sunette_viljoen_louw

Η αργυρή Ολυμπιονίκης του ακοντισμού, Σουνέτ Βιγιόεν, στοχεύει να βρεθεί ξανά σε Ολυμπιακούς... με την ομάδα κρίκετ

Πηνελόπη Γκιώνη

Κρίκετ, ακοντισμός και ξανά κρίκετ. Η 40χρονη σήμερα Σουνέτ Βιγιοέν-Λουβ έβαλε σκοπό να βρεθεί ξανά στους Ολυμπιακούς, αυτή τη φορά με την ομάδα της Νοτίου Αφρικής στο κρίκετ και γιατί όχι να κατακτήσει ένα ακόμη Ολυμπιακό μετάλλιο.

Το 2028 στη διοργάνωση του Λος Άντζελες το κρίκετ θα είναι ένα από τα πέντε νέα αθλήματα που θα συμπεριληφθούν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, για πρώτη φορά μετά το 1900. Πριν από 128 χρόνια, την τελευταία φορά που το κρίκετ ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμμετείχαν μόνο δύο έθνη: η Αγγλία και η Γαλλία (με την Αγγλία να επικρατεί και να κατακτά το χρυσό). Στο Λος Άντζελες τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά καθώς, καταρχήν, θα δούμε ομάδες ανδρών και γυναικών. Μάλιστα, ίσως να δούμε και ένα γνώρισμο πρόσωπο.

Η αργυρή Ολυμπιονίκης του ακοντισμού, στο Ρίο 2016, η Νοτιοαφρικανή Σουνέτ Βιγιοέν-Λουβ ίσως να είναι αυτό το πρόσωπο.

Η πρωταθλήτρια του ακοντισμού, όπως είναι γνωστή στο κοινό, ξεκίνησε τον αθλητισμό από το κρίκετ αφού το 2000 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την ομάδα της Ν. Αφρικής στο Παγκόσμιο κύπελλο κρίκετ, που είχε φιλοξενηθεί στη Νέα Ζηλανδία. Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει η νεότερη αθλήτρια που παίζει ποτέ με την ομάδα της Νοτίου Αφρικής, σε ηλικίας 17 ετών και 10 ημερών. Συνέχισε να βρίσκεται στην ομάδα μέχρι που το 2002 έπαιξε το τελευταίο της ματς.

Ο ακοντισμός την κέρδισε.

Από το 2003 ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία της στον στίβο και κατάφερε μόλις το 2006 να κατακτήσει το πρώτο της διεθνές χρυσό, στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Νίκησε στην Παγκόσμια πανεπιστημιάδα το 2009, ενώ είχε ήδη καταγράψει δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 στην αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο χωρίς όμως να έχει καταφέρει να προκριθεί στους τελικούς. Το 2011 πρωταγωνίστησε για πρώτη φορά στη μεγάλη σκηνή, όταν στο Παγκόσμιο της Νταεγού κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με 68.38μ. και νέο ρεκόρ Αφρικής, χάνοντας μόνο από τη θρυλική Μπάρμπορα Σποτάκοβα που είχε στείλει το ακόντιο στα 71.58μ..

Το 2012, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, έχασε τη θέση στο βάθρο για μερικά εκατοστά αφού θα χρειαζόταν βολή μεγαλύτερη των 64.91μ. και η ίδια είχε ρίξει 64.53μ. και περιορίστηκε στην τέταρτη θέση. Συνέχισε να προσπαθεί και το 2015 στο Παγκόσμιο του Πεκίνου πήρε ένα ακόμη παγκόσμιο μετάλλιο, αυτή τη φορά το χάλκινο. Στο Ρίο το 2016, θα έκανε το όνειρό της πραγματικότητα αφού με 64.92μ. αναδείχθηκε αργυρή Ολυμπιονίκης! Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση που συμμετείχε ήταν το Παγκόσμιο της Ντόχα το 2019.

Έκτοτε, σιγά σιγά αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Για λίγο.

Η Βιγιοέν-Λουβ αποφάσισε να επιστρέψει στο κρίκετ. Τον Δεκέμβριο του 2021, στα 38 της, αποφάσισε να επιστρέψει στο κρίκετ και να αγωνιστεί στην ομάδα των Notherns με απώτερο σκοπό να φορέσει ξανά το εθνόσημο και να βοηθήσει την ομάδα της. Τώρα, ο μεγάλος στόχος της ονομάζεται: Παρίσι 2024.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]