womens world cup football

Στιγμές που έκαναν τον γυναικείο αθλητισμό πλουσιότερο μέσα στο 2023

Πηνελόπη Γκιώνη

Μεταξύ του ρεκόρ τηλεθέασης της Κόκο Γκοφ στο US Open, των παγκόσμιων πρωτοσέλιδων για το Παγκόσμιο κύπελλο γυναικών και του νέου παγκόσμιου ρεκόρ για τη μεγαλύτερη προσέλευση σε γυναικείο αθλητικό γεγονός, το 2023 ήταν μια μεγάλη χρονιά για τον γυναικείο αθλητισμό, χωρίς σημάδια επιβράδυνσης.

Το 2023 καταρρίφθηκαν αρκετά ρεκόρ στον γυναικείο αθλητισμό, μεταξύ των οποίων ένας γυναικείος αγώνας βόλεϊ NCAA με περίπου 25.000 περισσότερους φιλάθλους από όσους παρακολούθησαν το Super Bowl 2023.

Μελέτη της Deloitte προβλέπει ότι το 2024, για πρώτη φορά στα χρονικά, ο ελίτ γυναικείος αθλητισμός θα αποφέρει έσοδα που θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή 300% υψηλότερα από την πρόβλεψή τους για το 2021.

Μερικές σημαντικές στιγμές μέσα στο 2023 ήταν οι παρακάτω:

H νίκη της Γκοφ στο US Open

Η νίκη της Κόκο Γκοφ στο US Open αποτέλεσε την πρώτη φορά που μία έφηβη Αμερικανίδα κερδίζει τη διοργάνωση εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, αφού η τελευταία ήταν όταν ο θρύλος του τένις, η Σερένα Γουίλιαμς, κατέκτησε τον τίτλο το 1999.

Ο ιστορικός αγώνας έσπασε κάθε είδους ρεκόρ με 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους να τον παρακολουθούν από τον τηλεοπτικό δίκτυο ESPN, πάνω από ένα εκατομμύριο περισσότεροι από τον τελικό των ανδρών, όπου ο Νόβακ Τζόκοβιτς πήρε τον 24ο τίτλο του. Σύμφωνα με το ESPN, η τηλεθέαση του τελικού της Γκοφ ήταν επίσης αυξημένη κατά 92% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, καθιστώντας τον τελικό των γυναικών τον πιο δημοφιλή σε τηλεθέαση από κάθε μεγάλο αγώνα τένις που μεταδόθηκε από το ESPN και τη δεύτερη πιο δημοφιλή τηλεοπτική μετάδοση του US Open στο δίκτυο. Παράλληλα, η νίκη της Γκοφ συνέπεσε με την 50ή επέτειο του αγώνα Battle of the Sexes (1973), σηματοδοτώντας την πέμπτη δεκαετία ίσων χρηματικών επάθλων για άνδρες και γυναίκες στο τουρνουά.

Μπίλι Τζιν Κινγκ για την Γκοφ: «Είναι ο λόγος που παλεύαμε πριν από 50 χρόνια»

Tο Παγκόσμιο κύπελλο γυναικών

Το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου γυναικών έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, καθώς «έσπασαν» αρκετά ρεκόρ κατά τη διάρκεια των 64 αγώνων στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. 1.977.824 φίλαθλοι παρακολούθησαν από κοντά τη διοργάνωση, καθιστώντας την ως το τουρνουά με τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του Παγκοσμίου κυπέλλου γυναικών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 1.353.506 που είχε σημειωθεί στον Καναδά το 2015.

Όταν η Αυστραλία έπαιξε με την Αγγλία στα ημιτελικά, στο Σίδνεϊ, το γήπεδο ήταν sold out και ο αγώνες έγινε μπροστά σε κοινό 75.784 φιλάθλων.

Το γκολ της Κλόε Κέλι

Η Αγγλίδα Κλόε Κέλι έκανε την ήδη δραματική διαδικασία των πέναλτι μεταξύ των Lionesses και της Νιγηρίας ακόμη πιο συναρπαστική με ένα πέναλτι ταχύτητας 111 χιλιομέτρων/ώρα, ταχύτητα δηλαδή μεγαλύτερη από κάθε μεμονωμένο πέναλτι που έχει καταγραφεί στη σεζόν 2022-2023 στο πρωτάθλημα της Premier League των ανδρών.

Η πρόβλεψη δισεκατομμυρίων δολαρίων της Deloitte αναφέρει αυτό το Παγκόσμιο κύπελλο ως ένα σημαντικό σημείο καμπής στην ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού, λέγοντας: «Το 2024, ο ελίτ γυναικείος αθλητισμός θα πρέπει να συνεχίσει να απολαμβάνει την πολύπλευρη επιτυχία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών της FIFA του 2023, το οποίο απέφερε περισσότερα από 570 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα».

Το ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα γυναικών

Αρκετές διοργανώσεις είδαν τις αρένες τους να γεμίζουν και τα ρεκόρ προσέλευσης να καταρρίπτονται. Με περισσότερους από 92.000 φιλάθλους, οι πέντε φορές πρωταθλητές του NCAA στο γυναικείο βόλεϊ Νεμπράσκα επικράτησαν με 3-0 της Ομάχα μπροστά σε αυτό που περιγράφεται ως το μεγαλύτερο κοινό που έχει παρακολουθήσει ποτέ γυναικείο αθλητικό γεγονός στην ιστορία.

Το παγκόσμιο ρεκόρ κατέρριψε τον προηγούμενο αριθμό προσέλευσης των 91.648 ατόμων που είχε σημειωθεί στην Ισπανία το 2022, όταν η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε τη Βόλφσμπουργκ σε αγώνα του Champions League. Κατέρριψε επίσης το προηγούμενο ρεκόρ προσέλευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο είχε να αμφισβητηθεί από το 1999, όταν η ομάδα των ΗΠΑ και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αναμετρήθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]