Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιφέρει τεράστιες συνέπειες ακόμη και στον αθλητισμό. Οι αθλητές και οι αθλήτριες της Ρωσίας αλλά και της Λευκορωσίας, της οποίας η ηγεσία έχει στηρίξει τον πόλεμο, παραμένουν αποκλεισμένοι από διεθνές διοργανώσεις σε πολλά αθλήματα όμως οι συζητήσεις για την επανένταξή τους έχει ξεκινήσει και οι αντιδράσεις είναι πολλές. Πέρα από τους πολιτικούς αρκετών χωρών, που με κάθε τρόπο αντιδρούν σε κάθε τέτοια συζήτηση, αρκετοί είναι και οι αθλητές και οι αθλήτριες που εκφράζουν δημόσια την αντίθετη γνώμη τους σχετικά με την επιστροφή των Ρώσων. Ανάμεσά τους και η δημοφιλής πρωταθλήτρια από την Ουκρανία, Όλγκα Χάρλαν.
Η χρυσή Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας Όλγκα Χάρλαν αποκάλυψε ότι «ένιωσε άδεια μέσα της», μετά την απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας ξιφασκίας FIE να επιτρέψει στους Ρώσους και Λευκορώσους ξιφομάχους να επιστρέψουν στους αγώνες εγκαίρως για τα προ-Ολυμπιακά τουρνουά και άρα για τους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024.
Η Χάρλαν ηττήθηκε από την Άννα Μάρτον από την Ουγγαρία στο ταμπλό των 16 στο τελευταίο Παγκόσμιο κύπελλο της FIE που διεξήχθη στο Βέλγιο την περασμένη εβδομάδα και σχολίασε: «Αυτές οι δύο εβδομάδες ήταν κόλαση για μένα, ήθελα να προετοιμαστώ κατάλληλα για αυτούς τους αγώνες, τους τελευταίους πριν ξεκινήσω για την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Έπειτα, εξήγησε πως η απόφαση της FIE την επηρέασε σημαντικά: «Το Σαββατοκύριακο αποδείχθηκε πολύ συναισθηματικό, γιατί μετά από αυτή την απόφαση δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε. Όταν πάρθηκε αυτή η απόφαση με σακάτεψε σοβαρά ηθικά, επομένως, δεν ήμουν προετοιμασμένη ψυχολογικά για αυτούς τους αγώνες. Η ομάδα της Ουκρανίας πάλεψε για να κερδίσει ένα συγκινητικό χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό, αφού νίκησε την κορυφαία ομάδα της Γαλλίας στην πορεία προς τα ημιτελικά. Μιλήσαμε με τα κορίτσια, είπα άσχημα λόγια δεν μπορώ να τα επαναλάβω τώρα, αλλά είπα ότι μπορούμε να τις νικήσουμε και αυτό λειτούργησε», πρόσθεσε η Χάρλαν.
Η Χάρλαν, που έχει κερδίσει το χρυσό με την ομάδα της στη σπάθη στο Πεκίνο το 2008 και ελπίζει να προκριθεί στους πέμπτους Ολυμπιακούς της Αγώνες, αλλά η ομοσπονδία ξιφασκίας της Ουκρανίας έχει ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρει τους αγώνες αν υπάρχουν αθλήτριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
«Θέλαμε πραγματικά να δείξουμε κάτι και αυτοί ήταν οι τελευταίοι αγώνες όπου μπορούμε να νιώσουμε ελεύθερες, γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, δεν ξέρουμε αν θα πάμε στους αγώνες ή όχι. Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν μας επηρεάζει καθόλου, δεν είναι αλήθεια, μπορώ να πω προσωπικά για τον εαυτό μου, ότι με επηρεάζει πάρα πολύ».
Νωρίτερα αυτό το μήνα η FIE ψήφισε σε έκτακτο συνέδριο με 85 ψήφους υπέρ και 51 κατά να επιτρέψει στους Ρώσους και Λευκορώσους ξιφομάχους να επιστρέψουν.
Η Χάρλαν παραμένει πεπεισμένη ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την Ουκρανία εντός της κοινότητας της ξιφασκίας: «Είχαμε κατάθλιψη και όλοι μας πλησίασαν, μας έδειξαν συμπάθεια και είπαν ότι είναι μαζί μας. Πολλές χώρες είναι εναντίον μιας τέτοιας απόφασης, κορυφαίες χώρες στον κόσμο της ξιφασκίας, αν μας στηρίξουν στην απόφασή μας να μποϊκοτάρουμε, να μην ξιφομαχήσουμε, αν όχι, θα είναι δέκα φορές πιο δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε». Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Χάρλαν έκανε λόγο για «Απογοήτευση, θυμό και αδικία» και αναρωτήθηκε «Τι έχει αλλάξει;» ενώ κατέληξε με ένα μήνυμα: «Κάποια μέρα θα υπάρξει φως και νίκη και ίσως κάποια μέρα να πιστέψω ξανά σε έναν καλύτερο κόσμο».