Η Ρούλα Πραγκαλούδη ξεκίνησε την αθλητική της καριέρα στη γυναικεία ομάδα βόλεϊ του ΣΙΡΙΣ Σερρών. Η μεταγραφή της στον Παναθηναϊκό το 1990 έναντι 21 εκατομμυρίων δραχμών έμεινε στην ιστορία ως η ακριβότερη μεταγραφή της εποχής. Η Πραγκαλούδη διατέλεσε ακόμα για πολλά χρόνια αρχηγός της εθνικής ομάδας βόλεϊ. Μετά από 22 χρόνια ενεργής παρουσίας στο χώρο του πρωταθλητισμού ως αθλήτρια και στη συνέχεια ως προπονήτρια, τον Ιούλιο του 2021 εξελέγη αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Πετοσφαίρισης. Μέσω του ΣΕΠΠΕ ασχολείται με τη συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση των προπονητών μέσω σεμιναρίων και με εργασιακά θέματα. Μίλησε στο GWomen για όσα της δίδαξε ο πρωταθλητισμός και το βόλεϊ.
Cover photo by: Ιωάννα Τζετζούμη
Τι είναι για εσάς το άθλημά σας;
«Η πετοσφαίριση είναι ένα υπέροχο άθλημα που επιστρατεύει χέρια, πόδια, τεχνική, δύναμη, ταχύτητα και μυαλό. Είναι δύσκολο άθλημα γιατί δεν περιλαμβάνει φυσικές ανθρώπινες κινήσεις και βασίζεται στην επανάληψη. Το επέλεξα γιατί διέθετα το απαραίτητο ύψος, μου άρεσε ότι είναι ομαδικό και μου επέτρεπε να εκφράζομαι σε κάθε πόντο».
Νιώσατε ποτέ ότι θέλετε να τα παρατήσετε;
«Ναι, μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο πίστευα ότι δε θα μπορούσα να αγωνιστώ ξανά. Τελικά βρήκα τη δύναμη και με την κατάλληλη αποκατάσταση επανήλθα πιο δυνατή».
Ποια ήταν η καθοριστική στιγμή που περάσατε από τον αθλητισμό στον πρωταθλητισμό;
«Όταν η ομάδα του ΣΙΡΙΣ Σερρών στην οποία είχα ξεκινήσει να αγωνίζομαι ανέβηκε στην Α1 εθνική κατηγορία και μπορούσα πλέον να αξιολογήσω τον εαυτό μου σε σχέση με τις αθλήτριες εκείνου το επιπέδου. Φυσικά σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πρόσκλησή μου στην εθνική ομάδα».
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα αθλήτρια;
«Το timing της μητρότητας».
Πώς μέσω του αθλητισμού μπορεί να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο γυναικείας ενδυνάμωσης και αλληλεγγύης;
«Οι αθλητές αποτελούν πρότυπα για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Με την αναγνωρισιμότητα που έχουν μπορούν να ωθήσουν την κοινωνία προς τη σωστή κατεύθυνση σε οποιοδήποτε θέμα».
Πώς χρησιμοποιείτε τα social media;
«Προβάλλω τη δουλειά μου και τον κόσμο όπως τον βλέπω εγώ -συνήθως με αισιοδοξία. Εκφράζω τα συναισθήματά μου και αυτό ακριβώς που είμαι».
Ο γυναικείος αθλητισμός στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται σεξιστικά;
«Ένα γυμνασμένο γυναικείο σώμα ντυμένο με την εμφάνιση της ομάδας του να κάνει την προσπάθειά του για την επίτευξη του στόχου του είναι ένα υπέροχο θέαμα. Όμως αυτό δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να ξεπεράσει τα όρια του θαυμασμού».
Ποια είναι η σχέση του γυναικείου αθλητισμού με τα media;
«Θεωρώ ότι τα media και ο γυναικείος αθλητισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Τα media είναι φυσιολογικό να έλκονται από το ωραίο φύλο και από ένα καλογυμνασμένο σώμα. Πολλές φορές η προβολή της προσπάθειας των αθλητριών βοηθάει στη διάδοση του αθλήματός τους».
Τι πρέπει να προσέξουν κατά τη γνώμη σας οι γονείς αλλά και οι προπονητές μιας έφηβης αθλήτριας;
«Πρέπει να καταλάβουν ότι η έφηβη αθλήτρια βρίσκεται σε μια ευαίσθητη ηλικία και να σεβαστούν τις ανάγκες της, να φροντίσουν να μην απομονωθεί από τον περίγυρό της και να τη βοηθήσουν να καταλάβει ότι αυτά που έχει να κερδίσει από τον αθλητισμό είναι χρήσιμα εφόδια για όλη της τη ζωή. Πρέπει επίσης να είναι πάντα κοντά της στηρίζοντας την προσπάθειά της ώστε να νιώθει ασφαλής».
Υπήρξε φορά που σοκαριστήκατε από συμπεριφορά οπαδών, είτε ως αθλήτρια είτε ως φίλαθλος;
«Μου έχει τύχει οπαδοί της αντίπαλης ομάδας να μιλούν άσχημα για τη μητέρα μου, η οποια καθόταν ακριβώς δίπλα τους».
Για ποιους λόγους κατά τη γνώμη σας ο γυναικείος αθλητισμός δεν έχει την ίδια ανταπόκριση κι ευρύτητα με τον ανδρικό; Τι θα μπορούσε να γίνει για να αλλάξει αυτό;
«Μπορεί η τεχνική να είναι η ίδια και στον ανδρικό και στο γυναικείο αθλητισμό, όμως η έλλειψη δύναμης (σ.σ. των γυναικών) κάνει τον ανδρικό αθλητισμό πιο δημοφιλή στο ευρύ κοινό. Η προβολή των επιτυχιών των γυναικείων ομάδων και η καλύτερη οργάνωση, από άποψη marketing και διαφήμισης, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα».
Υπάρχει κάποιος αθλητής που είναι για εσάς πηγή έμπνευσης;
«Ο Νίκος Γκάλης, για την αφοσίωση, την πειθαρχία και την εργατικότητά του».
Πώς ήταν η επόμενη μέρα μετά τον πρωταθλητισμό;
«Είναι πολύ ευχάριστο να κάνεις το χόμπι σου δουλειά, όμως οφείλεις να έχεις προετοιμαστεί για το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου. Η ζωή μετά τον πρωταθλητισμό είναι σίγουρα διαφορετική, με περισσότερες ώρες δουλειάς και λιγότερες αποδοχές, όμως τα εφόδια και οι εμπειρίες που αποκόμισα όλα αυτά τα χρόνια ήταν αρκετά για να πετύχω ξανά».
Πώς μπορεί ο αθλητισμός να συνεισφέρει στην καλή ψυχική υγεία;
«"Να έχεις ένα υγιές πνεύμα σε ένα υγιές σώμα". Το σώμα επηρεάζει το πνεύμα και αντίστροφα. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε το σώμα μας και να καλλιεργούμε το πνεύμα μας για να έχουμε καλή ψυχική υγεία».
Εάν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, τι θα λέγατε στον εαυτό σας στην αρχή της καριέρας σας;
«Δούλεψε σκληρά και προσπάθησε να ξεπεράσεις τον εαυτό σου γιατί τα οφέλη που θα αποκομίσεις θα είναι πολλά περισσότερα από τις θυσίες που θα έχεις κάνει. Ζήσε την κάθε στιγμή. Είναι πολύ ξεχωριστό αυτό που κάνεις».
Είστε άνθρωπος του αθλητισμού κι έχετε ζήσει μια ζωή στην πετοσφαίριση. Έχετε δει αλλαγές στο άθλημα από τότε που σταματήσατε να αγωνίζεστε;
«Το άθλημα εξελίσσεται και νέες προπονητικές μέθοδοι έχουν επικρατήσει. Έχει γίνει πιο γρήγορη η επιθετική ανάπτυξη στο φιλέ και έχει προστεθεί δεύτερο λίμπερο με μεγαλύτερη εξειδίκευση στην πίσω ζώνη. Η τεχνολογία έχει εισχωρήσει στο άθλημα. Μέσω αυτής, ο αντίπαλος πλέον αναλύεται και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Έχει προστεθεί το video referee που συμβάλλει στην αποφυγή λανθασμένων διαιτητικών αποφάσεων, που παλαιότερα μπορούσαν σε κρίσιμους πόντους να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα».
Ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή και τα παιδιά έχουν πλέον άλλα ερεθίσματα και άλλα ενδιαφέροντα. Υπάρχει ακόμα χώρος στην καρδιά τους για τον αθλητισμό;
«Σίγουρα υπάρχουν παιδιά που περνάνε πολλές ώρες παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, όμως ο αθλητισμός εξακολουθεί να έλκει τη νεολαία, η οποία συνεχίζει να διοχετεύει την ενέργειά της εκεί. Πολλές φορές οι νέοι μαθαίνουν μάλιστα πληροφορίες από το διαδίκτυο για τους νέους τρόπους άθλησης και την υγιεινή διατροφή. Σημαντικό κίνητρο είναι η ευεξία και η αυτοπεποίθηση που αισθάνονται. Ευτυχώς με το τέλος της καραντίνας γέμισαν και πάλι οι αθλητικοί χώροι».