Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ολυμπιάδα της «φούσκας» αναμένεται να συναρπάσει
- Σε «φούσκα» οι αθλητές με καθημερινά τεστ
- Οι εγκαταστάσεις
- Μποϋκοτάζ και απώλειες
- Τα πρόσωπα των Αγώνων
- Οι ελληνικές συμμετοχές
Το Πεκίνο, μετά από το 2008, φιλοξενεί από αύριο και τους αθλητές των χειμερινών σπορ, καθώς αρχίζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης στην «Φωλιά του πουλιού» (14:00 ώρα Ελλάδος, ΕΡΤ2), στο Ολυμπιακό Στάδιο που φιλοξένησε τις δύο τελετές στους Ολυμπιακούς του 2008 και τα αγωνίσματα του στίβου. Συνολικά 2.871 αθλητές σε 15 αγωνίσματα θα διεκδικήσουν τα 109 συνολικά χρυσά μετάλλια της διοργάνωσης.
Ανάμεσά τους θα είναι και πέντε Ελληνες αθλητές, οι οποίοι πάνε με στόχο όχι το μετάλλιο, αλλά μία αξιόλογη παρουσία.
Σε «φούσκα» οι αθλητές με καθημερινά τεστ
Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στα… πρότυπα του Τόκιο και ακόμη πιο αυστηρά, καθώς οι αθλητές πέρα από τον περιορισμό στις μετακινήσεις, είναι αναγκασμένοι να περνούν καθημερινά από PCR Test, ενώ στέλνουν ηλεκτρονικά την θερμοκρασία τους και τυχόν συμπτώματα που έχουν.
Οι αποστολές είναι σε δύο διαφορετικά Ολυμπιακά Χωριά και ζουν μέσα σε «φούσκα» υποχρεωμένοι να μένουν μακριά από τους υπόλοιπους.
Για να φτάσουν στην Κίνα θα έπρεπε να είναι ήδη εμβολιασμένοι, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα 3 εβδομάδων κατά την άφιξή τους στη χώρα.
Οι εγκαταστάσεις
Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί σε τρία διαφορετικά σημεία. Το Πεκίνο, την Γιανκίνγκ και την Ζανγκζιάκου.
Στην πόλη του Πεκίνου οι διοργανωτές αξιοποιούν στο έπακρο τις εγκαταστάσεις που έχτισαν για τους Ολυμπιακούς του 2008. Ο «Υδάτινος Κύβος» όπου έγιναν τα αγωνίσματα της κολύμβησης, θα χρησιμοποιηθεί για το κέρλινγκ, ενώ τα κλειστά που έγιναν χάντμπολ και γυμναστική, θα χρησιμοποιηθούν για τους αγώνες του χόκεϊ.
Οι Κινέζοι επί της ουσίας μόνο ένα στάδιο χρειάστηκε να κατασκευάσουν, το Ice Ribbon, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για το πατινάζ ταχύτητας.
Η δεύτερη εγκατάσταση στο Γιανκίνγκ, βρίσκεται 75χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, ενώ αυτή στο Ζανγκζιάκου είναι 180 χλμ βορειοδυτικά και εκεί θα χρησιμοποιηθεί τεχνητό χιόνι για τα αγωνίσματα του σκι.
Συνολικά το κόστος της διοργάνωσης έμεινε στα 3,9 δις δολάρια, με τους διοργανωτές ωστόσο να χάνουν κέρδη καθώς δεν πουλήθηκαν εισιτήρια για θεατές. Μόλις πριν λίγες ημέρες άρχισε συζήτηση για πληρότητα 30%, αλλά κι αυτό εφ’ όσον γίνει, θα γίνει μόνο με Κινέζους θεατές, για τους οποίους θα γίνει «επιλογή» όπως αναφέρουν Κινεζικά ΜΜΕ.
Μποϋκοτάζ και απώλειες
Η τελετή Εναρξης αύριο θα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει διπλωματικό μποϋκοτάζ. Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βρετανία, η Λιθουανία κ.α. αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν διπλωματικά τους Κινέζους, επικαλούμενοι την κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα. Είχε ξεσπάσει ένας διπλωματικός πόλεμος γι’ αυτή τη κίνηση η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Πάντως, θα στείλουν κανονικά αποστολές όλες οι χώρες, με εξαίρεση την Βόρεια Κορέα που απέχει, όπως και από τους Θερινούς Αγώνες.
Απώλειες θα έχει η διοργάνωση και στο χόκεϊ καθώς τα μεγάλα αστέρια της Αμερικανικής λίγκας (NHL) δεν ταξίδεψαν για την διοργάνωση. Με δεδομένο τις αναβολές αγώνων στο πρωτάθλημα λόγω κορονοϊού, αποφασίστηκε να μην επιτραπεί να ταξιδέψουν για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό τον φόβο να τιναχτεί η σεζόν στον αέρα.
Τα πρόσωπα των Αγώνων
Μικαέλα Σίφριν (ΗΠΑ, αλπικό σκι)
Η 26χρονη Αμερικανίδα έχει ήδη 70 νίκες στο ενεργητικό της και στο Πεκίνο πάει για το τρίτο συνεχόμενο χρυσό της μετάλλιο μετά από αυτά του 2014 και του 2018 στο σλάλομ και το γιγαντιαίο σλάλομ.
Χάνιου Γιουζούρου (Ιαπωνία, καλλιτεχνικό πατινάζ)
Ο 27χρονος θα είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των αγώνων. Φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος στην ιστορία με τρία σερί χρυσά μετάλλια σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς, ενώ το 2018 με τα δύο συνεχόμενα, έγινε ο πρώτος που τα κατάφερε μετά τον Ντικ Μπάτον το 1948 και το 1952. Το 2014 έγινε ο πρώτος Ιάπωνας με χρυσό στο καλλιτεχνικό πατινάζ, αλλά και ο πρώτος αθλητής που έγραψε σκορ πάνω από το 100, στο σύντομο πρόγραμμα του ατομικού.
Εστερ Λεντέτσκα (Τσεχία, αλπικό σκι)
Η Τσέχα το 2018 έγινε η πρώτη αθλήτρια που αγωνίστηκε παράλληλα στο αλπικό σκι και το σνόουμπορντ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στα δύο! Πέρασαν 90 χρόνια για να κερδίσει αθλητής ή αθλήτρια δύο χρυσά σε δύο διαφορετικά αθλήματα. Τώρα, στα 26 της, φιλοδοξεί να κάνει το repeat.
Αριάνα Φοντάνα (Ιταλία, πατινάζ ταχύτητας)
Με οκτώ μετάλλια σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς είναι η κορυφαία αθλήτρια της χώρας. Το 2006 σε ηλικία 15 ετών κέρδισε το πρώτο της μετάλλιο. Αν πάρει έστω και ένα θα γίνει η αθλήτρια με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, έστω και αν ως τώρα, μόνο ένα από τα 8 είναι χρυσό. Κέρδισε μετάλλια και στις 4 διοργανώσεις που έχει αγωνιστεί.
Αϊριν Βουστ (Ολλανδία, πατινάζ ταχύτητας)
Μία θρύλος των χειμερινών σπορ. Μετράει 11 μετάλλια σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς και είναι η τέταρτη πιο πετυχημένη αθλήτρια στην ιστορία πίσω από τρεις αθλητές από την Νορβηγία. Την Μάριν Μπιόργκεν (cross county, 15), τον Ολε Εϊναρ Μπιορντάλεν (Biathlon, 13) και τον Μπιορν Ντάελε (cross county, 12). H Βουρστ ακολουθεί με 11 από τα οποία τα 5 είναι χρυσά. Δεν έχει χάσει βάθρο από τους Ολυμπιακούς του 2006 και στα 35 της φιλοδοξεί πως θα μεγαλώσει η συλλογή της.
Καμίλα Βαλίεβα (Ρωσία, καλλιτεχνικό πατινάζ)
Στα 15 της χρόνια θεωρείται ήδη φαβορί για το χρυσό, αλλά και το next big thing στο άθλημα. Κέρδισε τον τίτλο στο εθνικό πρωτάθλημα, όπως και το χρυσό στο ευρωπαϊκό, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ σε σκορ, στο σύντομο πρόγραμμα. Εγινε η 4η αθλήτρια στην ιστορία που πέτυχε τετραπλή περιστροφή στην προσπάθειά της και αναμένεται να εντυπωσιάσει στο Πεκίνο.
Οι ελληνικές συμμετοχές
Η Ελλάδα θα έχει πέντε εκπροσώπους, με τους δύο από αυτούς να μπαίνουν αύριο μαζί κρατώντας την ελληνική σημαία. Πρόκειται για την Μαρία Ντάνου και τον Απόστολο Αγγέλη, που μαζί με τους Γιάννη Αντωνίου, Μαρία Ελένη Τσιόβολου και Νεφέλη Τίτα, θα αγωνιστούν αυτές τις δύο εβδομάδες στη Κίνα.
Η Εθνική ομάδα είναι μοιρασμένη στα δύο Ολυμπιακά χωριά, ένα για τα αλπικά (Υanqing) και ένα για την αντοχή (Zhangjiakou), μαζί με τα υπόλοιπα βορινά αθλήματα (Άλμα, Βόρειο Σύνθετο, Δίαθλο).
Μαρία Ντάνου
Αυτή θα είναι η τρίτη διοργάνωση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην οποία θα συμμετάσχει, μετά από το Βανκούβερ και την Πιονγκτσάνγκ. Η 32χρονη (γεν. στη Βέροια στις 3 Μαρτίου 1990) πρωταθλήτρια της αντοχής θα αγωνιστεί σε σπριντ – σκίαθλον – 10 χλμ κλασσική και 30χλμ.
Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Olympian / World Olympian Association (WOA) και εργάζεται στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας που εδρεύει στην Λωζάνη της Ελβετίας.
Απόστολος Αγγέλης
Ο Απόστολος Αγγέλης γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 24 Ιουνίου 1993. Είναι αθλητής του ΕΟΣ Μετσόβου και ξεκίνησε να κάνει σκι στα 11 χρόνια του. Θα αγωνιστεί στο δίαθλο.
Είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας από το 2008. Έχει κατακτήσει την πρώτη θέση σε τρεις Βαλκανικούς Αγώνες χιονοδρομίας (2015, 2017, 2019) ενώ έχει συμμετάσχει σε 2 Ολυμπιακούς Αγώνες (Σότσι 2014 και Πιονγκτσάνγκ 2018) καθώς και σε πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα σαν αθλητής του Διάθλου και των Δρόμων Αντοχής.
Ιωάννης Αντωνίου
Ο Ιωάννης Αντωνίου γεννήθηκε στη Λαμία στις 27 Ιανουαρίου 1995, είναι στους καλύτερους αθλητές της Αλπικής Χιονοδρομίας των τελευταίων ετών, με εξαιρετικές επιδόσεις από πολύ μικρή ηλικία.
Είναι μέλος της Εθνικής Ελλάδας Ανδρών Χιονοδρομίας από το 2011 με συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες, ενώ έχει μία προηγούμενη Ολυμπιακή Συμμετοχή στους Αγώνες του Πιονγκτσάνγκ 2018. Έχει κατακτήσει την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Roccaraso της Ιταλίας το 2012 στης κατηγορία Εφήβων.
Νεφέλη Τίτα
Η Νεφέλη Τίτα γεννήθηκε στη Φλώρινα στις 11 Φεβρουαρίου 2003, όπου και κατοικεί. Είναι αθλήτρια δρόμων Αντοχής και αγωνίζεται στο σύλλογο ΑΟ Φλώρινας, ενώ σπουδάζει και ιατρική.
Ξεκίνησε το σκι από την ηλικία των 4 ετών λόγω του πατέρα της Χρήστου Τίτα, προπονητής χιονοδρομίας. Είναι κάτοχος πανελληνίων νικών στη χιονοδρομία, με σημαντικότερη στιγμή στην αθλητική της καριέρα τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στο Ζέεφελντ της Αυστρίας το 2019.
Τον Ιανουάριο του 2021, στον διεθνή αγώνα της FIS στο Ζλάτιμπορ της Σερβίας η Τίτα ολοκλήρωσε την προσπάθειά της στο αγώνισμα των 5χλμ. κλασικής τεχνικής σε χρόνο 19:52.2 καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση και χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο από την επίσης αθλήτρια του ΑΟ Φλώρινας, Παρασκευή Λαδοπούλου.
Μαρία Ελένη Τσιόβολου
Η Μαρία Ελένη Τσιόβολου γεννήθηκε στον Βόλο στις 7 Ιανουαρίου 2001. Η Μένια, όπως είναι γνωστή στον χώρο του Αλπικού Σκι, ξεκίνησε να κάνει σκι στον ΕΟΣ Βόλου, σε ηλικία 7 ετών.
Η Μένια είναι κυπελλούχος Ελλάδος τα 4 τελευταία χρόνια στην κατηγορία U16 και πανελληνιονίκης επίσης στο Σλάλομ και Γιγαντιαίο Σλάλομ.
Είναι μια εξαιρετική αθλήτρια η οποία έχει κάνει αξιόλογα αποτελέσματα και στο εξωτερικό στις κατηγορίες Παίδων- Κορασίδων με αποκορύφωμα την 2η θέση στο Γιγαντιαίο Σλάλομ στην Vratna της Σλοβακίας, το 2016.
Το πρόγραμμα των Ελλήνων
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.