vondrousova
14/07/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Μαρκέτα Βοντρούσοβα: To «τρελό» σενάριο που έκανε πραγματικότητα και το ρεκόρ που πέτυχε στο Wimbledon

Πηνελόπη Γκιώνη

Το θεωρούσε τόσο απίθανο να βρεθεί στον τελικό του Wimbledon που η Μαρκέτα Βοντρούσοβα συμβούλεψε τον σύζυγό της να μην ταξιδέψει μαζί της στο Γουίμπλεντον και καλύτερα να μείνει να προσέχει τη γάτα τους. Τελικά, του έκλεισε εισιτήρια για Αγγλία για να τη δει να παίζει στον τελικό ενός ακόμη Grand Slam.

Η Μαρκέτα Βοντρούσοβα ήταν τόσο σίγουρη πως η πορεία της στο Wimbledon θα είναι αρκετά σύντομη και θεωρούσε τον τελικό τόσο μακρινό που έβαλε στοίχημα με τον προπονητής της πως αν τελικά κερδίσει τον τίτλο, εκείνος θα κάνει ένα τατουάζ. Τώρα, μάλλον πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται τι σχέδιο τατουάζ θα προτιμούσε…

Η Βοντρούσοβα χρησιμοποίησε τη λέξη «τρελό» πέντε φορές για να περιγράψει τα επιτεύγματά της την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Η 24χρονη, πρώην Νο1, όταν ήταν νεαρή πάντα δυσκολευόταν να αναπτύξει το στυλ παιχνιδιού της στο γρασίδι, αλλά φέτος όλα έκαναν «κλικ» και κούμπωσαν για να βρεθεί τον τελικό.

Το Σάββατο 15/7, η Βοντρούσοβα θα αντιμετωπίσει την Ονς Ζαμπέρ στον τελικό του Wimbledon. Η νικήτρια θα γίνει η νεότερη πρωταθλήτρια Grand Slam που θα αναδειχθεί για πρώτη φορά.

Η Τσέχα έγραψε ιστορία στο Wimbledon

vondrousova

Μετά τη νίκη της επί της Ελίνα Σβιτολίνα την Πέμπτη 13/7, η Βοντρούσοβα έγινε η πρώτη unseeded φιναλίστ του Wimbledon στην Open Era.

Στο Νο42, η Βοντρούσοβα είναι η δεύτερη χαμηλότερα καταταγμένη παίκτρια που φτάνει στον τελικό του Wimbledon από τότε που καθιερώθηκε η κατάταξη WTA και μόνο η Σερένα Γουίλιαμς το 2018 ήταν χαμηλότερα (Νο181), αν και τότε η Αμερικανίδα είχε πάρει protected seed το Νο22 που είχε την προηγούμενη χρονιά καθώς ήταν τραυματισμένη.

Κέρδισε τέσσερις διαδοχικές αναμετρήσεις μόνο και μόνο για να φτάσει στα ημιτελικά. Κέρδισε το Νο12 Βερόνικα Κουντερμέτοβα, το Νο21 Ντόνα Βέκιτς, το Νο32 Μαρίε Μπούζκοβα και το Νο4 Τζέσικα Πεγκούλα.

«Όταν είδα την κλήρωση, δεν ήταν εύκολο. Είπα: "Ας προσπαθήσουμε. Κέρδισα την Κουντερμέτοβα, την Βέκιτς". Είναι σπουδαίες στο γρασίδι. Σκέφτηκα: “Εντάξει, ίσως βελτιωθώ και μπορέσω να κάνω κάτι εδώ”.

Για μένα, είναι πραγματικά τρελό αυτό που συμβαίνει. Αλλά πιστεύω ότι όλα μπορούν να συμβούν στο τένις».

Πριν έναν χρόνο η ίδια βρισκόταν ξανά στο Λονδίνο, για τουρισμό...

Αν αναζητήσει κανείς για το αποτέλεσμα της Βοντρούσοβα στο Wimbledon του 2022, δεν θα βρει τίποτα. Πέρυσι τέτοια εποχή, ήταν ακόμα με τον γύψο μετά από χειρουργική επέμβαση στον αριστερό της καρπό. Παρ’ όλα αυτά, είχε ταξιδέψει στο Λονδίνο για να υποστηρίξει την καλύτερή της φίλη, τη Σουηδέζα Μίριαμ Μπγιόρκλαντ, η οποία έπαιζε για πρώτη φορά στα προκριματικά: «Με την αδελφή μου, πήγαμε να τη δούμε στο Roehampton, και μετά μείναμε για μια εβδομάδα για να δούμε το Λονδίνο. Είχα έναν γύψο. Ήταν μετά το χειρουργείο. Ναι, δεν έπαιζα για σχεδόν έξι μήνες, οπότε ήταν πολύ δύσκολο».

Οι τραυματισμοί ήταν η ιστορία της καριέρας της Τσέχας. Η Βοντρούοβα ήταν πρώην Νο1 στις νεάνιδες και κέρδισε τον πρώτο και μοναδικό της τίτλο στο Hologic WTA Tour ως 17χρονη, το 2017. Εκείνη η νίκη ήρθε στα κλειστά σκληρά γήπεδα στο Μπίελ της Ελβετίας, όπου κέρδισε την Ανέτ Κονταβέιτ.

Από τότε η Βοντρούσοβα έχει σημειώσει μεγάλα αποτελέσματα, με σημαντικότερα τη δεύτερη θέση στο Γαλλικό Όπεν του 2019 και το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά η συνέπεια της έχει ξεφύγει λόγω τραυματισμών.

Έμεινε τρεις φορές στο περιθώριο για έξι μήνες λόγω του αριστερού της χεριού. Πιο πρόσφατα, ένας τραυματισμός στον αριστερό καρπό την κράτησε εκτός αγώνων μετά τη Στουτγκάρδη πέρυσι. Η πρώτη της διοργάνωση μετά από αυτό έγινε στις αρχές του τρέχοντος έτους, στην Αδελαΐδα. Βρισκόταν στο Νο 92 της κατάταξης.

Η... κακή σχέση με το γρασίδι

Η πορεία της Τσέχας στο Wimbledon δεν ήρθε εντελώς από το πουθενά. Χτίζει σιγά-σιγά και σημειώνει όλο και πιο σταθερά αποτελέσματα όσο προχωράει η χρονιά. Ακόμα και πριν από αυτό το τουρνουά, σημείωσε τρεις νίκες έναντι παικτριών του Top10 αυτή τη σεζόν. Έχει περάσει στον γύρο των 16 σε τρία από τα πέντε 1000άρια τουρνουά φέτος, συμπεριλαμβανομένων των Indian Wells και Μαϊάμι.

Το γρασίδι δεν ήταν ποτέ η επιφάνεια της Βοντρούσοβα: «Θέλω να πω, εδώ στο γρασίδι, ήταν σχεδόν αδύνατο [να πιστέψω ότι θα μπορούσα να φτάσω στον τελικό] επειδή δεν είχα παίξει πολλούς αγώνες στο γρασίδι πριν. Το καλύτερό μου [αποτέλεσμα] ήταν ο δεύτερος γύρος. Για μένα, όταν ήταν χωμάτινη ή σκληρή επιφάνεια ίσως να έλεγα πως ίσως είναι εφικτό. Αλλά το γρασίδι ήταν αδύνατο για μένα. Είναι ακόμα πιο τρελό που συμβαίνει αυτό».

Είναι αήττητη απέναντι στην Ονς Ζαμπέρ αυτή τη σεζόν

Η Βοντρούσοβα θα αντιμετωπίσει την Ζαμπέρ για τρίτη φορά φέτος, αυτή τη φορά με στόχο έναν τίτλο Grand Slam. Η Τσέχα έχει 2-0 εναντίον της Τυνήσιας φέτος. Την κέρδισε την στο Australian Open και στο Indian Wells. Συνολικά, το ρεκόρ των μεταξύ τους αγώνων είναι 3-3.

«Αισθάνομαι ότι είμαστε ίδιες σε κάποια πράγματα. Παίζουμε drop shots, παίζουμε slice. Έπαιξε τελικό εδώ πέρυσι. Έπαιζε επίσης στον τελικό του US Open. Έχει συνηθίσει να παίζει τελικούς σε Grand Slam. Είναι ένας τελικός, οπότε θα είναι δύσκολος αγώνας, όποιος κι αν είναι εκεί».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]