Ωραιότερο δώρο για τα σημερινά 16α γενέθλιά της (γεννημένη στις 29 Απριλίου του 2007), δεν θα μπορούσε να περιμένει η Μίρα Αντρέεβα.
Η Ρωσίδα τενίστρια για δεύτερη φορά στη ζωή της αγωνίζεται σε τουρνουά WTA (λόγω ηλικίας επιτρέπεται να παίξει σε περιορισμένα επαγγελματικά τουρνουά) και έχει καταφέρει στην Μαδρίτη να κερδίσει μία φιναλίστ grand slam (Λέιλα Φερνάντες) και μία Τοπ20 παίκτρια (Χαντάντ Μάια).
Η Αντρέεβα, έκανε το ντεμπούτο της σε μεγάλο τουρνουά πέρυσι στο Μοναστίρ με wild card όπου έχασε από την Ποτάποβα, αλλά αυτή την εβδομάδα ζει το όνειρό της. Κερδίζοντας την Λέιλα Φερνάντες στον πρώτο γύρο, έγινε η τρίτη νεαρότερη τενίστρια που κερδίζει ματς σε WTA τουρνουά μετά τις Κόρι Γκοφ και Σίσι Μπέλις, ενώ έγινε η δεύτερη που κερδίζει τενίστρια του Τοπ50 ενώ είναι 15 ετών (το 2015 η Μπέλις είχε κερδίσει την Ντίγιας).
Κερδίζοντας χθες την Χαντάντ Μάια, έγινε η 7η νεαρότερη στην ιστορία που επικρατεί σε ματς με παίκτρια του Τοπ20.
Ηδη από το Νο194 που ήταν ρεκόρ καριέρας, έχει εξασφαλίσει άνοδο 30 θέσεων και αν κερδίσει στον τρίτο γύρο και την Μάγδα Λινέτ, τότε θα ανέβει άλλες 20 θέσεις τουλάχιστον.
Το εντυπωσιακό με την Αντρέεβα είναι ότι φέτος έχει ρεκόρ 15-0 σε WTA και ITF τουρνουά (όλα μέσα στον Απρίλιο όπου κέρδισε δύο τουρνουά ITF στην Ελβετία, μοιράζοντας πολλά... κουλούρια στα ματς ως άλλη Σβιόντεκ), ενώ το ρεκόρ καριέρας της, είναι 52-9. Στην διάρκεια αυτή, έγινε η πρώτη τενίστρια κάτω των 16 με back to back τίτλους σε τουρνουά ITF, .
Φέτος είχε παίξει στον τελικό των juniors του Australian Open όπου είχε ηττηθεί από την κολλητή της, Αλίνα Κορνέεβα σε ματς που κράτησε 3 ώρες και 17 λεπτά (!), με την αγκαλιά τους στο τέλος του αγώνα, να κάνει τον γύρο του κόσμου.
Μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να ξεπεράσει την αδερφή της, την 18χρονη Ερικα Αντρέεβα, η οποία ήταν επίσης φιναλίστ σε grand slam (Roland Garros 2021) ενώ τώρα βρίσκεται στο Νο481 του κόσμου.
Ιδιο στυλ με την Ζαμπέρ, αλλά πιο... αποτελεσματικό
Η Μίρα από πέρυσι σαρώνει στα ITF τουρνουά. Από το 2022 μέχρι τώρα έχει παίξει σε 7 τελικούς, έχοντας κερδίσει τους έξι από αυτούς. Βρίσκεται στο Νο3 του κόσμου στα juniors πίσω από την Κορνέεβα και την Τσέχα Λούσι Χαβλίτσκοβα
Το παιχνίδι της, όπως παραδέχεται και η ίδια, έχει αρκετές ομοιότητες με αυτό της Ονς Ζαμπέρ, ενώ σε δήλωσή της είχε πει πρόσφατα πως θέλει να μείνει στο μυαλό του κόσμου ως μία τενίστρια που θα προσφέρει θέαμα.
«Δεν πρέπει να παίζεις γρήγορα μαζί μου γιατί είμαι καλή στο να διατηρώ αυτόν τον γρήγορο ρυθμό. Παίζω αρκετά με top spin, ενώ μου αρέσει να αλλάζω και τον ρυθμό στα χτυπήματα με ορισμένα drop shot. Ισως το παιχνίδι μου μοιάζει με αυτό της Ζαμπέρ» ανέφερε η Αντρέεβα που μαζί με την αδερφή της είναι το αντίπαλο δέος των αδερφών Φρουχβίρτοβα από την Τσεχία.
«Το δυνατό μου… όπλο είναι το backhand, αλλά τώρα δουλεύω και το forehand αρκετά. Ειδικά το backhand down the line, είναι το καλύτερο χτύπημα που θα δεις από μένα» λέει η νεαρή Ρωσίδα.
Από την Σιβηρία οι δύο αδερφές κατέληξαν στο Σότσι, λίγο μετά στη Μόσχα και μετέπειτα είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε Κάννες και την ακαδημία του Ναδάλ. Επέλεξαν το πρώτο.
«Είχαμε δει τον Μεντβέντεφ στις Κάννες και ο ατζέντης μας είχε μιλήσει και με τις δύο πλευρές. Πήγαμε για μία εβδομάδα στις Κάννες και μας άρεσε το περιβάλλον, οπότε αρχίσαμε πέρυσι από εκεί» ανέφερε η 16χρονη -από σήμερα - Μίρα, η οποία δεν ήθελε να ασχοληθεί με το τένις, αλλά η μητέρα της ήταν αυτή που επί της ουσίας την ανάγκασε να το μάθει.
«Δεν το επέλεξα εγώ, η μητέρα μου. Ευτυχώς για να είμαι ειλικρινής, γιατί νιώθω ότι ανήκω σε αυτό το άθλημα» σχολίασε.
Τα επιτεύγματά της θα μπορούσαν να την κάνουν να σκεφτεί να μην αγωνιστεί καν φέτος στα juniors, ωστόσο λόγω του ηλικιακού περιορισμού που έχει θεσπιστεί, η χρονιά της θα κυλήσει όπως και η περσινή, με τουρνουά της ITF.
Το μόνο βέβαιο ότι θα μας απασχολεί, όπως όλα δείχνουν, για πολλά χρόνια στην πορεία.