Κρις Έβερτ: Ο θάνατος της αδερφής της που της... έσωσε τη ζωή και η «φωνή» για πρόληψη στη μάχη με τον καρκίνο
18/06/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Κρις Έβερτ: Ο θάνατος της αδερφής της που της... έσωσε τη ζωή και η «φωνή» για πρόληψη στη μάχη με τον καρκίνο

Δημήτρης Οικονόμου

Από μία απλή εξέταση η Κρις Έβερτ διαγνώστηκε με καρκίνο στις ωοθήκες, έδωσε τη δική της «μάχη» και αφού την κέρδισε θέλει να στείλει το δικό της μήνυμα και να κρατήσει... ζωντανή τη μνήμη της αδερφής της.

Το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά λένε. Αυτό ακριβώς συνέβη και με τις Κρις και Τζανίν. Κόρες του Τζίμι Έβερτ, γεννημένες στη Φλόριντα, έμαθαν να πιάνουν μία ρακέτα από τη στιγμή που είδαν το φως. Δύο ζωές συνυφασμένες στα εύκολα και τα δύσκολα. Από το τένις ως τη «μάχη» με τον καρκίνο. Η Τζανίν αφήνει την τελευταία της πνοή στα 62 της χρόνια, το 2020. Είχε διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών. Ακριβώς όπως συνέβη και με την Κρις. Άθελά της και με τον πιο επίπονο τρόπο, θα γίνει η ίδια ο λόγος για να σωθεί η αδερφή της.

«Ούσα πρώην αθλήτρια με βοήθησε να αντιμετωπίσω πολλά. Η πειθαρχία, το να παραμένεις θετικός, να επιμένεις ήταν από τα χαρακτηριστικά που με κρατούσαν τις δύσκολες μέρες». Ο καρκίνος των ωοθηκών «χτύπησε» και την Κρις. Η κάτοχος 18 Grand Slam τίτλων στην καριέρα της, στάθηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της. Ο γιατρός της είπε πως διαγνώστηκε σε πολύ πρώιμο στάδιο και με μία σειρά χημειοθεραπειών, μπορούσε να αποτινάξει από πάνω της το τέρας.

Μαθημένη από μικρή να παλεύει για πράγματα που ίσως θεωρούνται δεδομένα πλέον. Το τένις γυναικών δεν είχε τη σημερινή μορφή. Μέχρι τα 18 της δεν μπορούσε να αγωνιστεί στα Major τουρνουά της Ευρώπης. Η ομοσπονδία των γυναικών ήταν μόλις ένα όνειρο στο μυαλό της Μπίλι Τζιν Κινγκ, αλλά οι «Original 9» έρχονται να το αλλάξουν αυτό μια και καλή. Για τη μεγαλωμένη σε καθολικό σχολείο, Κρις Έβερτ, η αλλαγή ήταν ριζοσπαστική, σε μία εποχή όπου οι γυναίκες δε συζητούσαν καν για εργασιακά δικαιώματα, επιφορτισμένες μόνο με τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα της οικογένειας.

Η Αμερικανίδα ως teenager τότε, ήρθε και παρέσυρε τα πάντα σα χείμαρρος, για να κερδίσει 1309 παιχνίδια στην καριέρα της και τα 382 εξ αυτών στο χώμα στις 404 φορές που πάτησε την επιφάνεια. Ποσοστό ρεκόρ για το τένις γυναικών. Η Σφιόντεκ παραλαμβάνει από εκείνη τον τρίτο τίτλο της στο Roland Garros. «Θα αφήσει τη δική της εποχή, όπως της είπα. Έχει κερδίσει τρία, εγώ επτά, αλλά είναι μόλις 22. Θα φτάσει τα οκτώ έως δέκα, αν φροντίσει να παραμείνει υγιής», ήταν τα λόγια της λίγα λεπτά μετά την απονομή του φετινού τροπαίου. Στον τόπο που εκείνη λάτρεψε και λατρεύτηκε ως κάτι αξεπέραστο.

Μία από τις μεγαλύτερες νικήτριες του αθλήματος, επικράτησε στην πιο κρίσιμη «μονομαχία» της ζωής της. Και ναι, δεν ήταν αυτές με τη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα στο κορτ, αλλά οι έξι χημειοθεραπείες μετά την επέμβαση υστερεκτομής, στις οποίες υπεβλήθη έως ότου οι εξετάσεις της να βγουν καθαρές τον Μάιο του 2022.

Έβερτ: «Σήμερα είμαι καθαρή από τον καρκίνο»

Παραμένοντας πλέον δίπλα στο τένις από τον ρόλο της σχολιάστριας, δε διστάζει να το βροντοφωνάξει. «Είμαι πλέον καθαρή, καθαρή από τον καρκίνο». Μιλώντας πλέον με τη δύναμη της γνώσης που έχει, ξεπερνώντας το σημαντικότερο στάδιο. Ποτέ δεν είσαι ο ίδιος άνθρωπος με πριν. Η σπουδαία Κρις Έβερτ κρατάει μόνο την αγάπη που είχε και συνεχίζει να διατηρεί για το τένις, τους πρωταγωνιστές και κυρίως τις πρωταγωνίστριές του. Αυτές οι οποίες πήραν τη σκυτάλη για να πάνε το άθλημα ένα βήμα παρακάτω.

«Έχω συνειδητοποιήσει δύο πράγματα. Πρώτον, θέλω να φροντίζω τον εαυτό μου όσο καλύτερα μπορώ. Είχα πολλά στάδια στη ζωή μου. Το τένις και μετά όταν μεγάλωσα τους γιους μου, αλλά τώρα είναι πιο πνευματικό. Ο καρκίνος σε κάνει να αναλογίζεσαι τη ζωή σου και όταν περνάς κάτι τέτοιο συνειδητοποιείς τη σημασία του να έρθεις σε συμβιβασμό με τον εαυτό σου επειδή ξέρεις τι; Είσαι το μόνο που έχεις. Συνειδητοποιείς επίσης πόσο σημαντικό είναι να βοηθάς τους άλλους. Αυτό με κάνει ευτυχισμένη».

Ο στόχος της πλέον είναι να γίνει ξανά η φωνή. Αυτήν τη φορά όχι απλώς των γυναικών ή του αθλήματος το οποίο με τέτοια θέρμη υπηρέτησε και υπηρετεί. Η φωνή που προσπαθεί να παρακινήσει για κάτι εξίσου σημαντικό. Την υγεία. Η ιστορία της αδερφής την οδήγησε μετά από παραινέσεις των των γιατρών στο να κάνει μία απλή εξέταση αίματος, που της έσωσε τη ζωή, βρίσκοντας τον δικό της καρκίνο σε πρωταρχικό στάδιο.

«Θέλω να πω σε όποιον έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, μάθετε γι 'αυτό! Κάντε ένα γενετικό τεστ! Έχετε περισσότερες πιθανότητες να το βρείτε σε πρώιμο στάδιο». Η Έβερτ δε νοιάστηκε ποτέ για το «τώρα». Αυτός ο θρύλος του τένις γυναικών, ήταν πάντοτε μια πρωταγωνίστρια μπροστά από την εποχή της. Η τενιστική της κληρονομιά δεν της αρκούσε. Άλλωστε η ζωή τα έφερε διαφορετικά για εκείνη. Ο θάνατος της αδερφής της την κράτησε στη ζωή. Αυτό το δυσάρεστο γεγονός κλήθηκε να μετατρέψει σε κίνητρο, αφού πρώτα ξεπέρασε τα δικά της προβλήματα. Κίνητρο για να μάθει ο κόσμος την απειλή που υπάρχει εκεί έξω. Κίνητρο για να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο νόημα ο χαμός της αδερφός. Από τα δικαιώματα των γυναικών συναθλητριών της, ως το να γίνει η ίδια… φωνή της παρακίνησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, ο δρόμος της Έβερτ ήταν μακρύς, δύσκολος, ανηφορικός.

Οι δυνατότεροι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που δείχνουν δύναμη μόνο μπροστά στους υπολοίπους, αλλά αυτοί που κερδίζουν τις «μάχες» τις οποίες κανείς άλλος δεν μπροεί να δώσει.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]