tennistries
21/10/2024
ΤΕΝΝΙΣ

WTA Finals: Η κάτοχος Σβιόντεκ, οι rookies Παολίνι - Ζενγκ και η εκτός Top 10 Κρεϊτσίκοβα

Δημήτρης Μύτικας

Η οκτάδα των WTA Finals έγινε γνωστή και τα εισιτήρια βρήκαν τις κατόχους τους. Το GWomen παρουσιάζει τις τενίστριες που αναμένεται να λάβουν μέρος στη διοργάνωση του Ριάντ από τις 2 έως τις 9 Νοεμβρίου...

Όπως σχεδόν κάθε χρονιά η τελική οκτάδα των WTA Finals έγινε γνωστή στην τελική ευθεία της σεζόν. Δύο μόνο τενίστριες είχαν κλείσει από νωρίς την παρουσία τους εκεί, με τις υπόλοιπες να σφραγίζουν το εισιτήριο μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Στην παρθενική παρουσία των WTA Finals στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, όπου αναμένεται να διεξάγονται έως το 2026 εκεί, θα αναμένεται να λάβουν μέρος η υπερασπίστρια του τίτλου Ίγκα Σβιόντεκ, οι πρωτοεμφανιζόμενες στον θεσμό Τζαζμίν Παολίνι και Κινγουέν Ζενγκ, καθώς και η κάτοχος του φετινού Wimbledon Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα η οποία αν και θα τερματίσει εκτός του Top 10 έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στη διοργάνωση του Ριάντ ως νικήτρια ενός Grand Slam της τρέχουσας σεζόν.

Μαζί με τις παραπάνω τενίστριες παρούσες πρόκειται να είναι η προσφάτως Νο.1 του κόσμου, Αρίνα Σαμπαλένκα, οι δύο Αμερικανίδες Κόκο Γκοφ και Τζέσικα Πεγκούλα, καθώς και η Έλενα Ριμπάκινα, η οποία είδε το πρώτο της καλό μισό στη σεζόν να της εξασφαλίζει μία θέση στην τελευταία χρονικά διοργάνωση της WTA.

Το GWomen παρουσιάζει συνοπτικά τις οκτώ διεκδικήτριες του τίτλου στα φετινά WTA Finals...

Αρίνα Σαμπαλένκα

Συμμετοχές: 3

Η - πλέον - Νο.1 τενίστρια στον κόσμο εξασφάλισε την πρόκρισή της στα WTA Finals στις 5 Σεπτεμβρίου. Η ίδια, έως σήμερα, έχει πραγματοποιήσει πάρα πολύ καλή σεζόν έχοντας κατακτήσει τα δύο από τα τέσσερα Grand Slam της σεζόν και πιο συγκεκριμένα το πρώτο και τελευταίο χρονικά (Australian Open και US Open). Αυτή θα είναι η τέταρτη συμμετοχή της στα WTA Finals, όπου έχει φτάσει μία φορά στον τελικό τους θεσμού το 2022 όταν και έχασε από την Καρολίν Γκαρσία. Ενδεχομένως στο Ριάντ να έχει μία μεγάλη ευκαιρία για να προσθέσει και αυτόν τον τίτλο στην τροπαιοθήκη της.

Ίγκα Σβιόντεκ

Συμμετοχές: 3

Η πρώτη που... έκλεισε εισιτήριο για την τελευταία χρονικά διοργάνωση της WTA. Ακριβέστερα, η Πολωνή εξασφάλισε την παρουσία της στην Σαουδική Αραβία από τις 5 Αυγούστου, με την ίδια να πηγαίνει εκεί ως η κάτοχος του τίτλου. Η νεαρή τενίστρια, με νέο προπονητή στο box της θα θελήσει να κλείσει ιδανικά τη σεζόν, μετά την απουσία της από τα τουρνουά της Ασίας. Όπως για την Σαμπαλένκα, έτσι και για την Σβιόντεκ αυτή θα είναι η τέταρτη συμμετοχή της στο τουρνουά.

Κόκο Γκοφ

Συμμετοχές: 2

Η σημαιοφόρος των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και δεν πραγματοποίησε αντίστοιχη σεζόν με το 2023, ήταν αρκετά σταθερή. Η ίδια κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο στo Masters του Πεκίνου και έκλεισε τη χρονιά με δύο τίτλους. Μάλιστα, η Αμερικανίδα έπειτα και την εξασφάλιση της παρουσίας της στα WTA Finals δήλωσε πως δεν θα λάβει μέρος σε άλλο τουρνουά, με τον επόμενο σταθμό τις να είναι στο Ριάντ από τις 2 έως τις 9 Νοεμβρίου. Αυτή θα είναι η τρίτη παρουσία της.

Τζαζμίν Παολίνι

Συμμετοχές: 0

Πραγματοποίησε εκπληκτική σεζόν! Η Ιταλίδα τενίστρια, φέτος, έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας της ανεβαίνοντας στο Νο.5 της παγκόσμιας κατάταξης, το οποίο αποτελεί career high. Η 28χρονη έπαιξε τέσσερις τελικούς, εκ των οποίων οι δύο σε Roland Garros και Wimbledon, κατακτώντας έναν τίτλο στο τουρνουά του Ντουμπάι. Είναι η μία από τις δύο πρωτοεμφανιζόμενες του θεσμού.

Έλενα Ριμπάκινα

Συμμετοχές: 1

Η φετινή σεζόν για την Καζάκα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Η 25χρονη τενίστρια είχε εξαιρετικό πρώτο μισό, όταν και κατέκτησε δύο τίτλους σε Μπρισμπέιν και Άμπου Ντάμπι. Έφτασε στον τελικό της Ντόχα, αλλά ηττήθηκε από την Ίγκα Σβιόντεκ και ένα μήνα αργότερα έλαβε μέρος σε ακόμη έναν τελικό όπου ηττήθηκε από την Ντανιέλ Κόλινς στο Μαϊάμι. Η Έλενα Ριμπάκινα στον πέμπτο τελικό της για τη φετινή σεζόν προσέθεσε τον τρίτο της τίτλο στην Στουτγκάρδη.

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησαν τα προβλήματα για την αθλήτρια, η οποία λόγω ιώσεων και τραυματισμών αποσύρθηκε από σημαντικά τουρνουά. Μάλιστα, από την απόσυρσή της στο US Open και μετά, η Ριμπάκινα δεν έχει λάβει μέρος σε κανένα τουρνουά με τα ρεπορτάζ να κάνουν λόγο πως η αθλήτρια αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα ελέω της κακοποιητικής συμπεριφοράς από τον πρώην προπονητή της. Πάντως στα Finals αναμένεται να είναι παρούσα για τη δεύτερη συμμετοχή της.

Τζέσικα Πεγκούλα

Συμμετοχές: 2

Αρκετά... αθόρυβη τη φετινή χρονιά η Αμερικανίδα, η οποία κατάφερε να φτάσει σε τέσσερις τελικούς επικρατώντας στους μισούς. Η 30χρονη ξεκίνησε δυναμικά τη χρονιά, κατακτώντας τον τίτλο στο Βερολίνο, διατηρώντας στη συνέχεια μία απόδοση η οποία της προσέφερε σταθερότητα στην παγκόσμιας κατάταξη. Έπειτα και το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αμερικανίδα κατέκτησε το τουρνουά στο Τορόντο και στη συνέχεια μέτρησε δύο σερί τελικούς σε Σινσινάτι και US Open όπου ηττήθηκε από την Αρίνα Σαμπαλένκα. Αυτή θα είναι η τρίτη της συμμετοχή στα WTA Finals, όπου πέρυσι έφτασε στον τελικό γνωρίζοντας την ήττα από την Ίγκα Σβιόντεκ.

Κινγουέν Ζενγκ

Συμμετοχές: 0

Μπορεί η πορεία της στις διοργανώσεις της WTA να περιορίστηκε με ένα τίτλο στο Παλέρμο και δύο χαμένους τελικούς σε Australian Open και Γουχάν, αλλά η φετινή χρονιά θα μείνει αξέχαστη στην Κινγουέν Ζενγκ. Η 22χρονη τενίστρια στη πρώτη της παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Στην παρθενική της συμμετοχή στα WTA Finals θα ήθελε να έχει παρόμοια, αν όχι την ίδια πορεία με αυτή στο Παρίσι.

Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα

Συμμετοχές: 1

Η... ειδική περίπτωση των φετινών WTA Finals. H Τσέχα τενίστρια, αν και οι τραυματισμοί δεν την άφησαν να αγωνιστεί πολύ την τρέχουσα σεζόν, κατάφερε να κλείσει μία θέση στη διοργάνωση του Ριάντ. Η Κρεϊτσίκοβα, ούσα εκτός των θέσεων που δίνουν εισιτήριο για τα WTA Finals, προκρίθηκε στην τελευταία χρονικά διοργάνωση της WTA καθώς είναι η κάτοχος του φετινού Wimbledon και το γεγονός ότι θα τερματίσει εντός 20άδας στο τέλος της σεζόν της δίνει το δικαίωμα να λάβει μέρος στο τουρνουά. Βέβαια, ίδια θα... τρέξει για να λάβει μέρος στη διοργάνωση του Ριάντ, καθώς στον πρόσφατο αγώνα της για το τουρνουά του Νίγκμπο αποσύρθηκε στη μέση του αγώνα κόντρα στην φιναλίστ του τουρνουά Μίρα Αντρέεβα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]