Η Αθηνά Παπαφωτίου ήταν εκείνη που άνοιξε τη συζήτηση για την εγκυμοσύνη στα ομαδικά αθλήματα, μέσω του 3ου συνεδρίου που διοργάνωσε το Gazzetta Women. Η αρχηγός της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού απευθύνθηκε στον Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, και του μετέφερε τα όσα πραγματικά συμβαίνουν σε μία γυναίκα του χώρου που πρόκειται να φέρει στον κόσμο το παιδί της.
«Επιλέξαμε τον αθλητισμό, όχι για να μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης με τους άνδρες, αλλά για να αναδείξουμε τις ικανότητές μας και τη φύση μας. Εγώ κάθε χρόνο, υπογράφω στο συμβόλαιό μου όρο πως αν μείνω έγκυος, αυτόματα αυτό θα ακυρωθεί. Είναι κάτι που με κάνει να νιώθω μοναξιά, αβεβαιόητητα, ανασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά η Αθηνά Παπαφωτίου.
Αυτή η δήλωση ήταν η αφορμή για τη μεγάλη έρευνα του Gazzetta Women σχετικά με το ζήτημα της εγκυμοσύνης και της μητρότητας στην Ελλάδα, μέσω της οποίας έπεσε φως στο πόσο πραγματικά προστατεύονται οι αθλήτριες από το νομικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ σε σχέση με χώρες του εξωτερικού.
Ο δρόμος μέχρι το ζητούμενο, που είναι η ισότητα στην ασφάλεια και στην στήριξη των εγκύων αθλητριών, είναι μακρύς, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε η παίκτρια του Παναθηναϊκού και σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε. Η ίδια μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για τους όρους που καλείται κάθε χρόνο να υπογράψει, αλλά και για το πώς αυτό επηρεάζει τον ψυχισμό της ίδιας αλλά και των συμπαίκτριών της.
Αναλυτικά όσα είπε:
«Αυτή τη στιγμή, ας πούμε είμαι 35 χρονών, εγώ όπως και πολλές αθλήτριες, που αγωνιζόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο και βιοποριζόμαστε από αυτό, κάθε χρόνο ουσιαστικά πρέπει να επιλέξουμε αν θα είμαστε επαγγελματίες αθλήτριες ή μητέρες. Δηλαδή γνωρίζω ότι, από τη στιγμή που θα το αποφασίσω, θα έχω μηδενικό εισόδημα, μηδενική ασφάλιση, μηδενικά ένσημα οπότε όλο αυτό είναι εντελώς αποτρεπτικό.
Παρότι γνωρίζουμε ότι θα χρειαστούμε τον διπλάσιο χρόνο, την διπλάσια ή τριπλάσια προσπάθεια, αυτό δεν μας φοβίζει και είμαστε διατεθειμένες να το κάνουμε. Όμως σίγουρα μας προκαλεί ανασφάλεια, μοναξιά και μια αίσθηση ασφυξίας για το πως θα είναι η επόμενη ημέρα όταν θα έχουμε μηδέν σε όλα. Ενώ πάρα πολλές γυναίκες έχουν αποδείξει πως μπορούν να συνδυάσουν τη μητρότητα και να επανέλθουν στα υψηλότερα επίπεδα μετά από την εγκυμοσύνη, ακόμα είμαστε μόνες.
Η μητρότητα είναι η δεύτερη φύση της γυναίκας οπότε, αν θέλουμε να μιλάμε για ισότητα στον αθλητισμό και αν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που προάγει την ισότητα και τη δικαιοσύνη στον αθλητισμό, θα πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει η γυναικεία φύση. Όχι απλά να προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τις γυναίκες επαγγελματίες αθλήτριες στο υπάρχον πλαίσιο, το οποίο δημιουργήθηκε στη βάση ανδρικών αναγκών».