Το πρώην Νο1 στο διπλό του τένις Σανιά Μίρζα έκλεισε την καριέρα της σε ένα ακόμη Γκραν σλαμ την Παρασκευή, στο Australian Open. Διεκδικώντας τον έβδομο και τελευταίο μεγάλο τίτλο της, η Μίρζα και ο σύντροφός της στο μικτό διπλό Ρόχαν Μποπάνα υποτάχθηκαν στους Λουίζα Στεφάνι και Ραφαέλ Μάτος στον τελικό. Με τον γιο της να τρέχει κατά πάνω της για να την αγκαλιάσει, χαιρέτησε για τελευταία φορά σε Γκραν Σλαμ.
Wholesome content alert 👶@MirzaSania's son, Izhaan, ran out on court to celebrate her reaching the #AusOpen mixed doubles final 🥰#AO2023 pic.twitter.com/VLiHGSRgiN
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 25, 2023
Τελικά, δεν ήταν το παραμυθένιο φινάλε που ονειρευόταν η Μίρζα αλλά η Ινδή πρωτοπόρος είναι χαρούμενη που κλείνει την καριέρα της με τους δικούς της όρους: «Για μένα, είτε είχα κερδίσε έξι Γκραν Σλαμ, είτε επτά δεν επρόκειτο να αλλάξει πολλά στη ζωή μου, σωστά; Σίγουρα, στα βιβλία των ρεκόρ θα έγραφε ίσως άλλο ένα σλαμ, αλλά για μένα είναι πιο σημαντικό το πώς το κάνω» δήλωσε η Μίρζα και συνέχισε: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ, καθισμένη μετά από έναν τελικό, γνωρίζοντας ότι έχω ακόμα το επίπεδο να φτάσω σε έναν τέτοιο τελικό. Επιλέγω να πω ότι θέλω άλλα πράγματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Αισθάνομαι ότι μετά την απόκτηση ενός παιδιού, ειδικά όταν κερδίζεις και χάνεις αγώνες τένις, πραγματικά βάζει τα πράγματα σε μια προοπτική για το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι αυτό».
Η Μίρζα πρόκειται να αγωνιστεί σε δύο ακόμη τουρνουά στο Hologic WTA Tour τον επόμενο μήνα, πρώτα στο Mubadala Abu Dhabi Open με τη Μπέθανι Ματέκ-Σαντς και στη συνέχεια στο τελευταίο της τουρνουά στο Dubai Duty Free Tennis Championships με τη Μάντισον Κις.
«Θέλω να τελειώσω το παιχνίδι με δύο από τις καλύτερες φίλες μου» δήλωσε η Μίρζα. Η Μίρζα έγινε επαγγελματίας το 2003 και έχτισε καριέρα σε όλα τα κυκλώματα του μονού και του διπλού κατά τη διάρκεια της 20ετούς καριέρας της. Έγινε η πρώτη Ινδή γυναίκα που κέρδισε έναν τίτλο WTA στο μονό όταν κέρδισε το τουρνουά της γενέτειράς της, το Hyderabad Open του 2005, και ψηφίστηκε ως WTA Newcomer of the Year εκείνη τη σεζόν.
Η πορεία της
Το 2007 έφτασε στο Νο27 της κατάταξης της καριέρας της στο μονό, πριν μεταβεί πλήρως στο διπλό. Κέρδισε τον πρώτο της μεγάλο τίτλο στο Australian Open το 2009, κατακτώντας τον τίτλο στο μικτό με τον Μαχές Μπουπάτι. Στη συνέχεια κέρδισε το μικτό διπλό στο French Open του 2012 και στο US Open του 2014. Το 2015, η Μίρζα ένωσε τις δυνάμεις της με τη Μαρτίνα Χίνγκις και σχημάτισαν μια από τις πιο τρομερές και επιτυχημένες ομάδες της τελευταίας δεκαετίας. Το δίδυμο κέρδισε τρία συνεχόμενα major τουρνουά, κατακτώντας τους τίτλους στο Wimbledon 2015, στο US Open 2015 και στο Australian Open 2016. Η Μίρζα ανέβηκε για πρώτη φορά στο Νο1 του διπλού τον Απρίλιο του 2015 και έγινε η πρώτη Ινδή που κατέχει το Νο1 της κατάταξης στο WTA Tour.
«Δεν αισθάνομαι πραγματικά ανακούφιση, ας πούμε» δήλωσε η Μίρζα. «Θα μου λείψει. Θα μου λείψει να περπατάω σε μεγάλα γήπεδα, θα μου λείψει να αγωνίζομαι και να προσπαθώ να κερδίζω και, κατά κάποιο τρόπο, ακόμα και να χάνω, να κοιτάζω πίσω στο γήπεδο και να αγωνίζομαι και να επιστρέφω ξανά. Αλλά εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι έχω μερικά ακόμη τουρνουά και θέλω να παίξω. Αλλά είναι δύσκολο για μένα να αποδεχτώ αυτή τη στιγμή ότι δεν θα επιστρέψω εδώ, επειδή έρχομαι εδώ για 20 χρόνια».
«Αυτό το νεαρό κορίτσι από το Χιντεραμπάντ που πήγε στο γήπεδο του Nizam Club παίζοντας σε ένα γήπεδο με κοπριά αγελάδας, δεν τους κατηγορώ που μας κορόιδευαν»
Ερωτηθείσα τι συμβουλές έχει για τους νέους επίδοξους τενίστες πίσω στην Ινδία, η Μίρζα- φορώντας ένα μαύρο καπέλο του μπέιζμπολ που έγραφε «You Can't Handle the Truth» - κράτησε τη συμβουλή της απλή και δυνατή: «Μην αφήνετε κανέναν να σας πει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, ακόμη και αν κανείς άλλος δεν το έχει κάνει πριν», είπε: «Οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήμασταν μια εντελώς τρελή οικογένεια που είχαμε ένα όνειρο - ξεχάστε την κατάκτηση Γκραν σλαμ- αλλά ακόμα και το να παίξουμε ήταν κάτι που δεν είχε ακουστεί. Αυτό το νεαρό κορίτσι από το Χιντεραμπάντ που βγήκε στο γήπεδο του Nizam Club παίζοντας σε ένα γήπεδο με κοπριά αγελάδας, δεν τους κατηγορώ που μας κορόιδευαν. Αλλά είχαμε ένα όνειρο και καταφέραμε να το πραγματοποιήσουμε ως οικογένεια. Θέλω απλώς τα παιδιά να ξέρουν ότι αν βάλεις την καρδιά και την ψυχή σου σε κάτι, μπορείς να το καταφέρεις, ανεξάρτητα από το πόσες πιθανότητες υπάρχουν εναντίον σου. Πρέπει να προσπαθήσεις. Ποτέ δεν θα ξέρεις αν δεν προσπαθήσεις. Είμαι πραγματικά περήφανη για όσα καταφέραμε να κάνουμε με το είδος των εγκαταστάσεων και το είδος των υποδομών που είχαμε και με το είδος των πραγμάτων που ήρθαμε πριν από 30 χρόνια».
Η Μίρζα ήταν, και θα συνεχίσει να είναι, μία από τις αθλήτριες με τη μεγαλύτερη επιρροή ενώ ήταν και μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες Ινδές αθλήτριες. Παράλληλα, προσπάθησε να κάνει το τένις πιο προσιτό για τα παιδιά στην Ινδία ανοίγοντας τη δική της ακαδημία.