Ο διευθυντής του WRC, Γιόνα Ζίμπελ, στο Gazzetta: «Η δέσμευση της Ελλάδας αποτελεί παράδειγμα»

Κώστας Παστρίμας
Ο διευθυντής του WRC, Γιόνα Ζίμπελ, στο Gazzetta: «Η δέσμευση της Ελλάδας αποτελεί παράδειγμα»
Ο Γιόνα Ζίμπελ και ο Πέτερ Τουλ, διευθυντικά στελέχη του διοργανωτή του Πρωταθλήματος WRC, μίλησαν στο Gazzetta για τη μεγάλη επιτυχία του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Το ΕΚΟ Ράλλι Ακρόπολις του 2021 ανήκει πλέον στην ιστορία αλλά η τεράστια επιτυχία του αγώνα έχει πολύ δυνατό αντίκτυπο. Το φετινό «Ράλι των θεών» πήρε άριστα σε όλους σχεδόν τους τομείς και στο Αρχηγείο του αγώνα το απόγευμα της Κυριακής έβλεπες μόνο γελαστά πρόσωπα. Η ανακοίνωση που έκανε κατά τη διάρκεια της τελετής τερματισμού ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ότι το Ράλλυ Ακρόπολις θα βρίσκεται στο καλεντάρι του WRC και το 2023 ήταν απλώς το επιστέγασμα ενός καταπληκτικού 4ημέρου.

Οι άνθρωποι του WRC Promoter, που διοργανώνουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, δεν μπορούσαν να κρύψουν την ικανοποίησή τους μετά το τέλος του αγώνα. Έμειναν εντυπωσιασμένοι κυρίως από το πάθος και το επίπεδο της δέσμευσης που διαπίστωσαν από την ελληνική κυβέρνηση και από την πολύ καλή δουλειά της Motorsport Greece που διοργάνωσε τον αγώνα. Η ομάδα του Gazzetta, που είχε διαρκή παρουσία στο κέντρο του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στη Λαμία όλες τις ημέρες του αγώνα με τρεις ανθρώπους να παρακολουθούν και να καταγράφουν. Εκεί συναντήσαμε τον Εκτελεστικό Διευθυντή του WRC Promoter, Γίονα Ζίμπελ, και τον Αγωνιστικό Διευθυντή, Πέτερ Τουλ, οι οποίοι με μεγάλο ενθουσιασμό μάς μίλησαν για τη μεγάλη επιτυχία του φετινού αγώνα.

Απόλυτη επιτυχία οργανωτικά και αγωνιστικά

Στην αρχή της συζήτησης το Gazzetta ζήτησε τις πρώτες εντυπώσεις τους από το φετινό Ράλλυ Ακρόπολις. Αμέσως, ο Γιόνα Ζίμπελ ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας ήταν απόλυτα επιυχημένος: «Από την πλευρά του promoter είμαστε πολύ ευχαριστημένοι καθώς είδαμε πολλούς φίλους του αθλήματος στον αγώνα. Για εμάς τα καλύτερα αθλητικά γεγονότα πραγματοποιούνται, όταν έχεις μεγάλη υποστήριξη από την εκάστοτε κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε δέσμευση από την κυβέρνηση. Είχαμε την εντύπωση πως όλη η χώρα συμμετείχε. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην Αθήνα την πρώτη ημέρα του αγώνα, μίλησε με πολύ ωραία λόγια, δηλώνοντας τη δέσμευσή του. Μαζί μας εδώ είναι και ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Αυγενάκης. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να αναπτύξουμε τα ράλι μαζί με κυβερνήσεις και αφοσιωμένους συνεργάτες. Αυτό έχουμε εδώ στην Ελλάδα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι».

acropolis

Τη σκυτάλη πήρε ο Πέτερ Τουλ, ο οποίος μίλησε για την αθλητική επιτυχία του αγώνα ενώ αναφέρθηκε και στους πολυάριθμους θεατές. «Ήταν πολύ σημαντικός ο τρόπος που οι οργανωτές διαχειρίστηκαν το θέμα των θεατών τη χθεσινή ημέρα. Αρχικά είναι πολύ θετικό το ότι υπάρχουν θεατές στον αγώνα ενώ διανύουμε εποχές κορονοϊού. Δευτερευόντως, είχαμε κάποιες προκλήσεις κατά την χθεσινή ημέρα καθώς υπήρχε μεγάλο πλήθος θεατών σε μία ΕΔ. Η οργάνωση αντέδρασε άμεσα, όπως το ίδιο έκαναν και οι θεατές. Οι οδηγοί είναι πολύ χαρούμενοι που οδήγησαν στις συγκεκριμένες ΕΔ, όχι μόνο λόγω της ιστορίας του αγώνα αλλά λόγω της αξίας του συγκεκριμένου αθλητικού γεγονότος, το οποίο κάνει το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έναν από τους καλύτερους αγώνες του πρωταθλήματος».

Εμπιστοσύνη στους οργανωτές

Στη συνέχεια της συζήτησης ρωτήσαμε τον Γιόνα Ζίμπελ για τις αμφιβολίες που μπορεί να είχε για την επιτυχία της διοργάνωσης πριν από το ξεκίνημά της. Ο Γερμανός επανέλαβε τη σημασία της δέσμευσης που έδειξαν όλες οι πλευρές στον αγώνα: «Πρώτα από όλα, πάντα είχαμε την ιδέα να επιστρέψουμε και πάλι στην Ελλάδα. Η δέσμευση είναι σημαντική, αλλά το άλλο θέμα είναι πως μιλάμε για έναν εμβληματικό αγώνα του παρελθόντος. Η κληρονομιά και η ιστορία είναι πολύ σημαντικές για τα ράλι. Οι παλιές φωτογραφίες από το Ράλι Ακρόπολις, (ο Peter είχε συμμετοχή σε αυτό) είναι φανταστικές. Πάντα θέλαμε να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στην Ελλάδα, αλλά αυτό μας πήρε αρκετό καιρό. Το 2013, ήταν η τελευταία χρονιά που ήμασταν εδώ. Κάποιες φορές για να επιστρέψεις δυναμικά, και όντως επιστρέψαμε δυναμικά φέτος, χρειάζεσαι μερικά χρόνια για να το προετοιμάσεις με τους κατάλληλους συνεργάτες. Τώρα η χώρα σας ήταν έτοιμη και το καταφέραμε. Κι ας μας πήρε λίγο καιρό».

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Πέτερ Τουλ, που εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους οργανωτές του αγώνα: «Πέρυσι είχαμε την ιδέα να πραγματοποιήσουμε ομαδικές δοκιμές με αυτοκίνητα WRC και ύστερα από λίγο καιρό σκεφτήκαμε ότι αφού μπορούμε να κάνουμε αυτό, μπορούμε να κάνουμε τον αγώνα. Η ιδέα άρχισε να ωριμάζει και, όπως είπε ο Γιόνα, το Ράλλυ Ακρόπολις ήταν πάντα εμβληματικός αγώνας και έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες της ομάδας. Το feedback που πήραμε από τις συζητήσεις με τον Σάιμον Λάρκιν (διευθυντής αγώνων του WRC Promoter) ήταν ότι ναι, θα γίνει, θα τα καταφέρουν. Πάντα υπάρχουν προκλήσεις αλλά ήμασταν σίγουροι».

Ανακούφιση που όλα πήγαν καλά

Στη συνέχεια η ερώτηση από το Gazzetta ήταν αν η επιτυχία του αγώνα ήταν κάποιου είδους ανακούφιση για εκείνους και ο Γιόνα Ζίμπελ μάς είπε ότι προφανώς υπάρχει το στοιχείο της ανακούφισης: «Είναι μεγάλη ανακούφιση, διότι κάθε φορά που πάμε σε μια τοποθεσία για να κάνουμε αγώνα μετά από πολλά χρόνια απουσίας, και τα 8 χρόνια είναι μεγάλη απουσία, υπάρχει νέο ομάδα νέες προκλήσεις, όλα είναι καινούρια. Φέτος είχαμε έναν νέο αγώνα στην Κροατία και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι. Μπορεί να έχεις σχεδιάσει τα πάντα άριστα, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Επομένως, νομίζω ότι από όλες τις πλευρές υπάρχει τεράστια ανακούφιση που ο αγώνας είχε τόσο μεγάλη επιτυχία».

ζιμπελ

Αριστερά ο Πέτερ Τουλ και δεξιά ο Γιόνα Ζίμπελ

Όλη η χώρα συμμετέχει στον αγώνα

Συνεχίζοντας τη συζήτηση με τον Ζίμπελ και τον Τουλ, αναφέραμε αυτό που εισπράττουμε κι εμείς στο Gazzetta τόσο καιρό, ότι πολύς κόσμος περίμενε με πολύ μεγάλη προσμονή την επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις και αυτήν ακριβώς την εντύπωση μάς επιβεβαίωσε ο ίδιος: «Η εντύπωση μας ήταν πως όλη η χώρα είχε εμπλακεί και είναι ενθουσιασμένη με το φετινό αγώνα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανταπόκριση από τα μέσα ενημέρωσης. Μας κάνει να νιώθουμε ωραία όταν ερχόμαστε σε έναν αγώνα ως διεθνείς διοργανωτές, δίνουμε τις εικόνες στον κόσμο και το μήνυμα του Ράλλυ Ακρόπολις της Ελλάδας. Βρίσκουμε τόσο μεγάλο πάθος για το σπορ και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι που έρθουμε και τα δύο επόμενα χρόνια, γιατί έχουμε 3ετές συμβόλαιο».

Η ασφάλεια πάνω απ' όλα

Η συζήτηση πέρασε στα πράγματα που θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να βελτιωθούν για τις επόμενες διοργανώσεις. Η ερώτηση του Gazzetta ήταν ακριβώς αυτή και ο Πέτερ Τουλ αστειεύτηκε ότι θα ήθελε οι οργανωτές να είχαν φροντίσει να μην έχει βρέξει στις ΕΔ πριν από τον αγώνα. Ο Ζίμπελ ωστόσο έφερε στο προσκήνιο ξανά το θέμα της ασφάλειας στις ΕΔ: «Η ασφάλεια είναι στην ατζέντα, το έχουμε συζητήσει με τους διοργανωτές. Όλοι πρέπει να να δουλέψουν πάνω σε αυτό, θα πρέπει να 'εκπαιδεύσουμε' τον κόσμο. Τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να το κάνουν, εμείς πρέπει να το κάνουμε, οι οργανωτές πρέπει να κάνουν το ίδιο, διότι πρέπει να αποφύγουμε κάποια, λίγα πράγματα που είδαμε στις ΕΔ. Και επιπλέον πιστεύω πως οι οργανωτές θα πρέπει να διπλασιάσουν τον αριθμό των κριτών και των εθελοντών. Και πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε όλους, είναι σημαντικό αυτό. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα επικίνδυνο άθλημα».

acropolis

Σε αυτό το σημείο από το Gazzetta τέθηκε η ερώτηση αν η απουσία των 8 ετών από το πρόγραμμα του WRC είχε επιπτώσεις στον αγώνα, αλλά οι συνομιλητές μας ήταν πραγματικά ενθουσιασμένοι με την ατμόσφαιρα που συνάντησαν. «Αυτό που συνέβη την Πέμπτη στην Αθήνα ήταν μοναδικό, και την ίδια αίσθηση είχαν και οι οδηγοί, παρόλο που ήταν μία μικρή διαδρομή. Το συναίσθημα ήταν πραγματικά απίστευτο», μας είπε ο Πέτερ Τουλ και ο Γιόνα Ζίμπελ συμπλήρωσε: «Η ατμόσφαιρα ξέρετε παίζει σημαντικό ρόλο, θέλουμε να υπάρχει αυτού του είδους η ατμόσφαιρα».

Η δέσμευση της Ελλάδας αποτελεί παράδειγμα

Στο κλείσιμο της πολύ ευχάριστης αυτής συζήτησης, το βασικό θέμα της επανήλθε: η δέσμευση. Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει πόσο σοβαρά έχει πάρει τη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις και οι διοργανωτές του πρωταθλήματος όχι μόνο το έχουν καταλάβει αλλά θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα για τους άλλους αγώνες. Η ερώτηση από το Gazzetta ήταν αν θεωρούν ότι η τα εχέγγυα για τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς ήταν το κλειδί για την επιτυχία και η απάντηση ήταν άμεσα και χωρίς σκέψη θετική. Ο Γιόνα Ζίμπελ μάς είπε: «Συμφωνώ απόλυτα. Μία λέξη τα συνοψίζει όλα: η δέσμευση. Η δέσμευση της κυβέρνησης, των οργανωτών, όλων των εμπλεκομένων, ήταν για εμάς το σημείο αναφοράς και για αυτό θα προτείνουμε και σε άλλους οργανωτές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας. Εδώ ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Φύγαμε από τη συζήτηση όχι με την αίσθηση αλλά με τη βεβαιότητα ότι το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις του 2021 ήταν απόλυτα επιτυχημένο. Και η πεποίθηση αυτή σχηματίστηκε από τους Γιόνα Ζίμπελ και Πέτερ Τουλ, οι οποίοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μας τη μεταδώσουν γιατί την ένιωθαν οι ίδιοι. Κάναμε μαζί τους μια κουβέντα που δεν είχε καθόλου από την ξερή, corporate γλώσσα που έχουν οι «τυπικές» συζητήσεις με τα μεγαλοστελέχη των πολυεθνικών. Οι δύο Γερμανοί συνομιλητές μας μάς μίλησαν με αυθεντικό πάθος και ικανοποίηση για ό,τι είχε επιτευχθεί τις προηγούμενες ημέρες. Και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση για όσους έφεραν ξανά το Ράλλυ Ακρόπολις στην Ελλάδα και φρόντισαν να διεξαχθεί με τόση επιτυχία. Η ανυπομονησία για το επόμενο έχει ήδη ξεκινήσει.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!