ibtinaj_barbie
13/11/2023
ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Όταν η πρώτη Barbie με χιτζάμπ, εμπνευσμένη από Ολυμπιονίκη της ξιφασκίας, έβγαινε στην αγορά

Πηνελόπη Γκιώνη

Το 2017 για πρώτη φορά έβγαινε στην αγορά Barbie που φορούσε χιτζάμπ, εμπνευσμένη από την αθλήτρια-σύμβολο Ιμπτινάχ Μουχάμαντ.

Η κούκλα Barbie αποτελούσε ανέκαθεν το πιο κοινό παιχνίδι, ίσως, ανάμεσα στα μικρά κορίτσια. Για πολλά χρόνια, όμως, η Barbie ήταν μία λευκή, ξανθιά κοπέλα με γαλάζια μάτια γεγονός που καθιστούσε πολύ δύσκολο το να νιώσουν εκπροσώπηση όσα κορίτσια δεν ήταν λευκά, ξανθά και με γαλανά μάτια. Έτσι, η Mattel, η εταιρεία που δημιούργησε τη δημοφιλή κούκλα, αποφάσισε να ξεκινήσει να δημιουργεί κούκλες που θα εκπροσωπούν όλες τις γυναίκες. Το 2017 είχε φτάσει η στιγμή να βγει στην αγορά κούκλα που φορά χιτζάμπ και που, μάλιστα, κερδίζει μετάλλια.

Πιο συγκεκριμένα, τέτοιες μέρες του 2017 η χρυσή Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας Ιμπτιχά Μουχάμαντ… γινόταν κούκλα Barbie. Η κούκλα φοράει τη λευκή στολή ξιφασκίας και ένα χιτζάμπ.

Η Μουχάμαντ ήτα η πρώτη Αμερικανίδα αθλήτρια που φορούσε χιτζάμπ ενώ αγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της κούκλας: «Νομίζω ότι το να έχω δυνατά πόδια με βοήθησε να κερδίσω ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι ήθελα τα πόδια [της κούκλας μου] να είναι μεγαλύτερα, πιο αθλητικά πόδια, γυμνασμένα πόδια», αποκάλυψε η Ολυμπιονίκης.

Η κούκλα Ιμπτιχά άνηκε στη σειρά "Sheroes" της Mattel που στόχευε στην αναγνώριση γυναικών ηρώων που "εμπνέουν τα κορίτσια καταρρίπτοντας τα όρια" και η Μουχάμαντ εξήγησε με τον καλύτερο τρόπο πόσο σημαντική ήταν η δημιουργία αυτής της κούκλας για εκείνη: «Οι κούκλες Barbie ήταν ένα πολύ σημαντικό μέρος του παιχνιδιού με τις αδελφές μου. Η μαμά μου ήθελε να παίζουμε με κούκλες που μας έμοιαζαν. Έτσι, μας αγόραζε μόνο Μπάρμπι με σκουρόχρωμο δέρμα. Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο μπορούσαμε να δούμε και να γιορτάσουμε την ομορφιά μας για το σκουρόχρωμο δέρμα μας, ακόμη και ως συμβατικά πρότυπα ομορφιάς».

Ποια είναι η Ιμπτιχά Μουχάμαντ

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Maplewood του New Jersey, η Ιμπτιχά Μουχάμαντ είναι το τρίτο παιδί από πέντε αδέλφια που είναι όλα αφροαμερικανικής καταγωγής.

Πριν αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Μουχάμαντ ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας ξιφασκίας των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2010, που κέρδισε πέντε φορές τον τίτλο της παγκόσμιας μεταλλιούχου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, η Ιμπτινάχ Μουχάμαντ έγραψε αθλητική ιστορία καθώς έγινε η πρώτη μουσουλμάνα Αμερικανίδα που αγωνίστηκε και κέρδισε μετάλλιο με την ομάδα των ΗΠΑ φορώντας χιτζάμπ.

Η ίδια δίνει τον προσωπικό της αγώνα ώστε οι προκαταλήψεις και η καταπίεση γύρω από τις γυναίκες που φορούν χιτζάμπ να εκλείψουν και η κάθε μία να κάνει ό,τι πραγματικά θέλει με τον εαυτό της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]