Έτρεχε, κολυμπούσε, ποδηλατούσε και ξανά από την αρχή. Είτε έβρεχε, είτε χιόνιζε, είτε είχε καύσωνα. Η Λέσλι Πάτερσον είχε μάθει να αγαπά το τρίαθλο σε όλες τις συνθήκες και να προπονείται πολύ σκληρά για αυτό. Κάπως έτσι ήρθε το twist στην ιστορία της και πλέον η Σκωτσέζα είναι υποψήφια για Όσκαρ και BAFTA, με την ταινία All Quiet on the Western Front που είναι υποψήφιο για 9 Όσκαρ.
Η καριέρα στο τρίαθλο
Όπως αρκετά παιδιά, έτσι και η Λέσλι Πάτερσον ξεκίνησε να αγαπά τον αθλητισμό από το σχολείο. Όταν ήταν περίπου επτά ετών, ήταν το μοναδικό κορίτσι στο σχολείο της που έπαιζε με την ομάδα ράγκμπι των αγοριών καθώς δεν υπήρχε η αντίστοιχη ομάδα για κορίτσια. Σε συνέντευξή της στο Daily Record είχε δηλώσει, σχετικά με εκείνη την περίοδο: «Τα αγόρια τότε ή ήθελαν να μου βάλουν τρικλοποδιά ή ήταν πολύ φοβισμένοι για να έρθουν κοντά μου». Λίγο αργότερα, και αφού μεγάλωσε, δεν μπορούσε να συνεχίσει να παίζει ράγκμπι με τα αγόρια και έτσι ανακάλυψε το ενδιαφέρον της για το τρέξιμο, μετά από ενθάρρυνση του πατέρα της ο οποίος τη μύησε και στο τρίαθλο. Όταν ήταν 14 ετών ξεκίνησε τους αγώνες.
Στα 16 της ήταν ήδη μέρος της Σκωτσέζικης και της βρετανικής ομάδας τριάθλου και γρήγορα ξεκίνησε να παίρνει νίκες. Πρώτα σε εθνικό επίπεδο, σε μικρές κατηγορίες, και σιγά σιγά όλο και γινόταν καλύτερη και κατακτούσε περισσότερες διακρίσεις. Όμως, δεν είχε καταφέρει να προκριθεί για τους Ολυμπιακούς του 2000 ή του Κοινοπολιτειακούς Αγώνες και η ψυχολογία της δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα.
Μετακόμισε στις ΗΠΑ, εκεί όπου κανείς δεν τη γνώριζε όπως έλεγε, και ήθελε να αφήσει το τρίαθλο πίσω της αφού η αποτυχία της την είχε πληγώσει. Όμως, περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα αποφάσισε να κατέβει ξανά σε αγώνες χωρίς να έχει μεγάλες προσδοκίες και χωρίς να σκέφτεται τη νίκη. Όμως έκανε ακριβώς αυτό. Και έτσι ξεκίνησε η μεγάλη καριέρα που ονειρευόταν αφού από το 2008 έως και το 2018 συμμετείχε στα XTERRA Παγκόσμια πρωταθλήματα τριάθλου όπου είχε κερδίσει τρεις φορές τον Παγκόσμιο τίτλο και ακόμη τέσσερις φορές ήταν δεύτερη. Παράλληλα συμμετείχε και στα IΤU cross triathlon πρωταθλήματα από όπου έχει ακόμη δύο χρυσά.
Η μετάβαση στη συγγραφή και τελικά στα… Όσκαρ
Το 2017, μαζί με τον σύζυγό της, σιμόν Μάρσαλ, έγραψαν το βιβλίο «Brave Athlete» που απευθυνόταν σε όσους αθλητές πάσχιζαν να βρουν την ηρεμία μετά τους αγώνες. Η Πάτερσον είχε τελειώσει σπουδές υποκριτικής και πλέον εκείνες οι σπουδές θα της φαίνονταν πιο χρήσιμες από ποτέ. Συνεργάστηκε με τον συγγραφέα Ίαν Στόκελ και μαζί αγόρασαν τα δικαιώματα του μυθιστορήματος All Quiet on the Western Front. Το βιβλίο αυτό, που αφορά στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και τις εμπειρίες ενός νεαρού, Γερμανού στρατιώτη στο Western Front, η Πάτερσον το είχε διαβάσει περίπου 16 χρόνια πριν από τη μέρα εκείνη. Αποφάσισαν να το «ανανεώσουν» και να το περάσουν στη μεγάλη οθόνη και να ξαναπούν εκείνη την ιστορία.
«Μας άρεσε πολύ το γεγονός πως βλέπαμε την οπτική των Γερμανών, γιατί δεν το βλέπουμε συχνά αυτό. Βλέπουμε τους Γερμανούς σαν τους εχθρούς και στην ιστορία αυτή φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένας ήρωας. Ο πόλεμος δεν είναι περιπέτεια. Κάθε χρόνο θα έπρεπε να δίνουμε μερικές χιλιάδες δολάρια για να κρατήσουμε τα δικαιώματα και αρκετές φορές χρησιμοποίησα χρήματα που κέρδιζα από τους αγώνες μου γι’ αυτόν τον σκοπό» έχει δηλώσει η Πάτερσον και έπειτα αποκάλυψε μία συγκλονιστική ιστορία: «Μερικά χρόνια πριν έπρεπε να πληρώσουμε όμως δεν είχαμε τα χρήματα για να το κάνουμε. Τότε θα πήγαινα σε έναν αγώνα στην Κόστα Ρίκα και θα έπρεπε να κερδίσω για να μπορέσουμε να πληρώσουμε. Όμως, μία μέρα πριν τον αγώνα έσπασα τον ώμο μου πέφτοντας από το ποδήλατο και έτσι κατέληξα να αγωνιστώ με… ένα χέρι. Πάλι κατάφερε να κερδίσω αλλά ήταν μία από αυτές τις άσχημες εμπειρίες που σε οδηγούν σε τέτοιες νίκες». Η Πάτερσον έχει τονίσει πολλές φορές πως η ταινία είναι επίκαιρη και είναι αναγκαίο να τη δουν κυρίως οι άνθρωποι της νέας γενιάς.
Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1929 από τον Γερμανό Έρικ Μαρία Ρεμάρκ και είναι ένα πορτραίτο των παιδιών που μία μέρα αναγκάστηκαν να αφήσουν το σχολείο για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του Α' Παγκοσμίου πολέμου. Η Πάτερσον με τον Στόκελ και σκηνοθέτη τον Έντουαρντ Μπέργκερ έκαναν μερικές αλλαγές στην πλοκή της ιστορίας και διατήρησαν τη γερμανική γλώσσα στην ταινία, για να δημιουργήσουν το remake του All Quiet on the Western Front που έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 1922 στο Netflix. Αυτή τη στιγμή η ταινία είναι υποψήφια για εννέα βραβεία Όσκαρ για καλύτερο προσαρμοσμένο σενάριο, καλύτερη σκηνογραφία, καλύτερη εικόνα, καλύτερη διεθνή ταινία, καλύτερο σχεδιασμό παραγωγής, καλύτερα οπτικά εφέ, καλύτερα ηχητικά εφέ, καλύτερο μακιγιάζ και κομμώσεων και καλύτερη πρωτότυπη μουσική.