεχάντ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]