Το σκάκι έχει γνωρίσει πολλές αλλαγές με την πάροδο των ετών και η αυξανόμενη οικονομική υποστήριξη από τις εταιρείες υπήρξε βασικός παράγοντας για την ενθάρρυνση περισσότερων να ασχοληθούν με το σκάκι ως επάγγελμα πλήρους απασχόλησης. Αυτό, έχει κάνει και το ίδιο το άθλημα δημοφιλέστερο ενώ έχει βοηθήσει και στην τεράστια αύξηση των χρηματικών επάθλων για τους νικητές των μεγάλων πρωταθλημάτων, οι οποίοι μάλιστα τυγχάνουν και σημαντικής αναγνώρισης. Ο Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν είναι ένας από τους δημοφιλέστερους παίκτες, καθώς θεωρείται ίσως και ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία, όμως στην αναζήτηση της καλύτερης παίκτριας τα ονόματα δεν είναι τόσο γνωστά.
Μία από τις καλύτερες όλων των εποχών, και μόλις η τρίτη που καταφέρνει να βρεθεί στο Top100 (κατάταξη με άνδρες και γυναίκες) είναι η Κινέζα Χου Χιφάν η οποία έγινε Grandmaster μόλις στα 14 της και έπειτα κατέρριπτε ρεκόρ μετά το ρεκόρ. Κατάφερε να βρεθεί στη θέση Νο55 της παγκόσμιας κατάταξης και μιλώντας στο sportstar.thehindu.com βρήκε ευκαιρία να ενθαρρύνει και άλλα κορίτσια να ξεκινήσουν να ασχολούνται σοβαρά με το σκάκι.
Unlocking chess wisdom, a captivating Q&A journey with Grandmaster Hou Yifan!#GangesGrandmasters #GlobalChessLeague #GCL #TheBigMove #chess #HouYifan pic.twitter.com/9qgcQyHqpe
— GangesGrandmasters (@GangesGMs) July 5, 2023
Μιλώντας για τη γενική κατάσταση του γυναικείου σκακιού η Grandmaster (GM) από την Κίνα, Χιφάν, εξήγησε πως η εξέλιξη του σκακιού είναι τεράστια όμως υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, όσον αφορά στις γυναίκες: «Η γενική κατάσταση του γυναικείου σκακιού έχει εξελιχθεί δραματικά τις τελευταίες εκαετίες. Θυμάμαι όταν ήμουν νέα, οι περισσότερες διοργανώσεις για γυναίκες ήταν μόνο επίσημες διοργανώσεις της FIDE (διεθνής ομοσπονδία σκακιού) και πολύ λίγες προσκλήσεις (για άλλα τουρνουά) δίνοντας σε γυναίκες. Ακόμη και για κάποιες open διοργανώσεις, οι πιθανότητες για τις γυναίκες παίκτριες να τις κερδίσουν δεν ήταν τόσο καλές όσο σήμερα.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν περισσότεροι διοργανωτές και χορηγοί που δίνουν προσοχή στίς παίκτριες σκάκι. Υπάρχουν ισχυρότερες παίκτριες στα open τουρνουά και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια πιο ελπιδοφόρα στάση απέναντι στο γυναικείο σκάκι. Ελπίζω επίσης ότι λόγω των επιδόσεων και της εμπειρίας μας, θα ενθαρρύνει περισσότερα νεαρά κορίτσια να ασχοληθούν με αυτό», εξηγεί η Κινέζα πρωταθλήτρια σε μια προσπάθειά της να προσελκύσει το ενδιαφέρον νεαρών κοριτσιών να ασχοληθούν με το σκάκι το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ανδροκρατούμενο, όσο κι αν δεν έχει καμία σημασία το φύλο στο συγκεκριμένο άθλημα.
Από την άλλη πλευρά, η GM Κονέρου Χάμπι (Ινδία), που βρέθηκε επίσης στο Global chess league, συζήτησε την περίπτωση της Ινδία: «Αν πάρω την περίπτωση της Ινδίας, εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι σε σύγκριση με τους άνδρες ο αριθμός των παικτριών είναι αρκετά μικρότερος. Πιθανώς πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αύξησης του αριθμού των γυναικών. Μόλις συμβεί αυτό, πιθανότατα το ταλέντο θα ανέβει σιγά σιγά» δήλωσε ενώ πρότεινε τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί το σενάριο: «Πρέπει να γίνουν περισσότερα τουρνουά για γυναίκες στην Ινδία, ειδικά για νεαρά κορίτσια. Μόλις βρεθούν τα ταλέντα, θα πρέπει να τις μαζέψουν και να τις εκπαιδεύσουν. Η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της δεξαμενής των ταλαντούχων παικτριών σε οποιοδήποτε άθλημα».
Χιφάν και Χάμπι συναντήθηκαν στο συγκεκριμένο τουρνουά και η κορυφαία Ινδή παίκτρια, Χάμπι, κέρδισε το Νο1 του κόσμου, τη Χιφάν.